İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,1654 %0.07
55,1548 %-0.34
6.565,59 %0.35
86.644,00 %2.18
Muhalif. TBMM Başkanı Kurtulmuş, Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Gafarova ile görüştü

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Gafarova ile görüştü

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Gafarova ile görüştü
Okunma Süresi: 3 dk

BAKÜ (AA) Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Sahibe Gafarova ile bir araya geldi.

Kurtulmuş, Asya Parlamenter Asamblesi (APA) 14’üncü Genel Kurulu dolayısıyla bulunduğu Bakü'deki temaslarını sürdürüyor.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, ikili temasları kapsamında Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Gafarova ile görüştü.

Görüşmede, TürkiyeAzerbaycan arasındaki ikili ve parlamentolar arası ilişkiler, bölgesel ve küresel meseleler ele alındı.

APA dönem başkanlığının TBMM’den Azerbaycan Milli Meclisine devredilmesi dolayısıyla güzel bir tören düzenlendiğini belirten Kurtulmuş, ev sahipliği dolayısıyla Gafarova'ya teşekkür ederek, APA dönem başkanlığında da başarılar diledi.

Kurtulmuş, katılım oranı yüksek bir şekilde gerçekleştirilen Azerbaycan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in büyük bir oy oranıyla yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin önemli olduğunu belirtti.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Azerbaycan'daki seçimlerde TBMM'den çok sayıda milletvekilinin gözlemci olarak bulunmasının iki ülke ilişkilerine katkıda bulunduğunu söyledi.

İki ülke cumhurbaşkanları arasında yakalanan ivmenin ülkelerin hayrına olduğunu, kalkınmada karşılıklı hedefler gözetilerek güzel adımlar atıldığını dile getiren Kurtulmuş, "tek millet, iki devlet" anlayışını fiilen uygulamaya devam ettiklerini, işbirliğini ve kardeşliği daha ileriye götüreceklerini vurguladı.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinde (AKPM) Azerbaycan heyetinin yetki belgelerinin onaylanmamasının kabul edilemez bir gelişme olduğunu ve bu kararın gözden geçirilmesini beklediklerine dair açıklama yayımladıklarını ifade eden Kurtulmuş, Azerbaycan’ın AKPM'de var olmasının Avrupa'nın menfaatine olduğunu belirtti. Kararın doğru olmadığını ve en kısa zamanda tashih edilmesi gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, AKPM üyelerinin belli lobilerin tesirinde kalarak bu kararı verdiğini söyledi.

TürkiyeAzerbaycan Üniversitesinin Kurulmasına Dair Mutabakat Zaptı'nın kardeşliği pekiştiren adımlardan biri olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, üniversitenin Azerbaycan ve Türkiye'ye hayırlı olmasını diledi.

AKPM'deki Azerbaycan heyetiyle ilgili karar

Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Gafarova ise APA dönem başkanlığını Türkiye’den devralmaktan mutlu olduklarını, bundan sonraki süreçte Türkiye'nin de desteğiyle APA'daki bayrağı daha yukarıya taşıyacaklarını ifade etti.

Azerbaycan'daki seçimlerde TBMM’den de çok sayıda milletvekilinin gözlemci olarak bulunmasından ayrıca mutlu olduklarını bildiren Gafarova, AKPM’de Azerbaycan heyetinin yetki belgelerinin onaylanmamasına ilişkin Kurtulmuş’un yayımladığı açıklamayı önemsediklerini ifade etti.

AKPM’nin kararını doğru bulmadıklarını belirten Gafarova, kararın ardından birçok ülkeden Azerbaycan'ı destekleyen olumlu mesaj aldıklarını da belirtti.

Gafarova, TürkiyeAzerbaycan Üniversitesinin doğru bir zamanda hayata geçirildiğini ifade ederek, bu üniversitenin ilişkilerin gelişmesine katkı sunacağını söyledi.

Görüşmede, Asya Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkadir Emin Önen, TürkiyeAzerbaycan Dostluk Grubu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, Saadet Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici ile Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı da yer aldı.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız