İstanbul
Parçalı bulutlu
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
43,6062 %0.16
51,6027 %0.37
6.943,53 % 3,13
71.230,30 %3.42
Ara
Muhalif. YAŞAM Bilim insanlarından çarpıcı hesap: Evrenin sonu beklenenden çok daha erken gelebilir

Bilim insanlarından çarpıcı hesap: Evrenin sonu beklenenden çok daha erken gelebilir

Astrofizik ve kuantum fiziği alanında yapılan yeni bir araştırmaya göre evren, büyük bir patlamayla değil; maddenin yavaş yavaş yok olmasıyla sona erecek ve bu süreç önceki tahminlere göre çok daha erken başlayabilir.

Okunma Süresi: 3 dk

Astrofizik ve kuantum fiziği alanında çalışan araştırmacılar, evrenin sonuna ilişkin bugüne kadar kabul edilen hesaplamaları sarsan yeni bir çalışmaya imza attı. Radboud Üniversitesi’nden astrofizikçi Heino Falcke, kuantum fizikçisi Michael Wondrak ve matematikçi Walter van Suijlekom tarafından yürütülen araştırmaya göre, evrenin nihai sonu daha önce öngörülenden çok daha erken bir zamanda gerçekleşebilir.

Klasik teorilerde yalnızca kara deliklerle ilişkilendirilen Hawking ışıması, yeni hesaplamalara göre sadece bu gökcisimleriyle sınırlı değil. Araştırmacılar, nötron yıldızları ve beyaz cüceler gibi aşırı yoğun cisimlerin de benzer bir kuantum süreçle zamanla enerji kaybederek yok olabileceğini öne sürüyor.

sadece kara delikler değil

Hawking ışıması, kara deliğin olay ufku çevresinde oluşan kuantum parçacık çiftlerinden birinin uzaya kaçması, diğerinin ise içeri düşmesiyle kara deliğin çok uzun zaman ölçeklerinde kütle kaybetmesine dayanıyor. Yeni modele göre ise güçlü uzay-zaman bükülmesi oluşturan her yoğun yapı, olay ufku olmasa bile benzer bir parçacık üretimi yaşayabiliyor.

Bu durum, beyaz cüceler ve nötron yıldızlarının da son derece uzun vadede “buharlaşarak” yok olabileceği anlamına geliyor.

evrenin ömrü ciddi biçimde kısalıyor

Önceki teoriler, evrenin maksimum ömrünü yaklaşık 10 üzeri 1100 yıl olarak hesaplıyordu. Yeni çalışmada ise bu sürenin 10 üzeri 78 yıl civarına kadar düşebileceği belirtiliyor. Her ne kadar bu süre insan aklının kavramakta zorlanacağı kadar uzun olsa da, önceki tahminlere kıyasla dramatik bir kısalma anlamına geliyor.

Araştırmaya göre:

Beyaz cüceler, süper kütleli kara delikler ve karanlık madde süperkümeleri yaklaşık 10 üzeri 78 yıl varlığını sürdürebilir.

Nötron yıldızları ve yıldız kütleli kara delikler yaklaşık 10 üzeri 67 yıl içinde yok olabilir.

Kütleçekim alanına sahip her yapı, teorik olarak insanlar da dahil olmak üzere, aşırı uzun zaman ölçeklerinde parçacıklara ayrılarak yok olmaya mahkûm.

Bilim insanları, kara deliklerin kaçan bazı parçacıkları yeniden soğurabilmesi nedeniyle tamamen yok olmalarının diğer cisimlere göre daha uzun sürebileceğini de vurguluyor.

büyük çöküş değil, sessiz bir son

Araştırmaya göre evrenin sonu, bir büyük çöküş ya da yeni bir büyük patlama ile değil; maddenin giderek seyrelmesi, parçacıklara ayrılması ve radyasyona dönüşmesiyle gerçekleşecek. Nihai aşamada evrende yalnızca düşük enerjili parçacıklar ve ışınım kalacak.

Araştırmacılar, bu senaryonun tamamen kuramsal hesaplamalara dayandığını ve şu an için doğrudan gözlemsel bir kanıt bulunmadığını özellikle belirtiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *