Ülkücü Hareketin lideri: Alparslan Türkeş

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ülkücü Hareketin lideri: Alparslan Türkeş
Abone ol
Türk siyasi tarihinin önemli isimlerinden Türkeş, vefatının 26. yılında anılıyor.

25 Kasım 1917’de Lefkoşa’da doğan Türkeş, ailesiyle birlikte 1933 yılında geldiği İstanbul’da Kuleli Askeri Lisesini asteğmen olarak bitirerek Harbiye'ye girer. 

1938'de Harbiye'yi bitirerek görevine başlayan Türkeş, 1944'te üsteğmen rütbesindeyken Nihal Atsız ve Nejdet Sançar ile "Irkçılık-Turancılık" davasından yargılanarak 9 ay 10 gün hapse mahkum olur. 

Hapis cezasının ardından görevine dönen Türkeş, 1959'da Almanya'da Atom ve Nükleer Okulunu bitirerek kurmay albay olarak mezun olur. 

27 Mayıs 1960'ta Milli Birlik Komitesi'nin ülke yönetimine el koyduğunu açıklayan bildiriyi radyodan okuyan Türkeş, ihtilal hükümetinde Başbakanlık müsteşarlığı görevini üstlense de Milli Birlik Komitesi üyeleri arasında ortaya çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle tasfiye edilerek yurtdışına sürgün olarak gönderilir. 

2 yıl Hindistan sürgününün ardından yurda dönen Türkeş, 1965'te Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisine (CKMP) katılır ve partinin büyük kurultayında genel başkanlığa seçilir. 

Daha sonra CKMP'nin adı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) olarak değiştirilir ve Alparslan Türkeş, genel başkanlık görevini 1969-1997 yılları arasına kadar sürdürür. 

12 Eylül 1980'de gerçekleşen askeri darbeden 3 gün sonra teslim olan Türkeş, 4,5 yıl hapis yatar. Türkeş, siyaset yapma yasağının kalkmasının ardından 1992'de yapılan MÇP'nin 4. Olağanüstü Kurultayında partinin adını MHP, amblemini ise üç hilal olarak değiştirdi. 

Alparslan Türkeş, 4 Nisan 1997'de geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. 


Yorum Yazın