İstanbul
Az bulutlu
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,2049 %0.06
55,4148 %-0.01
6.591,36 %0.12
85.547,18 %-0.35
Muhalif. Mehmet Akif Ersoy doğumunun 150. yılında baba ocağı Kosova’da anıldı

Mehmet Akif Ersoy doğumunun 150. yılında baba ocağı Kosova’da anıldı

Mehmet Akif Ersoy doğumunun 150. yılında baba ocağı Kosova’da anıldı
Okunma Süresi: 2 dk

PRİŞTİNE (AA) İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy, doğumunun 150. yılında baba ocağı Kosova’da düzenlenen etkinliklerle yad edildi.

İpek Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) tarafından Ersoy’un doğum yıl dönümü münasebetiyle "Buhara’dan Kosova’ya Mehmet Akif Ersoy" paneli düzenlendi.

Kosova’nın kuzeybatısındaki İstog kasabasında bir otelde düzenlenen panele Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı, Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Fikrim Damka, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf ve YEE Kosova Koordinatörü Ramazan Yılmaz’ın yanı sıra ülkedeki Türk kurumlarının temsilcileri ile Ersoy’un Kosova’daki akrabaları da katıldı.

Oturum başkanlığını ASBÜ Rektörü ve TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan'ın yaptığı panelde, Türkiye ve Kosova’dan akademisyenler, Ersoy’un hayatı ve eserleri üzerine bildiri sundu.

Anma etkinlikleri kapsamında, Ersoy’un baba ocağı, İstog’a bağlı Suşitsa (Susica) köyündeki Mehmet Akif Ersoy Camisi'nde Kur'anı Kerim okutuldu.

Öte yandan, sinema, dizi ve tiyatro oyuncusu Ahmet Yenilmez, Ersoy'un hayatından kesitler ve Çanakkale Destanı’nı anlatan "Korkma" isimli tek kişilik oyununu Kosova’nın başkenti Priştine’de sahneledi.

Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi İstiklal Marşı'nın yazarı, milletvekili, şair ve mütefekkir Mehmet Akif Ersoy, Kosova'nın Suşitsa köyünden İstanbul'a göç etmiş bir ailenin oğlu olarak Fatih'te 20 Aralık 1873'te dünyaya geldi.

TÜRKSOY, Ersoy’un doğumunun 150. yılı olması münasebetiyle Kültür ve Turizm Bakanlığının teklifi üzerine 2023'ü tüm Türk dünyasında "Mehmet Akif Ersoy'u Anma Yılı" ilan etmişti.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız