Venezuela'da buğday üretmek hayal mi?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Venezuela'da buğday üretmek hayal mi?
Abone ol
Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım bugünkü köşesinde Türkiye'nin Venezuela'dan buğday ithal etme durumuna değindi. Yıldırım, "Venezuela, buğday üretimi ile bilinen bir ülke değil. Buğday ithal ediyor. Bu da yetmiyor ciddi miktarda un ithalatı yapıyor." dedi.

Kısa süre önce Tarım Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi Türkiye'nin Venezuela'da buğday üretimine başlayacağını açıklamıştı.

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım köşe yazısında bu konuya değindi.

Yıldırım'ın yazısının bir bölümü şöyle:

Son yıllarda Venezuela ile Türkiye arasında tarihte görülmemiş yakın ilişkilere tanıklık ediyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2018 yılında bu ülkeyi ziyareti, pandemi döneminde yapılan sağlık yardımları, geçen hafta Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun Türkiye ziyareti ile çok sayıda anlaşma imzalandığı açıklandı.

Önce bir hatırlatma yapalım. Bundan yaklaşık iki yıl önce Venezuela’dan peynir ithalatı gündeme gelmişti. Dünya peynir üretiminde Venezuela’nın adı bile geçmezken Türkiye’de aylarca bu ülkeden yapılacak peynir ithalatı tartışıldı. Sonuçta böyle bir ithalat olmadı. İthal edilecek peynir yoktu zaten.

Bugünlerde de Venezuela’da buğday üretimi yapılması gündemde. Türkiye bu ülkede buğday üretimi yapacakmış. Açıklamayı yapan da Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci. Bakan Kirişci’nin açıklamalarına göre buğday üretmemizi isteyen Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro.

Maduro, bu ülkede üretilecek buğdayın yüzde 30’unu kendilerine verilmesini, yüzde 70’inin Türkiye’ye getirebileceğini söylemiş.

Venezuela’da buğday üretimi var mı? Üretim ne kadar? Bu konularda sağlıklı bir bilgi yok. Venezuela’da buğday üretmek ülkenin gündemine oturdu. Bir yandan “buğday sorunumuz yok biz kendi kendimize yetecek buğdayı üretiyoruz” deniliyor bir yandan başka ülkelerde buğday üretimi veya ithalatı için sonu gelmeyen arayışlar devam ediyor.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız


Yorum Yazın