Oy verme işlemleri ise resmi kurumlarda değil otellerde!

Türkiye’deki Endonezyalılar kendi seçimleri için oylarını kullanıyorlar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye’deki Endonezyalılar kendi seçimleri için oylarını kullanıyorlar
Abone ol
Gelecek hafta Endonezya’da önemli bir seçim gerçekleşecek. Bu seçimler için Türkiye’deki birçok Endonezyalı da an itibariyle oylarını kullanıyor. Fakat oy kullanma işlemleri başkonsolosluk ya da büyükelçilik gibi resmi kurumlarda değil otellerde gerçekleşiyor.

Oğuz Büber - Muhalif Özel

Yaklaşık bir hafta sonra, dünyanın üçüncü büyük demokrasisi Endonezya’da eş zamanlı olarak başkanlık ve genel seçimler gerçekleşecek. Sevgililer Günü’nde gerçekleşecek bu seçim, dünyanın tek günde yapılan en büyük seçimi olarak gösteriliyor.

Üç cumhurbaşkanı adayının yarıştığı seçimin ikinci tura kalmaması için adaylardan birinin en az yüzde 50’ye ulaşması ve her eyaletten en az yüzde 20 oy alması gerekiyor.

Ülkedeki farklı anket şirketleri, eski general Prabowo Subianto ve başkan yardımcısı adayı Gibran Rakabuming Raka’nın seçimi büyük ihtimalle ilk turda kazanacağını düşünüyor. Fakat seçimde ikinci tura kalınmasının da büyük bir sürpriz olmayacağı belirtiliyor.

Subianto, Eski Jakarta Valisi Anies Baswedan ve yardımcısı Muhaimin Iskandar ile Eski Java Merkez Valisi Ganjar Pranowo ve yardımcısı Mahfud MD olmak üzere iki adaya karşı yarış verecek.

Güvenilir anket firmalarından Lingkaran Survei Indonesia (LSI), Subianto’nun ilk turda oyların yüzde 50,7’sini alarak kesin bir zafer alacağını öngörüyor.

Diğer bir saygın anketör firması Indikator, Subianto’nun ülkedeki en yüksek seçmen sayısına sahip seçmen bölgesi olan Doğu Java’da oyların yüzde 56,2’sini aldığını söylüyor.

Endonezya seçimleri ile ilgili değinmek istediğimiz kısım ise ülkemizde de birçok noktada, bu seçimler için oy kullanılabiliyor. (Yurt dışı seçimleri çoğu ülkede olduğu gibi Endonezya’da da seçimlerin daha öncesinde gerçekleşiyor.)

Resmi makamların açıklamalarına göre ülkemizde 2.400 civarında Endonezya vatandaşı ikamet ediyor.

Endonezya’nın Ankara Büyükelçiliği Yurtdışı Seçim Komitesi yurt dışında oy vermek isteyenler için detaylı bilgi paylaşımlarında bulunuyor. Hiçbir paylaşımın İngilizce ya da Türkçe olmaması, tamamının Endonezce olması ise dikkat çekici bir detay.

Oy verme işlemlerinin 11 Şubat’a dek süreceği seçimlerde, Türkiye’deki Endonezyalılar posta yöntemiyle oy kullanabildikleri gibi, belirlenmiş farklı lokasyonlarda da oylarını verebiliyorlar.

Ankara, Antalya, Kütahya, İzmir ve Sakarya’da oy kullanma hakkına sahip olanlar için sandıklar kuruldu. Kurulan sandıkların çoğunluğunun otellerde olması ise olayın garip tarafı.

Foto: Kütahya'da oy kullanılan otelden görüntüler

‘Endonezya seçimleri için Türkiye’den oy verme’ ile ilgili olarak YSK tarafından herhangi resmi bir açıklama yapılmadığı gibi basına servis edilen bir bilgi de mevcut değil.

Türkiye’deki seçimler için YSK tarafından yurt dışında sandık kurulduğunda, oy verme işlemleri resmi kurumlar olan büyükelçiliklerde ve başkonsolosluklarda gerçekleşmektedir. Endonezya seçimlerinde ise oy kullanma işlemlerinin otel lobilerinde gerçekleşmesi, resmiyetten uzak bir görüntü çiziyor.


Not: YSK ya da herhangi resmi bir kurumdan konuyla ilişkili resmi bir açıklama gelmesi durumunda haberimize ekleme yapılacaktır.
 


Yorum Yazın