Samanyolu İnsanları

Vazgeçtiğinde yenilir insan, Cengiz Topel vazgeçmeyi bilmezdi!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Vazgeçtiğinde yenilir insan, Cengiz Topel vazgeçmeyi bilmezdi!
Abone ol
Uluslararası savaş suçu işleyen Rumlar cenazeyi vermemek için dirense de , naaş ısrarlı girişimler sonucu 12 Ağustos 1964 tarihinde Rumlardan geri alındı.

Kim bilebilir ne kadar yaşayacağı?

Ama insan, nasıl yaşayacağını bilebilir. Yeter ki kendine, kudretine inansın.
1934 yılının Eylül başıydı doğduğunda. Karadeniz’in doğa harikası yerlerinden biri olan Trabzon Çaykara’lı bir ailenin dört çocuğundan üçüncüsü olarak İzmit’te dünyaya geldi. 
Babası Tekel’de kamu görevlisi olduğundan şehir değiştirmek aile için rutin bir durumdu. Ama babasını çocuk yaşta kaybedince aile İstanbul Kadıköy’e yerleşir, okul hayatı Anadolu yakasında başlar ve devam eder. Kuleli Askerî Lisesini bitirdiğinde on dokuz yaşındadır.

Yirmi bir yaşına geldiğinde ise Kara Harp Okulunu bitirip asteğmen olmuştu.

Havacılığa olan sevgisi merakı onun hava sınıfına alınmasının önünü açtı ve pilotaj eğitimi için Kanada’ya gönderildi. Başarılı bir eğitimin ardından yurda döndüğünde yirmi üç yaşındaydı. Merzifon 5.Ana Jet Üs Komutanlığında göreve başladı. Buradaki görevi dört sene sürdü ve Eskişehir 1.Ana Jet Üs’ünde görevlendirildi. İki sene sonra terfi aldı ve Yüzbaşı oldu.
O gün, 1964 senesinin 8 Ağustos’u idi. Kıbrıs harekâtı için dörtlü kol uçuşu (ikiden fazla uçağın beli bir disiplinde uçmasının sağlandığı tek yönetici biçimi) komutanı olarak görevlendirildi. Kullandığı F-100 uçağının yerden isabet almasıyla uçak düşmeden paraşütle atlar ve sağ kurtulur.

Fakat Rumlara esir düşer.

Rumlar, Cengiz Topel'in hastanede öldüğü açıklasa da yapılan korkunç işkenceler sonucu hayatını kaybettiği sonradan belli oldu. Uluslararası savaş suçu işleyen Rumlar cenazeyi vermemek için dirense de naaşı ısrarlı girişimler sonucu 12 Ağustos 1964 tarihinde Rumlardan geri alındı.
Bugün, Kıbrıs'ta Cengiz Topel Kışlası'nda bulunan ve restore edilerek müze olarak kullanılan oda, işkenceye maruz kaldığı ve belki de hayatını kaybettiği odaydı.

Vazgeçtiğinde yenilir insan. O, vazgeçmeyi bilmezdi.

Babası gibi çok gençti öldüğünde. Yaşasaydı 1974 Kıbrıs Barış Harekâtında görevini alır, uçmayı çok sevdiği jetinin izleriyle semalara vatan sevgisini yazardı . 
Birçok insan ölür ve gider.
Bazı insanlar ölür ama hiç gitmez.
Ruhun Şad Olsun…

 


Yorum Yazın