Vergide 17,5 milyarlık kaçak yakalandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Vergide 17,5 milyarlık kaçak yakalandı
Abone ol

Vergi müfettişlerinin 2023 yılında yaptığı incelemeler sonucunda 17 milyar 452 milyon liralık vergi kaçağı yakalandı. Son bir yılda 60 bin 242 mükellefi incelemeye alan Vergi Denetim Kurulu 236 bin 797 adet vergi incelemesi gerçekleştirdi.

Beyan edilmeyen ya da çeşitli yöntemlerle Maliye’den gizlenen yaklaşık 17.5 milyar liralık vergiyi yakalayan vergi müfettişleri, gelirlerini eksik bildiren mükelleflere 37 milyar 220 milyon lira ceza kesilmesi için rapor sundu. Devasa vergi kaybının yakalandığı 2023 yılındaki vergi incelemelerinin ağırlıklı olarak akaryakıt ve demir çelik sektöründe yoğunlaştığı öğrenildi.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre Vergi Müfettişleri Derneği tarafından Ankara’da düzenlenen iftarda bürokrasi, iş dünyası, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenler bir araya geldi. İftara vergi müfettişlerinin bağlı olduğu Vergi Denetim Kurulu’nun başkan ve başkan yardımcıları ile daire başkanları, Hazine ve Maliye Bakanlığı genel müdür ve genel müdür yardımcıları, gelir idaresi grup başkanları, sivil toplumla ilişkiler il müdürlüğü, yeminli mali müşavirler odası, akademisyenler ve iş dünyasından temsilciler katıldı.

Kara para aklama ve terörizmin finansmanı alanındaki incelemeleriyle vergi kaçakçılığının engellenmesinde kritik rol oynayan vergi müfettişleri son dönemde özellikle influencer incelemeleri, haksız rekabet, stokçuluk ve kara para aklama gibi özellikli konulara yoğunlaştı.

Hedefte kayıt dışılık var

Vergi müfettişlerinin geçen yılki incelemelerini ağırlıklı olarak akaryakıt ve demir çelik gibi büyük sektörlere yoğunlaştırırken, bu yılki incelemelerde ise kayıt dışılıkla mücadele ile vergide gönüllü uyumun artırılmasına yönelik çalışmalara ağırlık verileceği belirtildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de vergideki kayıp ve kaçağın azaltılmasına yönelik olarak kayıt dışı sektör ve uygulamalara yönelik denetimleri yoğunlaştıracakları mesajı vermişti.


Yorum Yazın