İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5250 %0.05
49,6577 %0.12
5.776,09 % 0,40
92.313,50 %-1.025
Ara

Çankaya’dan Dolmabahçe’ye Atatürk’ün Mutfağı

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Çankaya’dan Dolmabahçe’ye Atatürk’ün Mutfağı

Kim bilir ne zamandır ilk sanal olmayan kitapçı ziyaretimiz. Altı yaşına basan kızım için de özlem dolu bir deneyim. Yıkmışız pandemi tabularımızı, dokunuyoruz kitaplara, sayfa karıştırıyoruz.  Maskeler ağızda ama gözler ve eller özgür. O kendi hayal dünyasında ben kolumun altındakileri düşürmeden başka neler varmış keyfinde/arayışında…

O an yakalıyorum Era’nın bakışını elimdeki kitabın kapağına. O sık gördüklerimizden değil, en yakışıklı en heybetli en net resmi değil, yine de tanıyor atasını. Gözlerindeki ışığı gördüğüm an sorgulamadan kabul ediyorum elimde tuttuğum kitabı satın almayı… Bu vesileyle bir süredir tarihten uzak kaldığımı da fark ediyorum ve  kaç zamandır hiç Murat Bardakçı okumadığımı.

Atatürk’ün yaşadığı köşklerin masraflarını tane tane araştırıp tüm belgeleriyle yayınlamış, daha önce yapılmamış bir araştırmayı sunmuş okuyucularına Murat Bardakçı.  

Merakla açtım sayfaları, bakalım neler varmış Atatürk’ün Mutfağında?

Söz ettiğim; Murat Bardakçı tarafından kaleme alınan Atatürk’ün Mutfağı adlı kitap, Turkuvaz yayıncılıktan çıkan Ocak 2022 tarihli ilk baskı.

Kapak üstü: Mustafa Kemal Atatürk’ün sofrasında yenenler, içilenler mutfak harcamaları ve personel masrafları…

Konu ilginç, Sn Bardakçı’nın anlatımıyla birleşince… Öylesine açtığım kitabın yarısına yaklaşmışım bile.

Bugünün aksine o dönem hizmet etmeye hiç alışık değil bu halk, mutfak yönetilemiyor, görevliler servis yapmayı bilmiyor ve bunun da neticesinde bitmek bilmeyen bir sofra araç gerecinin sipariş trafiği oluyor. Ülkede üretim yok, yetkin eleman yok, yok üstü yok ama yine aracılar ve kesilen komisyonlar var.  Ah her devrin sorunu belli ki israf ve aracılar..

Atatürk’ün özel hayatında ve ikametgahlarındaki mutfağa dair harcamalarının yayınlandığı bu çalışmanın, kaynağına erişim izninin Bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildiğini  yazarın önsözünden anlıyoruz. 5 bölümden oluşan kitaba kaynak Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık arşivleri.

En büyük teşekkürüm, Cumhurbaşkanlığı Arşivleri’nde araştırma yapmama ve ihtiyaç duyduğum evraka ulaşarak görüntülerini almama izin veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’adır.” *(syf:17)

Bilmediğimiz bir çok mutfak konusu belgeleriyle sunuluyor kitapta, kuru fasulye ve  enginara dair bildiklerinizi unutun çünkü belgeler o bilgileri çürütüyor. “ Çankaya’nın yiyecek alışverişi evrakında mutfağa kuru fasulyeden daha fazla girdiği açıkça görülen ve devamlı olarak pişirildiği anlaşılan bir başka sebze mevcuttur; Bamya…” (syf:113)

Çankaya’nın ödemeler konusunda değişmeyen kuralı resmi olmayan yemeklerde, davetlerde, eğlencelerde ve her türlü alışverişte masrafların devlet değil bizzat Mustafa Kemal tarafından, onun şahsi hesabından ödenmesi idi” (syf: 162) Bu bilginin hemen ardından ise gidilen bir yerde tanesi 20 liradan 17 şişe Cordon Rouge şampanyası ve dört duble konyak ve yedi adet sandviç bedeli olarak yüzde on istilhak vergileri dahil 426 lira ödendiği bilgisi belgesiyle yer alıyor…

Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ömrünün büyük bölümü savaşlarda ve cephede geçmesine karşın (o zamanlarda zorunlu tercih olan ve belki de askerlerin nicesiyle paylaşılan cephe konserveleri yada aç kalınması gereken çokça öğün bu kitapta yok),  kitabın içeriği sadece nice mücadelelerden sonra  ancak ömrünün kısa bir kısmında ikamet ettiği yerlerdeki mutfak  masrafları, listeleri…

Önümüzdeki günlerde kitabın, konusunun ve “içecekler” bölümünün sıkça tartışmalara konu olacağı aşikâr.  Kitabın tanıtım faaliyetleri başlayınca/hızlanınca  günümüz medyasının manşete taşıyacağı cümleler ise hazır, içindekiler sayfasında bekliyor. *(syf:7)

- Devrimin resmi içkisi şampanya ve vazgeçilmeyen gelenek: Rakı

- Şahsi hesaplar: Yemek, bornoz, sakız, poker vesaire masrafları

Kitabın yayın zamanlaması da farklı eleştirilere konu olacaktır ama benim öncelikli merakım yazarın  benzer bir çalışmayı günümüz iktidarının harcamalarına dair de yapıp yapmayacağıdır. Güzel olmaz mı bugün de  aynı detaylı bilgilere erişme fırsatı bulmak…

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *