İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5058 %-0.01
49,6233 %-0.08
5.736,64 % -0,28
92.449,99 %-1.091
Ara
Muhalif. YAŞAM Portakal suyu vücudu baştan aşağı yeniliyor: Genlerinizin çalışma şeklini değiştiriyor!

Portakal suyu vücudu baştan aşağı yeniliyor: Genlerinizin çalışma şeklini değiştiriyor!

Yeni araştırmalar, günlük portakal suyu tüketiminin bağışıklık, kalp ve metabolizma sağlığını etkileyen binlerce genin aktivitesini değiştirdiğini ortaya koydu.

Okunma Süresi: 2 dk

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan portakal suyu, bilim insanlarına göre vücudumuzda sandığımızdan çok daha kapsamlı etkiler yaratıyor. Son araştırmalar, düzenli tüketilen portakal suyunun bağışıklık hücrelerimizde binlerce genin çalışma şeklini değiştirdiğini gösteriyor. Bu genetik değişimler; kan basıncından iltihaplanmaya, şeker metabolizmasından damar sağlığına kadar pek çok kritik süreçte rol oynuyor.

Westminster Üniversitesi’nden Dr. David C. Gaze tarafından yürütülen araştırmada, yetişkinler iki ay boyunca günde 500 ml saf pastörize portakal suyu tüketti. 60 günün sonunda, stres ve iltihapla ilişkili NAMPT, IL6, IL1B, NLRP3 gibi genlerin aktivitesinde belirgin düşüş gözlendi. Bununla birlikte böbreklerin sodyum tutumunu etkileyen SGK1 geninin azalması, portakal suyunun genç yetişkinlerde tansiyonu düşürdüğüne dair önceki çalışmalarla da uyuştu.

Uzmanlara göre bu değişimlerin temel nedeni, narenciyelerde bolca bulunan hesperidin adlı güçlü antioksidan. Hesperidin; damarların gevşemesine, iltihabın azalmasına, kolesterol dengesinin iyileşmesine ve şeker metabolizmasının düzenlenmesine katkı sağlıyor.

Araştırmalar ayrıca vücut tipinin etkileri değiştirdiğini ortaya koyuyor:

Fazla kilolu bireylerde portakal suyu yağ metabolizmasını daha fazla etkiliyor.

Daha zayıf kişilerde ise iltihapla ilgili genler üzerinde daha belirgin bir etki görülüyor.

Sistematik analizler de bu sonuçları destekliyor. Düzenli portakal suyu tüketiminin insülin direncini düşürdüğü, LDL (kötü kolesterol) seviyelerini azalttığı ve özellikle fazla kilolu kişilerde sistolik tansiyonu düşürüp HDL (iyi kolesterol) seviyelerini artırdığı görülüyor.

Uzmanlar, küçük gibi görünen bu değişimlerin uzun vadede birikerek kalp krizi riskini azaltabilecek büyük bir etki yaratma potansiyeli taşıdığını vurguluyor. Ayrıca kan portakalı suyu tüketenlerde bağırsakta kısa zincirli yağ asitleri üreten faydalı bakterilerin arttığı, bunun da metabolizma ve sindirim sağlığını desteklediği belirtildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *