Karl MARX haklı mı(ydı) yoksa?

Yakup Dıvrak yazdı: Almanya`da Sistem Tıkanıyor mu?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yakup Dıvrak yazdı: Almanya`da Sistem Tıkanıyor mu?
Abone ol
Bu reformlar ülkeyi o kadar rahatladı ki, akabinde ülkeyi yöneten Şansölye Angela MERKEL bu reformların tam 16 sene ekmeğini yedi…

Daha 200 yıllık bile tarihi olmayan Almanya`nın, daha 100 yıllık bile tarihi olmayan Almanya Federal Cumhuriyeti`nin politik sistemi tıkanıyor mu yoksa? Daha detaya inecek olursak, 1872`de kurulan Alman Devleti, II. Dünya Savaşı`ndan sonra 1949 yılında yeniden kuruldu. Genç bir Cumhuriyet. Federatif bir politik sisteme sahip. Politik sistemin federatif olmasının tarihsel kökleri var. Tabii ki ABD`nin dayatması da önemli rol oynadı kuruluş sürecinde.

Görünen o ki, Almanya`da ekonomi tıkırında olsa bile, politik sistem tıkanıyor gibi...

***

Eğer bir ülkede sistem tıkanırsa, o ülkede ya patlama olur ya da doğru düzgün reformlar yapılarak sistemin önü açılır. Almanya`da olacak olan tabii ki ikincisi.

Almanya ve Almanlar reformlara açık. Bunun yakın geçmişteki örneği Şansölye Gerhard SCHRÖDER`in yaptığı reformlar idi. Bu reformlar ülkeyi o kadar rahatladı ki, akabinde ülkeyi yöneten Şansölye Angela MERKEL bu reformların tam 16 sene ekmeğini yedi.

Eski Şansölye Angela MERKEL deyince hep aklıma gelir. Ben O`nun kadar idareci ve maslahatçı bir politikacı görmedim. Ben O`nun kadar haddinden fazla şişirilen bir politikacı görmedim. Kim kimi cilalayıp şişirdi acaba?

Doğrudur, zeki bir kadındı; fizik doktorası yapacak kadar zekiydi.  Doğrudur ne nepotizm vardı hayatında ne de sıkandal/lar... Çok çalışkandı. Hepsi o kadar. Eski Şansölye Gerhard SCHRÖDER`in SPD`yi bitirme pahasına yaptığı reformlar sayesinde 16 yıl iktidarda kaldı. Ülkeyi tam bir bürokrat gibi, tam bir teknokrat gibi yönetti. O kadar. Ülke tarihine ne bir değişiklik yaptı, yapabildi ne de tarihe mim koydu, koyabildi...

Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.


Yorum Yazın