İstanbul
Parçalı bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,5312 %0.11
55,7178 %0.12
6.636,26 %0.02
81.658,01 %-0.85
Muhalif. Tekirdağ’da enstitüde üretilen üzüm çekirdeği yağı satışa sunulacak

Tekirdağ’da enstitüde üretilen üzüm çekirdeği yağı satışa sunulacak

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Gıda Teknolojileri Bölüm Başkanı Dr. Seçkin: ”Üzüm suyu üretiminde atık olarak görülen posadan çekirdek elde ediyoruz. Bu çekirdekleri işleyerek yağ ve tekrar çekirdeğin unu dediğimiz kısım elde ediliyor”

Tekirdağ’da enstitüde üretilen üzüm çekirdeği yağı satışa sunulacak
Okunma Süresi: 2 dk

TEKİRDAĞ (AA) FIRAT ÇAKIR Tekirdağ'daki enstitüde üretilen üzüm çekirdeği yağının satışı, yeni yıl itibarıyla başlayacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koruk suyu, pekmez, aronyalı üzüm suyu gibi ürünlerinin yanına üzüm çekirdeği yağını da ekledi.

Enstitüde geçen yıl başlatılan çalışma kapsamında, üzüm çekirdekleri sıkım makinesinden geçirilerek yağ elde ediliyor.

50 mililitrelik cam şişelere doldurulan yağ, enstitünün kendi mağazalarında yılbaşından sonra satışa sunulacak.

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Gıda Teknolojileri Bölüm Başkanı Dr. Gamze Uysal Seçkin, AA muhabirine, bu yıl 200 kilogram üzüm çekirdeğinden yaklaşık 20 litre yağ elde ettiklerini söyledi.

Üzümün posasındaki çekirdekleri topladıklarını ve bu çekirdeği nasıl değerlendirebileceklerini araştırdıklarını anlatan Seçkin, şöyle konuştu:

"Asıl önemli olanın çekirdeğin yağı olduğunu anladık. Bu yağı çıkarmak için sıkım makinesi aldık. Şimdi üzüm suyu üretiminde atık olarak görülen posadan çekirdek elde ediyoruz. Bu çekirdekleri işleyerek yağ ve yine çekirdeğin unu dediğimiz kısım elde ediliyor. Bu un kek, poğaça gibi hamur işlerinde kullanılabilir. Amacımız bu ürünün bilinirliğini artırarak üretimin ve kullanımının yaygınlaşmasını sağlamak."

"Kaliteli yağlar sınıfında"

Seçkin, üzüm çekirdeği yağının kozmetik ve ilaç sanayinde kullanıldığını anlattı.

Bu yağın özellikle kozmetik sanayisinden yoğun talep gördüğünü aktaran Seçkin, "Derideki kolajeni aktive etme, ince çizgileri yok etme, yaşlanmayı önleme özelliğinden dolayı tercih ediliyor. Aranılan bir yağ. Çeşitli ilaçların üretiminde de kullanılıyor. Aynı zamanda gıda olarak da tüketilebiliyor. Kaliteli yağlar sınıfında. Doymamış yağ asitleri yüksek oranda olduğu için tüketmemizde sakınca yok." diye konuştu.

Seçkin, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü olarak üzüm çekirdeği yağı konusunda üreticilere teknik destek sağlayabileceklerini kaydetti.



Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız