Türkiye-İsveç-Finlandiya üçlü görüşmeleri bugün Brüksel'de

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye-İsveç-Finlandiya üçlü görüşmeleri bugün Brüksel'de
Abone ol
Türkiye’nin NATO üyesi olmak isteyen İsveç ve Finlandiya ile üçlü mekanizma toplantısı bugün Brüksel’de tekrar başlayacak. İsveç yine bugün PKK gibi terör örgütlerine finans ve katılımı yasaklayan bir tasarı oylayacak. İsveç Başbakanı Kristersson, PKK’ya karşı daha sert önlemler aldıklarını söyledi.

Stockholm’de Kuran yakılması nedeniyle Ankara’nın askıya aldığı Türkiye-İsveç-Finlandiya arasındaki üçlü mekanizma toplantıları bugün Brüksel’de tekrar başlıyor.  Toplantı öncesinde İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’dan dikkat çekici açıklamalar geldi. Hürriyet'ten Güven Özalp'in haberine göre, İsveç’in terör örgütü PKK’ya karşı daha sert önlemleri devreye sokmaya başladığını ve bugün oylanması beklenen yeni terör yasa tasarısının da 1 Haziran’da yürürlüğe gireceğini belirten Kristersson, “Bu yasayla birlikte terör örgütlerine katılmak ve finans sağlamak yasaklanacak” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile önceki gün düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Kristersson, yeni yasa tasarısıyla İsveç’in terörle mücadeleye karşı Türkiye’ye karşı sorumluluklarını yerine getirmiş olacağına inandığını belirtti. Kristersson, şunları söyledi: “İsveç kolluk güçleri terör için para toplayan PKK’lılara karşı daha sert önlemler alıyor. Daha önceden terör örgütlerinin İsveç’teki finans faaliyetlerini yeterince ciddiye almadık. Şimdi bunu ciddiye alıyoruz. PKK için para toplayan kişilerin çeşitli suç yöntemlerini kullandıklarını ve bunu da terörün finansmanı için kullandıklarını biliyoruz. Hükümetin organize suçla mücadeleye odaklanması PKK’nın işini zorlaştıracaktır.”

STOLTENBERG’DEN DESTEK

Stoltenberg de “İsveç’in yeni terör mevzuatını yürürlüğe koymak ve Ankara ile terörle mücadelede işbirliğini güçlendirmek suretiyle PKK da dahil olmak üzere terörle mücadelede adım atmasını memnuniyetle karşılıyorum. İsveç’in Türkiye’ye silah ihracatında herhangi bir kısıtlama olmamasını sağlamasını da memnuniyetle karşılıyorum. İsveç, Üçlü Muhtıra kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmiştir” ifadelerini kullandı. Ancak İsveç’in aldığı bu tedbirlerin Türkiye için yeterli olup olmayacağı gelecek haftalarda belli olacak. İsveç, Finlandiya gibi Temmuz ayında yapılacak NATO zirvesinde ittifaka üye olmayı umut ediyor.

ÜÇLÜ GÖRÜŞME BUGÜN BRÜKSEL’DE

İsveç’in Brüksel’e göndereceği temsilcilerin, Türkiye’yi Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar’ın temsil edeceği NATO karargâhındaki üçlü toplantıda yeni yasayla ilgili detaylı bilgi vermeleri bekleniyor. İsveç ve Finlandiya’nın taahhütlerinin gözden geçirileceği toplantıda, bu iki ülkenin ayrı ayrı üye olma ihtimali de masada olacak. Toplantının yapılıyor olmasının bile başlı başına önemli olduğu mesajını veren NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, bir sürecin söz konusu olduğunu ve bunun bugün sonuca bağlanmasını beklemediğini söyledi.

ONAY SÜRECİ

Bu arada İsveç geçtiğimiz günlerde Finlandiya hükümetinin attığı adımın bir benzerini atarak NATO’ya katılıma ilişkin yasa tasarısını parlamentoya sundu. Dışişleri Bakanı Tobias Billström, “İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin hükümet tasarısı tarihi bir olay” dedi. İsveç’in NATO’ya üye olabilmesi için parlamentosunun onayının yanı sıra İttifak üyelerinin tamamının da katılıma ilişkin onay sürecini tamamlamış olması gerekiyor.

ÇAVUŞOĞLU'NUN AÇIKLAMALARI

Geçtiğimiz haftalarda görüşme gününe ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakan Mevlüt Çavuşoğlu şu açıklamaları yapmıştı:

“Bu, onların üyeliği için müzakere değil. Muhtıranın uygulanıp uygulanmadığını görmek ve anlamak için bu mekanizma kuruldu. Sayın Cumhurbaşkanı'mız da açıkça söyledi; Finlandiya'nın üyeliğine İsveç'ten daha olumlu baktığımızı. İsveç yükümlülüklerini yerine getirmeden üyeliğine onay vermemiz mümkün değil."


Yorum Yazın