İstanbul
Az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,1791 %0.08
55,4009 %-0.02
6.542,72 %-0.76
84.908,47 %-2.27
Muhalif. Azerbaycan’da ”Bir Destandır Çanakkale” programı düzenlendi

Azerbaycan’da ”Bir Destandır Çanakkale” programı düzenlendi

Azerbaycan’da ”Bir Destandır Çanakkale” programı düzenlendi
Okunma Süresi: 3 dk

BAKÜ (AA) Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü dolayısıyla "Bir Destandır Çanakkale" programı düzenlendi.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliğinin Bakü'ye bağlı Abşeron Valiliği ile ortaklaşa düzenlediği etkinliğe Büyükelçi Cahit Bağcı, Abşerov Valisi Abdin Ferzeliyev, Bakü Eğitim Müşaviri Yurdagül Aydoğan, şehit aileleri, gaziler, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Katılımcıların Abşeron Türk Şehitliği'ni ziyareti sonrası Abşeron Medeniyyet Merkezi'ndeki etkinlikte saygı duruşunun ardından iki ülkenin milli marşları okundu.

Büyükelçi Bağcı, yaptığı konuşmada, Çanakkale Deniz Zaferi'nin dünyanın en güçlü orduları karşısında kısıtlı imkanlarla kazanılmış ve tarihe altın harflerle yazılmış destansı bir zafer olduğunu söyledi.

Bağcı, Çanakkale Deniz Zaferi'nin, Türk milletinin vatanın bölünmez bütünlüğü, bağımsızlığı, devleti ve bayrağı uğruna sonuna kadar mücadele edeceğinin ve başaracağının en önemli göstergesi olduğunu vurguladı.

"Şuşa Beyannamesi, artık AzerbaycanTürkiye ilişkilerinin anayasasıdır"

Azerbaycanlıların Çanakkale'de, Türk askerinin de Azerbaycan'da çarpıştığını ve şehit olduğunu hatırlatan Bağcı, şunları dile getirdi:

"Birlikte verdiğimiz mücadeleler, Haydar Aliyev'in 'tek millet, iki devlet' anlayışı ve şiarının temelini oluşturuyor. Kader birliğimiz aynı zamanda 2021'de müstesna ilişkilerimizi müttefiklik seviyesine çıkartan Şuşa Beyannamesi'ne de esas teşkil etmiştir. Şuşa Beyannamesi, artık AzerbaycanTürkiye ilişkilerinin anayasasıdır. Tarihten miras aldığımız Azerbaycan ile sarsılmaz kardeşliğimiz, örnek dayanışmamız, güçlü müttefikliğimiz ve en müstesna ilişkilerimizi geliştirmek için yolumuza Cumhurbaşkanlarımız Recep Tayyip Erdoğan ve İlham Aliyev'in liderliğinde hiçbir engel tanımadan devam edeceğiz."

"Abşeron Türk Şehitliği, bölgenin en yüksek noktasında"

Abşerov Valisi Ferzeliyev, Türkiye ile Azerbaycan'ın tarihi köklere dayanan birliğinin ebediyen süreceğini söyledi.

Çanakkale Deniz Zaferi'nin Türk tarihinde en önemli zaferlerden olduğunu vurgulayan Ferzeliyev, 1918'de Osmanlı Ordusu bünyesindeki Kafkas İslam Ordusu'nun Azerbaycan'ı Ermeni ve Bolşevik çetelerden kurtardığını hatırlattı.

Ferzeliyev, "Abşeron Türk Şehitliği, bölgenin en yüksek noktasında. Bu da bizim Türk halkına olan sevgi ve muhabbetimizin göstergesidir." şeklinde konuştu.

Etkinlikte Abşeron'daki okulların ve Bakü Türk Anadolu Lisesi öğrencilerinin Çanakkale Deniz Zaferi ve 2. Karabağ Savaşı'na ilişkin resimleri de sergilendi.

Çanakkale Deniz Zaferi'yle ilgili sinevizyon gösterisinin yapıldığı etkinlikte "Bir Destandır Çanakkale" adlı tiyatro oyunu da sahnelendi.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız