Uzmanından cevaplar: Eris varyantı ölümcül mü, korunma yolları neler? Yeniden kapanma gelecek mi?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Uzmanından cevaplar: Eris varyantı ölümcül mü, korunma yolları neler? Yeniden kapanma gelecek mi?
Abone ol
Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye’de de görülen Covid-19’un Eris varyantı hakkında en çok merak edilen sorulara cevap verdi.

Hürriyet’ten Meltem Özgenç’e konuşan Prof. Dr. Özlü’nün yaptığı açıklamalar şöyle:

Maske dönüyor mu, tekrar kapanır mıyız?

Eris varyantının giderek daha fazla ülkede görülmesi ve sıklığının aylar içinde artış göstermesinin, kamuoyunda ‘Tekrar başa mı dönüyoruz, yasaklar, kısıtlamalar, kapatmalar geri mi geliyor, tekrar maske kullanmak zorunda mı kalacağız?’ şeklinde bazı endişelere yol açtığını görüyorum. Öncelikle ifade edeyim ki böyle bir olasılık görmüyorum. Çünkü şu anda dolaşan virüs, 2020’de pandemiyi başlatan virüs değil. Virüs zaman içinde kendini değiştirdi ve bizimle birlikte yaşamayı öğrendi.

Ölümcül mü hızlı bulaşıyor mu?

Eris varyantı geçirmiş olduğu mutasyonlar sebebiyle başka virüslere avantaj sağlamış görünüyor ve öne geçiyor. Ama bildirilen vakalarda hafif seyirli, adeta nezle, soğuk algınlığı gibi bir hastalık tanımlanıyor. Dünyada ölüm sayıları azalmaya devam ediyor.

Nasıl korunuruz?

Eğer hasta bireylerin topluma karışmaları zorunlu ise sosyal alanlarda maske kullanmaları çok yararlıdır. Bu aslında bir sosyal sorumluluk görevidir. Ancak sağlam kişilerin maske kullanmalarını gerektirecek bir durum yok. Özellikle 65 yaşından büyük veya genç de olsa kronik hastalığı olan kişilerin bu sezonda kendilerini daha çok iyi korumaları gerekiyor. Kalabalıktan, iyi havalandırılmayan kapalı mekânlardan olabildiğince uzak durmalarını öneririm.


Yorum Yazın