İstanbul
Kapalı
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,5418 %0.11
55,6040 %-0.13
6.616,83 %-0.27
82.424,00 %0.95
Muhalif. Slovenya Cumhurbaşkanı Pirc Musar, ilk resmi ziyaretini Hırvatistan’a yaptı

Slovenya Cumhurbaşkanı Pirc Musar, ilk resmi ziyaretini Hırvatistan’a yaptı

Slovenya Cumhurbaşkanı Pirc Musar, ilk resmi ziyaretini Hırvatistan’a yaptı
Okunma Süresi: 2 dk

ZAGREB (AA) Slovenya Cumhurbaşkanı Natasa Pirc Musar, Hırvatistan'a yaptığı ziyarette, "Batı Balkan ülkelerinin geleceğinin Avrupa Birliği (AB) olduğunu" söyledi.

Cumhurbaşkanlığı görevine Aralık 2022'de gelen Musar, ilk yurt dışı ziyaretini Hırvatistan'a gerçekleştirerek başkent Zagreb'de mevkidaşı Zoran Milanovic ile bir araya geldi.

Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Pirc Musar, Hırvatistan ile Slovenya'nın Bosna Hersek'in AB üyelik yolunda etkin rol oynadığını belirterek, bölge ziyaretlerine devam edeceğini duyurdu.

Pirc Musar, BrdoBrijuni Süreci'nin bir sonraki toplantısının yıl sonunda Kuzey Makedonya'da yapılacağını anımsatarak, toplantıda bölge ülkelerinden göç eden genç neslin odak noktası olacağını belirtti.

Batı Balkan ülkelerinin geleceklerinin AB olduğunu aktaran Pirc Musar, üyelik sürecinin her ülke için canlı olduğunu sözlerine ekledi.

Milanovic'ten Kosova değerlendirmesi

Milanovic de Bosna Hersek'in geçen aylarda AB aday ülke statüsü aldığını anımsatarak, BrdoBrijinu Süreci kapsamında bu yıl yapılacak toplantının geçen 2 yıla oranla sonuç bildirgesiyle tamamlanacağını temenni ettiğini söyledi.

Hafta başında yaptığı "Kosova uluslararası kurumlarla birlikte ilhak edildi" açıklamasını da değerlendiren Milanovic, "Birçok şey yazıldı, çizildi. Sırbistan, Kosova'sız kaldı da diyebilirdim ki öyle oldu. Sırbistan, Kosova'yı isteyerek vermedi. Savaşta kaybetti. Kosova, o arada tanınan bir ülke oldu. Hırvatistan da Kosova'yı tanıyan ilk ülkelerden." dedi.

Milanovic, Sırbistan'ın da AB'ye dahil olabilmesi için bazı tutumlarını değiştirmesi gerektiğini ifade ederek, "Ukrayna'daki durum, Sırbistan'ın sonunda aldatılan bir aşık olduğunun farkına varacağı bir SırpRus aşkıdır. Rusya, Ukrayna'da bir şeyler deniyor. Kosova meselesi de burada sivriliyor." diye konuştu.

Rusya'nın, Ukrayna'da yaptıklarını "yasal" hale getirebilmek için eninde sonunda Kosova'yı tanıyacağını savunan Milanovic, "Sırbistan da bir şekilde Kosova'yı tanıyacaktır. Kosova da ülkenin kuzeyinde Sırp Belediyeler Birliğini kuracak." değerlendirmesinde bulundu.

Bu arada, Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor.

Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen Sırbistan ve Kosova, Avrupa Birliği arabuluculuğunda 2011'de başlatılan BelgradPriştine Diyalog Süreci kapsamında ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak yol bulmaya çalışıyor.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız