İstanbul
Parçalı az bulutlu
21°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,1791 %0.08
55,4009 %-0.02
6.542,72 %-0.76
85.317,85 %0.50
Muhalif. Kadınların sahneye koyduğu ”Nene Korkut Hikayesi” seyircilerle buluştu

Kadınların sahneye koyduğu ”Nene Korkut Hikayesi” seyircilerle buluştu

Kadınların sahneye koyduğu ”Nene Korkut Hikayesi” seyircilerle buluştu
Okunma Süresi: 3 dk

İSTANBUL (AA) Üsküdar Belediyesi Kadın ve Aile Dayanışma Merkezi'nin kadınlarla oluşturduğu tiyatro grubu, "Nene Korkut Hikayesi" oyununu, Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi'nde sahneledi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü için ilk defa sahneye çıkan kadınlar ve onlara eşlik eden amatör oyuncular, gönüllülük esasıyla bir araya gelerek oyunu sergiledi.

Oyunun yazımında ve yönetiminde görev alan Üsküdar Aile Dayanışma Merkezi Koordinatörü Emir Sultan Baryaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Oyunda oynayanlar, bizim tamamen kadın merkezimizde birtakım faaliyetlere katılan kadınlar. Bu kadınlarla, biz her sene önemli günde bir etkinlik planlıyoruz. 2022de tekrar bir sahne gösterisi planlamıştık. Orada biraz biyografi kullanmıştık. O zaman daha küçük bir kadroyla daha basit bir gösteriydi." dedi.

Baryaman, üç ay gibi kısa bir sürede yoğun emekle oyun için hazırlandıklarını aktararak, "10 kişilik bir kadroyla, üç hikayeden oluşan bir oyunu kendimiz yazdık ve tasarladık. Kostümünden dekoruna, oyunun sözlerine, müziklerine kadar hepsini kendimiz seçtik." diye konuştu.

"Kadınların ayakları üzerinde durmalarını sağlamaları için rehabilitasyon programı hazırlıyoruz"

Üsküdar Belediyesi Meclis Üyesi Adayı Özlem Bağlar da Üsküdar Kadın Dayanışma Merkezi'nin bir proje çalışması olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Eşinden şiddet görmüş, savunmasız kalmış, incinmiş, bağışıklığı düşmüş hanımlar, buraya başvurarak kendilerini güçlendirmemiz için ne gerekiyorsa bizden talep ediyorlar. Biz de uzman sosyoloğumuz, klinik psikoloğumuz, sosyal hizmet uzmanı arkadaşlarımızla beraber bu kadınları güçlendirmek, ayakları üzerinde durmalarını sağlamaları için gerekli rehabilitasyon programını hazırlıyoruz. Bu rehabilitasyon programı içinde psikolojik danışmanlık, rehabilitasyon hizmeti, fiziksel güçlendirme aktiviteleri, el sanatları ayrıca hukuki danışmanlık hizmetleri de var."

"Hayatın içindeki her kadının hikayesi, kendi özelinde çok değerli"

Oyunda "Nene Korkut" karakterini canlandıran Ece Ilgaz, "25 Kasım 2022'de yine bu ekiple birlikte 'Bir Varlık Masalı' adlı tiyatro oyununu yazdık ve ben Hz. Asiye'yi canlandırdım. Şimdi ise prenses Hera'nın ve Hz. Hacer'in hikayesini anlatan bir Anadolu kadınını canlandırıyorum. Hayatın içindeki her kadının hikayesinin kendi özelinde çok değerli olduğunu düşünüyorum. Sanat sadece eğlenmek için değil, kadim değerlerimizin hatırlanması, tarihsel şahsiyetlerin ve geleneğin kuşaklara aktarımı konusunda çok önemli bir araç, tiyatro da bunun bir dalı." değerlendirmesini yaptı.

Oyunda "Tayakadın" karakterini oynayan Filiz Çelen, "Anaokulu öğretmenliği yaparken çocuklara sahne etkinliği hazırlardık. Onlardan daha çok heyecanlanırdım. Hiç kendim için etkinlik hazırlamadım. Bu çok heyecanlı bir şey, çocukluk hayalimi gerçekleştiriyorum, çok mutluyum." şeklinde konuştu.

Rolüne çalışırken genel kültür seviyesinin arttığını söyleyen Melek Hande Dönmez ise şunları söyledi:

"Üniversite öğrencisiyim, okul harçlığımı çıkarmak için partilerde palyaço, Sindirella, Pamuk Prenses kostümüyle çocukları eğlendiriyorum. O karakterler bir tür taklit ama bu oyundaki rolüm tamamen gerçek bir karakter oluşturmamı sağladı. Yönetmenim oyun taslağını verdi ve üzerine ne katmak istersen kat oyun da rol de senin dedi. Bunu yapmak çok heyecan verici bir şey. Çünkü çok araştırma yaptım, nefes egzersizleri yaptık ekipçe, bu telaffuzumu bile etkiledi. Bize bu imkanı sağladığı için Üsküdar Belediyesine çok teşekkür ediyorum."

Senaryosu, kostümleri ve sahne tasarımı tamamen gönüllü kadınlar tarafından yapılan "Nene Korkut Hikayesi" oyunu bir Anadolu kadınının oba kızlarına anlattığı hikayeleri ele alıyor.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız