Leyla Emeç Tavşanoğlu yazdı:

Ukrayna semalarında SİHA savaşları: Şehit Bayraktar’a karşı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ukrayna semalarında SİHA savaşları: Şehit Bayraktar’a karşı
Abone ol
Bir yanda Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky Erdoğan’a, savaşta verdiği destek için teşekkür ediyor. Öbür yanda da Putin’le dostluk sürüyor. Ne iştir bu?

Ukrayna savaşında  Türk SİHA’ları Bayraktar Ukrayna ordusu tarafından kullanılırken Ruslar da İran yapımı Shahed (Şehit)  SİHA’larıyla karşı atakta.

Fransız Le Monde gazetesinin haberine göre Bayraktar SİHA’ları Rus ordusunun saldırılarını püskürtmekte mükemmel işlev görüyor. Hatta Bayraktarlar’ın yapımcısı şirketin sahibi olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar geçtiğimiz ay Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky tarafından bir kahramana yakışacak törenle karşılandı. Habere göre Zelensky karşılama töreninde şöyle konuştu:

“Bütün Ukrayna sizi ve şirketinizi çok iyi tanıyor. Rus saldırısına karşı sizin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Türk halkının bizlere verdiği desteğe müteşekkiriz.”

Bu satırları okurken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Lideri Vladimir Putin’le yakın dostluklarını düşündüm. Bir yanda Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky Erdoğan’a, savaşta verdiği destek için teşekkür ediyor. Öbür yanda da Putin’le dostluk sürüyor. Ne iştir bu? Herhalde ince diplomasi bu olsa gerek.

Neyse... Biz dönelim Ukrayna semalarındaki SİHA savaşlarına. Le Monde’un haberine göre Rus ordusunun Bayraktar SİHA’larına karşı ciddi yenilgilere uğradığını gören Moskova sonunda geçtiğimiz yaz kendi SİHA’larını devreye sokarak gecikmiş bir karar aldı. İran’dan teslim alınan Shahed SİHA’larıyla da geçtiğimiz hafta Ukrayna’da sivil yerleşim birimlerini bombaladı. Yalnız, burada garip bir durum var. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov SİHA’ları İran’dan aldıklarını inkar ediyor. Bunların kendi SİHA’ları olduğunu vurguluyor. Adlarını da Geran-2 olarak açıklıyor.

Acaba, diyorum, Rusya kendi SİHA’larını üretme kapasitesine sahip olamadığı için İran’dan bu insansız hava araçlarını satın alma zafiyetini gösterdiğini gizlemek mi istiyor? Her şey mümkün. Gene dönelim Le Monde’un haberine. Le Monde’a göre Shahed SİHA’ları Bayraktarlar’a göre daha az gelişmiş. 2,500 km menzilleri var;saatte 185 km hızla uçabiliyorlar. Yapımcı şirket Iran Aircraft Manufacturing Industries. Şirket nükleer programlarda da aktif olduğu için Batı’nın kara listesinde. İran bu SİHA’ları 2019’da Suudi Arabistan’daki  petrol tesislerinin bombalanmasında, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen saldırılarında kullanmış. Shahed’lerin en büyük özellikleri kamikaze dalışları yapmaları. İranlılar o nedenle bu SİHA’lara Şehid adını vermişler.

Öte yandan Washington Post gazetesi istihbarat kaynaklarına dayanarak verdiği haberde Rusya’nın Ağustos’ta İran’dan ilk parti Muhacir-6, Shahed 129 ve Shahed-191 tipi SİHA’ların ilk teslimatlarını aldığını bildirdi. Haber, Kremlin Sözcüsü Peskov tarafından jet hızıyla yalanlandı.

Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.


Yorum Yazın