İstanbul
Kapalı
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,4241 %0.04
55,5533 %0.70
6.613,50 %1.43
80.613,02 %-2.78
Muhalif. Türkiye’den dönen Bulgar kurtarma ekibi daha fazla hayat kurtaramamanın üzüntüsünü yaşıyor

Türkiye’den dönen Bulgar kurtarma ekibi daha fazla hayat kurtaramamanın üzüntüsünü yaşıyor

Bulgaristan Ulusal Gönüllüler Birliği Başkanı Yasen Tzvetkov: ”Türk halkı bizi ’kahraman’ olarak gördü. Hayır, kahraman değiliz, biz mütevazı sıradan insanlarız. Ve daha çok hayat kurtaramadığımız için üzgünüz.”

Türkiye’den dönen Bulgar kurtarma ekibi daha fazla hayat kurtaramamanın üzüntüsünü yaşıyor
Okunma Süresi: 2 dk

SOFYA (AA) İHVAN RADOYKOV Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye'de arama kurtarma çalışmalarına katılan Bulgaristan Ulusal Gönüllüler Birliği (NADRB) üyeleri, daha fazla hayat kurtaramamanın üzüntüsünü yaşıyor.

Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, çalışmalarını tamamlayarak ülkeye dönen NDRB Başkanı Yasen Tzvetkov ve kurtarma ekibi üyelerini teşekkürlerini sunmak üzere büyükelçilik konutunda ağırladı.

Türkiye'deki çalışmalarını AA muhabirine anlatan Tzvetkov, "Bizim için bu görevi yerine getirmek bir onurdu ve daima yardıma hazırız. Afetin ilk saatlerinde yüzlerce sıradan vatandaş bize bağış yolladı. Bu bağışlar sayesinde ekiplerimiz hemen yola çıkabildi. Türk halkı bizi 'kahraman' olarak gördü. Hayır, kahraman değiliz, biz mütevazi sıradan insanlarız. Ve daha çok hayat kurtaramadığımız için üzgünüz." diye konuştu.

Tzvetkov, ilk aşamada Bulgaristan'dan 20 kişilik bir grup ve İsveç'ten eğitimli köpeklerle 2 kişiyle kara yoluyla Antakya'ya gittiklerini belirterek, Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliğinin desteğiyle bir sonraki aşamada 20 kişilik bir diğer ekibin Hatay'a ulaştığını söyledi.

Türkiye'deki afetten etkilenen illerde 7 günde enkaz altından 31 kişiyi canlı çıkardıklarını bildiren Tzvetkov, bunun, yurt dışında gerçekleştirdikleri ilk görevleri olduğunu kaydetti.

Ortak eğitim ve tatbikatların önemi

NADRB Başkanı Tzvetkov, çok sevdikleri Türkiye'nin başına gelen bu faciadan mutlaka ders çıkarılması gerektiğini belirterek, "Acılarımız ve gözyaşlarımız biraz hafiflediğinde, Türk dostlarımızla bu gibi doğal afetlere daha hazırlıklı olabilmemiz için ortak eğitim ve tatbikatlar yaparsak, daha da verimli oluruz." dedi.

İlk ekibin kara yoluyla Antakya'ya ulaşmasının 30 saat sürdüğünü, bölgeye daha erken ulaşmaları durumunda daha çok hayat kurtarmış olabileceklerini ifade eden Tzvetkov, sahada Türk polisinin, jandarmanın ve yerel halkın kendilerine muazzam destek verdiğini anlattı.

Kurtarma ekip üyeleri de Kahramanmaraş'ta kendilerine sağlanan polis eskortu sayesinde yoğun trafikte afet bölgesine hızlı ulaştıklarını ve en az 15 saatlik avantaj sağladıklarını aktardı.

İsmini vermek istemeyen bir ekip üyesi de "Türkiye'ye bu vesileyle ilk kez gittim. Büyük bir şey yapmadık, yapmamız gerekeni yaptık. Artık Bulgaristan'da olmamıza rağmen gönlümüz Türkiye'deki insanların yanında." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız