İstanbul
Parçalı bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
44,6337 %0.27
51,6013 %-0.2
6.704,43 % 0,27
66.941,27 %0.161
Muhalif. HABERLER ASKİ’den baraj uyarısı

ASKİ’den baraj uyarısı

ASKİ’den baraj uyarısı

Okunma Süresi: 3 dk

ASKİ Genel Müdürlüğü, yaz aylarında aşırı sıcaklardan bunalan ve serinlemek için barajlara giren vatandaşları uyardı. ASKİ yetkilileri tarafından yapılan açıklamada “Risk alarak canınızdan olmayın” uyarısında bulunuldu.

ANKARA (İGFA) - ASKİ Genel Müdürlüğü, Başkent’e içme ve kullanma suyu sağlayan baraj havzaları ve barajları besleyen derelerin “özel koruma alanı” statüsünde olduğunu vurgulayarak; suya girmenin, suyu kirletecek faaliyetlerde bulunmanın, bölgede piknik yapmak ve ateş yakmanın tehlikeli ve yasak olduğu uyarısını tekrarladı.

Ankara’ya su temin eden 10 baraj havzasında rutin denetimlerini sürdüren ASKİ ekipleri ve güvenlik güçleri, özellikle yazın “suya girmenin tehlikeli ve yasak olduğu” yönünde anonslarını tekrarlıyor.

“ZEMİN ÇAMUR FORMUNDA VE YÜZMEK İÇİN UYGUN DEĞİL”

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan ASKİ yetkilileri,  şunları kaydetti:

“Yaz aylarındayız ve sıcaklardan bunalan vatandaşlarımız, serinlemek amacıyla barajlara giriyor. Can güvenliği açısından barajlar, dereler, göl ve göletlerde yüzmemek büyük önem taşıyor. Buralar kesinlikle yüzme alanı değildir; risk alarak canınızdan olmayın. Yüzeysel akış ile yukarı havzadan baraj gölüne gelen killi ve silitli malzemenin birikimiyle zemin çamur formunda olduğu için bu alanlar yüzmek için uygun alanlar değil. Barajların tek amacı kentimize içme ve kullanma suyu sağlamaktır.”

PİKNİK YAPMAK İLE ATEŞ YAKMAK TEHLİKELİ VE YASAK

Baraj bölgelerinde piknik yapmak ve ateş yakmanın da tehlikeli ve yasak olduğunu hatırlatan yetkililer, “özel koruma alanı” kapsamında olan barajların korunması yönünde vatandaşlarımızın da azami gayret göstermeleri gerektiğini söyledi.

“DERELERE ÇÖP ATARAK SU KALİTESİNİ BOZMAYALIM”

Baraj havzasını besleyen derelere çöp ve benzeri malzemelerin atılmasının su kaynağının kalitesini olumsuz yönde etkileyeceğini ifade eden yetkililer, şu açıklamada bulundu:

“ASKİ olarak vatandaşlarımızın suyumuzu kirletecek tüm faaliyetlerden özenle kaçınmasını rica ediyoruz. Lütfen derelere çöp atmayalım. ASKİ’nin Ankaralılara sunduğu içme suyunun kaliteli ve güvenli olabilmesi açısından su kaynağının korunması da büyük önem taşıyor. Suyun kaynağında korunması arıtma maliyetlerini de düşürür.  Çay alanında piknik yapanlar, suyu kirletiyor ve kirli su, baraj havzasına akıyor. Belediyeler bu alanlardaki çöpleri sürekli toplayarak atık depolama alanlarına gönderiyor ancak gözden kaçanlar ister istemez baraj havzasına taşınır.”

 

BOT VE DRONE İLE HAVZA KONTROLÜ

Baraj bölgelerinde 2016 yılından bu yana 15 boğulma vakası yaşandığını belirten ASKİ yetkilileri, can kayıplarının önüne geçebilmek adına; baraj çevresi ve baraja su sağlayan dere kenarlarına uyarıcı levhalar konulması, arazi koşullarının uygun olduğu yerlere tel çit yapılması, bölgeye araç girişinin engellenmesi, baraj gölü içerisinde botla ya da drone vasıtasıyla havza kontrolünün aralıksız yapılması ve devriye sayısının artırılması gibi bir dizi önlem alıyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız