İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5290 %-0.02
49,6615 %-0.11
5.739,27 % -0,24
92.631,49 %-1.325
Ara
Muhalif. SAĞLIK Uzmanlar uyardı: Beyin sağlığınızı bozan gıdalar listesi

Uzmanlar uyardı: Beyin sağlığınızı bozan gıdalar listesi

Virginia Tech araştırmacıları, 55 yaş üstü 4.750 Amerikalıyı yedi yıl boyunca takip ederek, fazla işlenmiş et ve şekerli içecek tüketiminin bilişsel gerileme riskini artırdığını ortaya koydu.

Okunma Süresi: 2 dk

Virginia Tech araştırmacıları, 55 yaş ve üzerindeki 4.750 Amerikalıyı yedi yıl boyunca izleyerek beslenme alışkanlıkları ile beyin sağlığı arasındaki ilişkiyi inceledi. Çalışmada özellikle ultra işlenmiş gıdalar mercek altına alındı.

Sonuçlara göre:

İşlenmiş etler: Günde bir porsiyon fazla işlenmiş et tüketen kişilerde bilişsel gerileme riski %17 arttı. Salam, sosis ve benzeri ürünlerin fazla tüketimi, ilerleyen yaşlarda demans ve Alzheimer riskini yükseltebiliyor.

Şekerli içecekler: Gazlı içecekler, meyve aromalı şekerli içecekler ve buzlu çaylarda günde bir porsiyon fazla tüketenlerde risk %6 oranında yükseldi.

Araştırmada, işlenmiş etler ve şekerli içecekler en zararlı gıdalar olarak öne çıkarken; cips, tatlı ve hazır yemekler gibi diğer abur cuburların bilişsel gerileme üzerinde doğrudan etkisi bulunmadı. Ancak uzmanlar, bu gıdaların diğer sağlık risklerini artırabileceğine dikkat çekiyor.

Virginia Tech uzmanı Brenda Davy, “İşin sırrı denge ve ölçüde. Her şeyden az yemek mümkün ama aşırısı beyni de yoruyor,” diyor. Araştırmada abur cubur ağırlıklı diyetin obezite, diyabet, kalp-damar hastalıkları, depresyon ve anksiyete riskini de artırdığı vurgulandı.

Uzmanlar, beyin sağlığını korumanın en basit yolunun işlenmiş et ve şekerli içecekleri azaltmak olduğunu belirtiyor. Evde yemek pişirme alışkanlığının geri kazanılması, katkı maddeleri ve yapay tatlandırıcılardan uzak kalınmasını sağlayarak bu sürecin kilit noktası olarak öne çıkıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *