İstanbul
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
44,4709 %0.1
51,0268 %-0.44
6.438,52 % 0,32
66.653,19 %0.005
Muhalif. YAŞAM Çocuğun üstün yararı için Aileye Dönüş Sistemi iyileştirmelidir!

Çocuğun üstün yararı için Aileye Dönüş Sistemi iyileştirmelidir!

Okunma Süresi: 4 dk

Kampanya sözcüleri, proje paydaşı diğer STK’ları temsilen, İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Sayın Ali Fuat Karaman ile bir araya geldiler.

Koruncuk Vakfı öncülüğünde, AB Başkanlığı Sivil Toplum Destek Programının III Dönemi kapsamında yürütülen Aileyi Destekleyerek Çocuğu Güçlendiriyoruz Projesi çatısı altında bir araya gelen İstanbul Koruyucu Aile Derneği, Çift Aile Terapileri Derneği, Bebek Ruh Sağlığı Derneği, Bizim Çocuklar Gençlik Akademisi, İzmir Koruyucu Aile Derneği, Denizli Koruyucu Aile Derneği, Maraş Koruyucu Aile Derneği, Maya Vakfı, Kalben Derneği, Malatya Yurtlardan Ayrılanlar Derneği, Hayat Sende Derneği, Kırmızı Çocuklar Derneği, Benim Yuvam Derneği koruma altındaki çocukların ailelerine dönme sürecinin iyileştirilmesi için bir dizi çalışma yürütüyor. 

Bu çalışmaların bir sonucu olarak ortaya çıkan Psikososyal Destek Modeli; çocuğun aileye uyumu ve ailenin risk faktörlerinin azaltılması yönündeki çalışmaların kurum bakımına alınma ile eş zamanlı başlatılmasını ve aileye dönüşten sonraki bir yıl boyunca devam ettirilmesini öneriyor. Model, yakın takipli sosyal hizmet çalışmalarının yanı sıra, aile bağlarının inşaasına ve travmaların iyileştirilmesine yönelik psikolojik müdahaleleri içeriyor.

Psikososyal Destek Modeli ile Koruncuk, ayrıca Aileye Dönüş Sistemi’nin sivil toplum ve kamu iradesi iş birliğinde iyileştirilerek, çocukların mutlu, sağlıklı ve güvenli ailelerle yaşamasına destek olmayı amaçlıyor.

Kampanya sözcüleri Koruncuk Vakfı Proje Koordinatörü Görkem Demirdöğer ve Benim Yuvam Derneği’nden Funda Dicle, “Aileyi Destekleyerek Çocuğu Güçlendiriyoruz” Projesi dahilinde yapılan çalışmaları ve koruma altındaki çocukların aile yanına dönüş süreçlerinin iyileştirilmesi yönündeki talepleri dile getirmek için İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Sayın Ali Fuat Karaman ile bir araya geldi.

Bugüne kadar projeye yönelik yapılan çalışmalar aktarılırken; sahada çalışan sivil toplum kuruluşlarının koruma altındaki çocukların kurum bakımından biyolojik aileye dönüşlerinde gözlemlenen aksaklıkları ve sürecin çocuğun yararına olacak şekilde nasıl iyileştirilebileceği paylaşıldı. İstanbul İl Müdürü Karaman, biyolojik aileye dönüşlerde özellikle ilk 3 ayın aile çocuk uyumu açısından kritik olduğunu gözlemlediklerini belirterek, bu süreçte ailenin ihtiyacını anlamaya ve desteklemeye yönelik çalışmaların çoğaltılmasına açık olduklarını belirtti. 

Koruncuk Vakfı ve proje paydaşları; projeye, proje sürecinde geliştirilen psikososyal destek modelinin daha duyulur hale getirebilmesine katkı sunan İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne teşekkürlerini sundular.

Aileyi Destekleyerek Çocuğu Güçlendiriyoruz Projesi ve Psikososyal Destek Modeli ile ilgili detaylı bilgi için Koruncuk web sitesini ziyaret edebilirsiniz. 

(Aileyi Destekleyerek Çocuğu Güçlendiriyoruz Projesi, AB Başkanlığı tarafından AB desteği ile yürütülen Sivil Toplum Destek Programının III Dönemi kapsamında fonlanmaktadır. Sözleşme Makamı Merkezi Finans ve İhale Birimidir. Bu yayın Avrupa Birliği’nin maddi desteğiyle hazırlanmıştır. İçerik tamamen Koruncuk Vakfı sorumluluğundadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.)

Koruncuk Vakfı hakkında

1979 yılında kurulan Koruncuk Vakfı geliştirdiği önleyici, koruyucu ve iyileştirici hizmet modelleriyle, temel ihtiyaçları ve eğitime erişimleri risk altındaki çocukları, kendilerini ifade edebilen, haklarının bilincinde bireyler olarak toplum içinde yer almaları konusunda güçlendiriyor. Koruncuk Vakfı, çocuğun yüksek yararını esas alan çalışmaları ile ihtiyaç sahibi çocuklara ortaokuldan üniversiteye kadar Koruncukköyler’de barınma ve bakım hizmeti veriyor. Sanat, kültürel ve sportif faaliyetler yoluyla kültürel yoksunluk içinde bulunan çocukların sosyo-kültürel gelişimlerine katkıda bulunuyor. Vakıf çatısı altında büyüyen 18 yaşını doldurmuş gençlere ise değişen kapsam ve seviyelerde psiko-sosyal ve ekonomik destekler sunuyor. Psiko-sosyal gelişimlerine sağladığı olumlu etkiler nedeniyle, çocukları aileleri ile birlikte güçlendirmeyi ilke edinen Vakıf, bu amaçla aile odaklı çalışmalar yürütüyor. Vakıf ayrıca, sosyal hizmet model ve çalışmaların ulusal düzeyde yaygınlaştırılmasına, bu yolla çocuk hakları konusunda toplum farkındalığının artırılmasına yönelik çalışmalar yapıyor. Yirmiden fazla STK’yı bir araya getirerek kurduğu Çocuk ve Haklarını Koruma Platformu ile çocuk haklarının korunması ve bu haklara erişimdeki risklerin azaltılması için çalışıyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız