Üniversite harçlarıyla ilgili iddialara yalanlama!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Üniversite harçlarıyla ilgili iddialara yalanlama!
Abone ol
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından, üniversite harçlarının geri getirildiğine dair iddiallar yalanlandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden yapılan açıklamada üniversite harçlarının geri getirildiğine dair iddiaların gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Yapılan açıklamada, "'Resmi Gazetede yayımlanan karara göre, üniversite harçları geri getirildi. İkinci öğretimin yanı sıra artık birinci öğretim öğrencileri de harç ödeyecek.' iddiası doğru değildir. Devlet üniversitelerinde eğitime başlayacak veya eğitimi devam eden öğrenciler harç ödemeyecektir." ifadelerine yer verildi.

Öte yandan, üniversitelerde ikinci öğretim okuyan öğrencilerin ödedikleri harç bedellerine yüzde 63,72 oranında zam yapıldı.

Cumhurbaşkanı'nın 7384 sayılı "2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar"ı bugünkü Resmi Gazete'te yayımlandı.

Karara göre, 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı'nda öğrenimine devam eden veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim gören öğrencilerden katkı payı alınmayacak. Bu öğrencilerden alınması gereken katkı payları önceki yıllarda olduğu gibi devlet tarafından karşılanacak. Bu fıkra kapsamında 2023-224 Eğitim-Öğretim Yılı'nda devlet tarafından karşılanacak katkı payı yüzde 40 artırımlı olarak ödenecek.

İkinci öğretime zam geldi

Söz konusu kararla ikinci öğretimde okuyan öğrencilerin öğrenim ücretlerinde artış yapıldı. Tablolarda yer alan cari hizmet maliyetleri geçen yıla göre 63,72 oranında arttığı için ikinci öğretim öğrenim ücretleri de bu oranda arttı.

Yurt dışından kayıt olan öğrenciler 

Yurt dışından öğrenci kabul kontenjanları kapsamında yeni kayıt yaptıracak öğrenciler cari hizmet maliyetinin iki katından az olmamak üzere öğrenim ücreti ödeyecek.

Geçen yıl kayıt yaptıran bu öğrenciler cari hizmet maliyetinin 1,5 katından az olmamak üzere öğrenim ücreti ödemişlerdi. Geçen yıl ve daha önceki yıllarda kayıt yaptıran öğrencilerin hakları devam ediyor.


Yorum Yazın