İstanbul
Hafif yağmur
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
44,6337 %0.27
51,6013 %-0.2
6.704,43 % 0,27
67.491,04 %0.778
Muhalif. HABERLER Kendi çocuğunuza dahi izin almadan dokunmayın!

Kendi çocuğunuza dahi izin almadan dokunmayın!

Kendi çocuğunuza dahi izin almadan dokunmayın!

Okunma Süresi: 3 dk

Tüm dünyada çocuklara yönelik cinsel istismar olaylarının yaşandığını belirten uzmanlar, aile içi istismar vakalarının karmaşık durumlar olduğunu söylüyor. 

Çocuğa ‘benim çocuğum’ düşüncesi ile her zaman sınırsız bir şekilde yaklaşmanın doğru olmadığına vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, aile içinde korunan ve benimsenen sınırların çocuğun dış dünyaya açıldığında da ‘ben’ ve ‘öteki’ ayrımına dikkat etmesini sağladığını söyledi. Çocuklara iyi-kötü dokunuş farkının öğretilmesi ve fiziksel temas öncesi mutlaka izin istenmesi gerektiğine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Çocuklara mutlaka ‘HAYIR’ demeyi öğretmek gerekiyor.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, çocuklara yönelik aile içi cinsel istismar sorununu değerlendirdi ve çocuklara nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda önerilerde bulundu.

Hangi aile içi dinamikler cinsel istismar için risk faktörü?

Aile içi cinsel istismar vakalarının oldukça karmaşık ve komplike durumlar olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Bu tür vakalara ensest tanımı çerçevesinde bakılması gerekir. Ensest tipte istismar en ağır istismar türlerinden biri olarak değerlendirilir. Nedenlerine bakıldığında; ailenin sosyal ve ekonomik düzeyi, ebeveynlerin psikolojik ve davranışsal sorunları, aile içi iletişim problemleri, aile içi şiddet, cinselliğe dair katı inanç sisteminin ebeveynler tarafından benimsenmesi ve sosyal çevre ile iletişim kurmaktaki güçlük ensest için risk faktörü olarak değerlendirilir.” dedi.

“Çocuk izin verirse sevgimizi fiziksel temas ile göstermeliyiz” 

Aile içinde korunan ve benimsenen sınırların çocuğun dış dünyaya açıldığında da ‘ben’ ve ‘öteki’ ayrımına dikkat etmesi, kendi mahremiyetinin farkında olması ve kendisini koruması için oldukça önemli olduğuna vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu bunun temelinin de aile içinde atılması gerektiğini söyledi.

Çocuğa ‘benim çocuğum’ düşüncesi ile her zaman sınırsız bir şekilde yaklaşmanın doğru olmadığının altını çizen Aydoğdu şöyle konuştu:

“Onun ayrı bir birey olduğunun unutulmaması ve temas etmeden önce izin alınarak yapılması oldukça önemlidir. Kültürel normlarda değerlendirildiğinde; bizler sevgimizi fiziksel temas ile gösteren bir yapıya sahip bir milletiz ancak bu durum çocukların beden sınırlarını ve mahremiyetlerini işgal edebilen bir noktaya gelmemize sebep olabiliyor. Bu sebeple çocuktan öncelikle izin alınmalı ve çocuk izin verirse sevgimizi fiziksel temas ile göstermemiz gerekir.”

Çocuklar ‘HAYIR’ demeyi öğrenmeli

Üvey aile bireyleriyle yaşayan çocukların ebeveynleri için de önerilerde bulunan Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu sözlerini şöyle tamamladı:

“Burada dikkat edilmesi gereken nokta aile bireylerinin öz/üvey olmasından ziyade çocuğun iyi-kötü dokunuş arasındaki farkı bilmesi ve kendisine dokunulmadan önce izin alınması gerektiğidir. Maalesef tüm dünyanın kanayan yarası olan çocuk istismarlarına bakıldığında sadece öz veya üvey ayrımı yapılmadan bunun çocuğun başına geldiği görülmektedir. Bu sebeple çocuğu bilinçlendirmek, ‘HAYIR’ demeyi öğretmek, çocuğumuza koşulsuz bir şekilde inanacağımızı ve onu ne olursa olsun suçlamayacağımızı anlatmak çok kıymetlidir.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız