İstanbul
Kapalı
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,2059 %0.06
55,3218 %-0.19
6.540,24 %-0.66
84.166,01 %-1.82
Muhalif. 5. Cengiz Aytmatov Uluslararası Issık Göl Forumu’nun açılışı Ankara’da yapıldı

5. Cengiz Aytmatov Uluslararası Issık Göl Forumu’nun açılışı Ankara’da yapıldı

Türk devletlerinin 2040 gelecek hedeflerinin ve ortak proje önerilerinin ele alınacağı forum, Kırgız yazar Cengiz Aytmatov anısına toplandı

5. Cengiz Aytmatov Uluslararası Issık Göl Forumu’nun açılışı Ankara’da yapıldı
Okunma Süresi: 4 dk

ANKARA (AA) Dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un kurucusu olduğu Uluslararası Issık Göl Forumu'nun 5'incisinin açılışı Ankara'da yapıldı.

Forum, Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde, Doğu ile Batı Arasında Anadolu Kültür Projeleri Platformu ve Cengiz Aytmatov Uluslararası Issık Göl Forumu Derneği işbirliğiyle toplandı.

Kırgız yazar Aytmatov anısına düzenlenen forumda, Türk dünyasıyla ilgili ortak proje ve öneriler görüşülecek, Türk devletlerinin 2040 gelecek hedefleri ele alınacak.

Açılış programı Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un videolu mesajının yayımlanmasıyla başladı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, yaptığı konuşmada, Kırgız edebiyatını dünyaya tanıtan Aytmatov'u rahmetle andığını söyledi. Türk Devletleri Teşkilatı'nın 2040 Vizyon Belgesi'nin önemli bir mihenk taşı olduğunu ifade eden Alpaslan, forumda bölgesel ekonomi ve kültür işbirliği, turizm ve çevre sorunlarına çözüm arayışlarının tartışılacağını belirtti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, bu yıl forumda çevre sorunlarına çözüm arayışlarının ele alınacağını açıklayarak, "İnsan fıtratına uygun olarak yaşadığımız zaman çevreyle alakalı birçok problemi çözmüş oluruz." ifadesini kullandı.

Bakanlığın çevre sorunlarına yönelik projelerini anlatan Tuzcuoğlu, "Bugün 172 bin binada sıfır atık yönetim sistemi hayata geçti. Toplanan atıklar sayesinde 96 milyar lira ülkemize kazandırıldı. Yine 432 milyon ağaç kesilmekten kurtuldu." bilgisini verdi.

Liselerde seçmeli ders

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, 2040 Vizyon Belgesi'nin gerçekleşmesi için eğitimin oldukça önem arz ettiğini dile getirdi.

Türk devletlerinin eğitim politikalarında işbirliğine ihtiyaç duyduğunu söyleyen Yılmaz, "Daha önceki forumlarda Türk dünyasının kendi işbirliğini geliştirmesi için ortak tarih, ortak Türk dünyası coğrafyası, ortak Türk edebiyatı konusunda çalışmalar yapılması ifade edilmişti. Bu bağlamda bakanlığımız çeşitli bağlamlarla bunu gerçekleştirmiş, şu anda liselerimizde bu üç konu seçmeli ders olarak okutulmaktadır." dedi.

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, sağlıklı yaşamanın en önemli unsur olduğunun altını çizerek, sağlık alanında kapasitesini artıran Türkiye'nin tecrübesiyle gönül coğrafyasına katkıda bulunabileceğini vurguladı.

Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbayev, Kırgız milli edebiyatını ve kültürünü dünyaya tanıtan Aytmatov'un eserlerinin dünya klasikleri arasına girdiğini anımsattı.

Aytmatov'un dünya barışı ve geleceği adına çaba sarf ettiğini, tüm dünyayı ilgilendiren önemli konuları gündeme getirdiğini söyleyen Kazakbayev, Aytmatov'un dünyada en çok okunan yazarlardan biri olduğunu belirtti.

"Bu tür forumlar bizi ortak Türk birliğine götürecek"

Sinan Oğan da çocukluğunda Cengiz Aytmatov'un kitaplarıyla Türk dünyasını tanıdığını dile getirdi.

Cengiz Aytmatov'un sadece Kırgız halkının değil tüm Türk dünyasının ortak değeri olduğunu ifade eden Oğan, şöyle konuştu:

"Eğer biz gelecek 40 yılı Türk devri planlıyorsak sadece devletlerimizin yapacağı çabalarla olmaz. Üniversitelerimizin, düşünce kuruluşlarımızın bir araya gelmesi lazım. Sağlık sistemimize kadar, ortak tarih yazımından ortak sinemamıza kadar bütün bu meseleleri bu tür forumlarda tartışmalıyız. Bu tür forumlar bizi ortak Türk birliğine götürecek."

"Türk devletlerinin 2040 gelecek hedefleri"

Proje Koordinatörü Ömer Erdoğan ise açılışı Türkiye'de, kapanışı ise Azerbaycan'da yapılacak foruma ilişkin bilgi vererek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Cengiz Aytmatov Uluslararası Issık Göl Forumu Yönetim Kurulunca Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un forumun onursal başkanı ilan edildiğini belirten Erdoğan, "İcra ettiğimiz bu forumla Türk devletlerinin 2040 gelecek hedefleri Türkiye, Kırgızistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan, Macaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden katılımcılarla gerçekleşecektir.” diye konuştu.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız