İstanbul
Az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,1791 %0.08
55,4009 %-0.02
6.542,72 %-0.76
84.785,66 %0.65
Muhalif. Macaristan’ın Ankara Büyükelçiliği iftar programı düzenledi

Macaristan’ın Ankara Büyükelçiliği iftar programı düzenledi

Macaristan’ın Ankara Büyükelçiliği iftar programı düzenledi
Okunma Süresi: 2 dk

ANKARA (AA) Macaristan'ın Ankara Büyükelçiliğinin geleneksel iftar programının 10.'su gerçekleştirildi.

Ankara'daki bir otelde Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis'in ev sahipliğinde düzenlenen iftara, Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, iş insanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Kur'anı Kerim tilaveti ile başlayan programda, iftar saatinde salonda ezan okundu ve dua edildi.

Davetlilere, Macaristan mutfağından geleneksel lezzetler sunuldu.

Bakan Yardımcısı Yıldız, programda yaptığı konuşmada, Macaristan'ın, Türkiye'nin Avrupa'daki soydaşı ve dostu olarak görüldüğünü söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkilerden bahseden Yıldız, son dönemde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Victor Orban arasındaki dostluğun ikili ilişkileri pekiştirdiğini belirtti.

"Ticaret ve sanayi alanlarında yeni ufuklar keşfediyoruz"

Büyükelçi Matis de bütün zorluklara rağmen ramazanda bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadığını söyleyerek, "Dünyada Müslümanlara ve Hristiyanlara karşı yapılan birçok zulme rağmen ramazan ayının hala birleştirici bir güç olduğuna inanmaktayız." dedi.

UkraynaRusya savaşına değinen Matis, "Her şeyden önce bölgemizdeki UkraynaRusya savaşında her iki taraf ile konuşabilen tek ciddi aktör olan ülkenizin hariciyecilerini tebrik etmek isterim. Değerli meslektaşlar, Türkiye bölgede ve küresel anlamda da önemli bir ülke olmaya devam edebilmeyi sizin sayenizde kazandı." diye konuştu.

Matis, TürkiyeMacaristan ikili ilişkilerine değinerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iki kez Macaristan'ı ziyaret ettiğini, Macaristan Başbakanı Orban'ın da Türkiye'ye son bir yılda üç resmi ziyarette bulunduğunu kaydetti.

"Dışişleri Bakanlarımız Ankara'da ve Budapeşte'de de birden fazla, üçüncü şehirlerde de birçok kez bir araya geldiler." ifadesini kullanan Matis, 2023'ün en önemli faaliyetinin TürkiyeMacaristan Dostluk Anlaşmasının imzalanmasının 100. yıl dönümünde "Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Toplantısı" olduğunu söyledi.

Bu toplantıda, ikili ilişkilerin geliştirildiğini, stratejik seviyeye yükseltildiğini vurgulayan Matis, şu değerlendirmede bulundu:

"Geçen seneki ticaret hacmimiz yüzde 19 büyüme ile 4,3 milyar dolara çıktı, enerji alanında görülmemiş işbirliği alanlarını açtık, karşılıklı yatırımlar çekmeye devam ediyoruz, şirketlerin katılımıyla ilk JETCO toplantımızı gerçekleştirdik, ticaret ve sanayi alanlarında yeni ufuklar keşfediyoruz."

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız