Leyla Emeç Tavşanoğlu yazdı:

Yallah tazyik

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yallah tazyik
Abone ol

Başlıktaki Arapça “Yallah tazyik” sözü de nereden çıktı, diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Anlatayım. 14 Ekim 1973’de Türkiye genelinde düzenlenen milletvekili ve senato seçimleri öncesi, propaganda çalışmalarında zamanın Milli Selamet Partisi (MSP) Lideri Necmettin Erbakan için “Yallah Tazyik Erbakan” diye bir şarkı yapılmıştı. Türkçe anlamıyla “Haydi Bastır Erbakan.”

Erbakan öyle bir bastırmıştı ki seçimlerin sonunda CHP Lideri Bülent Ecevit MSP’yle koalisyon hükümeti kurmak zorunda kalmıştı. Seçimler tam da Mısır ve Suriye ordularının İsrail’e 6 Ekim 1973’te düzenlediği ünlü Yom Kippur Savaşı’nın tam ertesine denk gelmiş, Erbakan’ın MSP’si Mısır’la Suriye’nin zaferini günlerce kutlamıştı. O sırada sürekli “Yallah Tazyik” şarkısı bütün plakçılarda (daha kaset teknolojisi çıkmamıştı)  peynir ekmek gibi satılıyordu. 

Biliyorsunuz, Hamas Gazze’den İsrail’e şiddetli bir saldırı düzenledi. Nasıl olduysa İsrail haberalma örgütü MOSSAD’ı atlatarak ortalığı kan gölüne çevirdi. İsrail ordusu ilk şaşkınlığı üstünden attıktan sonra Hamas’a misliyla karşılık vermeye başladı. Bu arada şunu da belirtelim. Aylardır İsrail halkının protestolarına hedef olan ve koltuğu sallanan Başbakan Binyamin Netanyahu için bu Hamas saldırısı bir hayat öpücüğü oldu. Zaten Hamas’ı tepelemek  ve kendi kamuoyunu yeniden konsolide etmek için fırsat kollayan Netanyahu topyekun savaş ilan etti.

Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.


Yorum Yazın