Pudra şekeri gerçeği!

Ürkütücü uyuşturucu raporu. İstanbul'un hangi bölgeleri S.O.S. veriyor?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ürkütücü uyuşturucu raporu. İstanbul'un hangi bölgeleri S.O.S. veriyor?
Abone ol
Atık su analizinden yıla çıkılarak elde edilen tablo İstanbul'un bazı bölgelerinde uyuşturucu kullanımının çığırından çıktığını ortaya çıkardı.

Uyuşturucu raporu, atık su analiz edilerek hazırlandı.  yapılıyor. Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Kaçakçılık İstihbarat, Harekat ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığı (KİHBİ) ve Yeşilay'ın ortaklaşa yürüttüğü "Atık Su Analizi"  projesinin bilimsel koordinatörlüğünü ise İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü Dr. Öğretim Üyesi Selda Mercan üstlendi. 
Proje kapsamında İstanbul'un çeşitli noktalarından alınan atık su analizleri tahlil edilerek uyuşturucu madde arandı.

Projenin bilimsel koordinatörlüğünü yürüten İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü Dr. Öğretim Üyesi Selda Mercan, atık su analizinin, madde kullanımında erken müdahale konusunda önemli olan en yeni analizlerden biri olduğunu söyledi.
Bunun aslında bir idrar analizi olduğunu anlatan Mercan, "Atık su analiz edildiğinde kullanılan madde hakkında bilgi veriyor." dedi.

Uyuşturucu madde bağımlılığının küresel bir sorun haline geldiğini hatırlatan Mercan, dünyada bu yöntemin ilk olarak 1990'da ortaya çıktığını, 2000'li yılların başında ise madde kullanımını araştırmak için farklı ülkelerde kullanıldığını kaydetti.



AVRUPA'DA 20 ÜLKE BU YÖNTEMİ KULLANIYOR

Dr. Selda Mercan, madde bağımlılığını araştırmak için atık su analizinin 2007'den sonra Avrupa ülkelerinde yoğun olarak kullanılmaya başladığını belirterek, "2019'dan itibaren Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi koordinatörlüğünde Avrupa'nın 20 ülkesindeki toplam 73 şehirde, uyuşturucu madde kullanımının analizi için atık su analizi yapılıyor." bilglisini verdi. Türkiye'de KİHBi tarafından belirlenen 18 riskli bölgede bu analizin yapıldığını ifade eden Mercan, bu yöntem ile esrar, uyuşturucu, kokain, nikotin, yani sigara  kullanım oranına erişilebildiğini söyledi.


İSTANBUL'UN 3 İLÇESİNDE ORANLAR YÜKSEK
BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından Viyana'da düzenlenen Uyuşturucu Madde Komisyonu'na (CND) da sunulan analiz sonuçları İstanbul'un bazı bölgelerinde uyuşturucu kullanımının daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Uyuşturucu aranan analizlerde Avcılar, Esenyurt, Beylikdüzü ve Büyükçekmece ilçelerinin bulunduğu bölge en yüksek oranların çıktığı yer olarak raporu girdi...

 

 

 


Yorum Yazın