İstanbul
Az bulutlu
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,2049 %0.06
55,4148 %-0.01
6.591,36 %0.12
85.547,18 %-0.35
Muhalif. Görsel sanatlar öğretmeni sahilden topladığı çakıl taşlarını sanat eserine dönüştürüyor

Görsel sanatlar öğretmeni sahilden topladığı çakıl taşlarını sanat eserine dönüştürüyor

Muğla’nın Fethiye ilçesinde görev yapan ve hobi olarak ”çakıl sanatı” ile ilgilenen Oğuz Onay Çerçi: ”Topladığım çakıl taşlarını sanat formuna dönüştürmek istedim. Bu ve benzeri çalışmalar başka ülkelerde de var. Ben de bunu kendime göre uyarlamaya karar verdim” ”Aldığım grafik sanatı eğitimiyle taşların yanına ruhuna uygun yazılar yazdım”

Görsel sanatlar öğretmeni sahilden topladığı çakıl taşlarını sanat eserine dönüştürüyor
Okunma Süresi: 2 dk

MUĞLA (AA) ALİ RIZA AKKIR Muğla'nın Fethiye ilçesinde görsel sanatlar öğretmeni olarak görev yapan ve hobi olarak "çakıl sanatı" (pebble art) ile ilgilenen Oğuz Onay Çerçi, sahilden topladığı küçük taşları birleştirerek sanat eserleri ortaya çıkarıyor.

Yıllarca hobi olarak resim ve seramik gibi farklı sanat dallarıyla uğraşan Çerçi, 6 yıl önce Fethiye'ye tayin oldu. Hobilerini sürdürmek için atölye kuramayan Çerçi, sahilde gördüğü şekilli taşları toplamaya başladı.

Evinin mutfak masasında "çakıl sanatı" çalışmalarına başlayan Çerçi, çakıl taşlarını birleştirerek insan, ayak, hayvan, aile gibi kompozisyonlar oluşturdu. Çerçi, küçük panoya aktardığı eserlerine İngilizce ve Türkçe yazılar yazarak anlam kazandırdı.

Sanatını öğrencilerine de öğreten Çerçi, AA muhabirine, 29 yıllık öğretmenlik hayatı boyunca sanattan kopmadığını, değişik tekniklerde farklı çalışmalar ürettiğini söyledi.

Birçok sanat dalıyla ilgili maliyetlerin artmasıyla daha ucuz sanat dalları arayışına girdiğini anlatan Çerçi, "İçimdeki sanat aşkı boş durmama izin vermedi. Bir şeyler üretmek istedim. Doğada bulduğum çakıl taşları, maliyetsiz. Topladığım çakıl taşlarını sanat formuna dönüştürmek istedim. Bu ve benzeri çalışmalar başka ülkelerde de var. Ben de bunu kendime göre uyarlamaya karar verdim. Aldığım grafik sanatı eğitimiyle taşların yanına ruhuna uygun yazılar yazdım. Taşın dokusuna uygun yazı formları bularak küçük taşınabilir çerçevelere eser ortaya koydum." diye konuştu.

Çerçi, eserlerin ortaya çıkmasıyla görenlerin beğenisini topladığını, kendisinin de gelen isteklerle sanatını geliştirdiğini dile getirdi.

"Brezilya'dan Norveç'e, Kanada'dan Özbekistan'a kadar eserlerimi yolladık"

Özel siparişler de aldığını ifade eden Çerçi, şunları kaydetti:

"Dünyanın hemen hemen birçok ülkesine, Brezilya'dan Norveç'e, Kanada'dan Özbekistan'a kadar eserlerimi yolladık. İlgiden dolayı çok memnunum. Türkiye'de genellikle taşlar boyanıyor. Taşı boyadığımızda taşın ruhundan uzak kalındığını düşünüyorum. Ben var olan taşın doğal rengi ve biçimini kullanıyorum. Zaman zaman atölye çalışmalarında öğrencilerime de bunu öğretiyorum. Evin bir köşesinde bunun yapılabileceğini öğrencilerime de gösterdim."

İnsanların, maliyetli olduğu ve karşılık bulmadığı düşüncesiyle sanattan uzak durduklarını dile getiren Çerçi, "Resim öğretmeni olup resim yapmayı bırakan arkadaşlarımız bile var. Bence resim sadece boya ve tuvalden ibaret değildir. Doğadaki atık malzemelerden sıfır maliyetli ya da çok düşük maliyetle eserler üretebileceğimizi gösteriyorum." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız