İstanbul
Kapalı
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,4020 %0.02
55,4164 %0.10
6.607,23 %0.01
83.503,31 %-0.08
Muhalif. Sudan’da asker ile siviller arasındaki ”çerçeve anlaşma” protesto edildi

Sudan’da asker ile siviller arasındaki ”çerçeve anlaşma” protesto edildi

Sudan’da asker ile siviller arasındaki ”çerçeve anlaşma” protesto edildi
Okunma Süresi: 2 dk

HARTUM (AA) Sudan’da binlerce kişi, asker ile siviller arasında imzalanan ve 25 Ekim 2021’den itibaren süren yönetim krizini çözmeyi amaçlayan çerçeve anlaşmayı protesto etti.

Başkent Hartum’un yanı sıra Umdurman, Bahri, Medeni, Port Sudan, Gadarif ve Kesele gibi kentlerde Direniş Komiteleri’nin çağrısına uyan binlerce anlaşma karşıtı sokağa indi.

Hartum’da Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresinde polis ve ordu, güvenlik önlemleri aldı.

Diğer gösterilerde olduğu gibi eylemcilerin başkente ulaşmasını engellemek için kenti kuzey yakasına bağlayan Mek Nimir Köprüsü ulaşıma kapatıldı.

Ordu aleyhinde sloganlar atan eylemciler, "Askeri yönetime hayır", "Tam sivil devlet", "Çerçeve anlaşmaya hayır" yazılı pankartlar taşıdı.

2019'dan bu yana istikrarsızlık sürüyor

Sudan'da hayat pahalılığı kaynaklı kitlesel halk protestoları sonucu başlayan Aralık Devrimi (2018) ve ordunun müdahalesi sonucu 11 Nisan 2019'da 30 yıllık Ömer elBeşir iktidarı sona ermiş, sonrasında kurulan askersivil ortak geçici hükümetleri ise derin anlaşmazlıklar nedeniyle kalıcı olmamıştı.

Sudan ordusu, güvenlik ve beka tehdidi gerekçesiyle 25 Ekim 2021'de sivil yönetime el koymuş, olağanüstü hal ilan ederek Başbakan dahil onlarca siyasiyi gözaltına almıştı.

Ülkede, yönetim krizini çözmek için 10 Kasım 2022'de ordu ile siviller arasında "temel mutabakata" varılmış, 5 Aralık 2022'de de çerçeve anlaşma imzalanmıştı.

Çerçeve anlaşmayla girilen siyasi süreçte, ülkeyi sivil demokratik yönetime taşıyacak yeni geçiş döneminin kapısını aralayan nihai anlaşmanın imzalanması için 1 ve 6 Nisan’da yapılması kararlaştırılan törenler taraflar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle ertelenmişti.

Göstericiler, ülkedeki tüm grupları kapsamadığı ve askerin yönetimdeki varlığını sonlandırmadığı gerekçeleriyle anlaşmaya karşı çıkıyor.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız