Türkiye, Yunanistan sularından geri itilen bir bottaki göçmenleri kurtardı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye, Yunanistan sularından geri itilen bir bottaki göçmenleri kurtardı
Abone ol
Son aylarda Türkiye, Yunanistan tarafından çok sayıda botu kurtardı ve Yunan makamlarını denizde geri itme yaparak gemileri Türkiye sularına girmeye zorlamakla suçladı

Türkiye, Ege Denizi’nde yasadışı olarak Yunanistan sularından geri itilen 125’ten fazla göçmenin kurtarıldığını bildirdi. 

Dikili ve Menderes ilçeleri açıklarında fark edilen lastik botlar, Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarıldı ve işlemler için Göç İdaresi’ne götürüldü. 

Son aylarda Türkiye, Yunanistan tarafından çok sayıda botu kurtardı ve Yunan makamlarını denizde geri itme yaparak gemileri Türkiye sularına girmeye zorlamakla suçladı. 

Yunanistan, kıyılarına ulaşmaya personel insanları yasadışı bir şekilde geri itmekle ve ihtiyacı olan gemilere yardım etmemekle suçlanıyor. Ancak Atina bu suçlamaları defalarca reddetti. 

Yunanistan’ın Mora Yarımadası açıklarında sığınmacıları taşıyan bir balıkçı teknesi alabora olmuştu. Birleşmiş Milletler, faciada 500’e yakın göçmenin yaşamını yitirdiğini ya da kaybolduğunu açıklamıştı. 

TIKLAYIN | BM: Yunanistan açıklarındaki tekne faciasında 500’e yakın kişi kayboldu

Hayatta kalanlar, Yunan Sahil Güvenliği’ni, aşırı kalabalık tekneyi kıyıya çekmek için halat attıktan sonra teknenin alabora olmasına neden olmakla suçlamışlardı. Halatın kopması üzerine sahil güvenliğin tekneye başka bir halat bağladığını, bunun da teknenin ansızın sağa sola dönmeden önce ilerlemesine neden olduğunu söylemişlerdi.

Yunan makamlar ise teknedeki insanları tehlikeye atabilecek ”herhangi bir hareket” yaptığını şiddetle reddetti. Sahil Güvenlik Söcüsü Nikos Alexiou, ”Bu insanların kim olduğunu ve ne iddia ettiklerini bilmiyorum ama tekne battıktan sonra bile üç saat boyunca denizde değillerdi. Biz hemen harekete geçtik. Bu saçmalık” demişti.


Yorum Yazın