İstanbul
Az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,1791 %0.08
55,4009 %-0.02
6.542,72 %-0.76
84.908,47 %-2.27
Muhalif. AFAD Başkanı Memiş, deprem bölgesinde yapılan çalışmaları anlattı:

AFAD Başkanı Memiş, deprem bölgesinde yapılan çalışmaları anlattı:

”390 bin hak sahibimizi konut sahibi yapana kadar operasyonumuz devam edecek”

AFAD Başkanı Memiş, deprem bölgesinde yapılan çalışmaları anlattı:
Okunma Süresi: 3 dk

ANKARA (AA) Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş, deprem bölgesindeki 390 bin hak sahibine konutlarını teslim edene kadar çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Memiş, AFAD Afet Yönetim Merkezi'nde düzenlenen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da canlı bağlantıyla katıldığı Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni'nin ardından AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin, geçen yıl 6 Şubat'ta çok büyük bir afetle karşı karşıya kaldığını hatırlatan Memiş, bu depremin, bilim adamları tarafından "karadaki en büyük deprem" olarak kayda geçirildiğini ve 11 ilde 14 milyon insanın etkilendiğini belirtti.

Memiş, depremlerde 53 bin 597 kişinin hayatını kaybettiğini, 110 binin üzerinde vatandaşın yaralandığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 39 bin bina yıkıldı, bunun 26 bininde insanlarımız yaşıyordu. Enkazlara müdahale ettik. Daha sonra vatandaşlarımızın barınmasını temin etmemiz gerekiyordu, alana ilk 3 ayda bir milyon çadır sevk ettik. 2,5 milyon insanımızı ilk etapta çadırlarda ve çadır kentlerde misafir ettik. 11 vilayetten 3,5 milyon insan daha güvenli bölgelere tahliye edildi. Dünyanın en büyük tahliye operasyonuydu bu. 3 aydan sonra vatandaşlarımızı konteyner kentlere aldık."

Konteyner kentlerde şu anda yaklaşık 700 bin kişinin yaşadığını dile getiren Memiş, yaklaşık 1,5 milyon insana kira yardımında bulunduklarını, Esen kartların dağıtıldığını, devletin ve milletin bütün imkanlarının seferber edildiğini vurguladı.

AFAD Başkanı Memiş, depremin ilk zamanlarında yer tespitlerinin yapılıp inşaatlara başlanıldığını anlatarak, "TOKİ, Emlak Konut, Yapı İşleri'mizin öncülüğünde müthiş bir konut seferberliğine girişildi ve 200 bin konutun ihalesi yapıldı. Hala inşaatlar devam ediyor." diye konuştu.

"Her ay bu operasyonumuz devam edecek"

AFAD olarak hak sahipliği çalışmalarını bitirdiklerini belirten Memiş, şunları kaydetti:

"Sadece konutta 390 bin hak sahibimiz var. Bu 390 bin hak sahibimizi de konut sahibi yapana kadar operasyonumuz devam edecek. Bir ay önce Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle 46 bin konutun kurası çekildi ve teslimatı yapıldı. Şimdi de 30 bin 723 konutun kurası çekildi ve anahtarlarını inşallah teslim edeceğiz. Her ay bu operasyonumuz devam edecek. Size bu anlatmış olduğumuz çalışmalar, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Sayın İçişleri Bakanımız, sayın bakanlarımız ve AFAD'ın koordinasyonu, afet sonrası dünyanın en büyük iyileştirme operasyonu. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Gerçekten büyük bir çaba var. Devletimizle, milletimizle, bütün imkanlarımızla alandayız, büyük bir seferberlik içerisindeyiz. Bugün kurası çekilen konutların da vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum."

Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni ile deprem bölgesindeki şehir merkezlerinde 28 bin 344, kırsal alanlarda 2 bin 379 olmak üzere toplam 30 bin 723 konut hak sahiplerine teslim edildi.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız