Trendyol’a 61 milyon TL para cezası: Sebebi çok şaşırttı!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Trendyol’a 61 milyon TL para cezası: Sebebi çok şaşırttı!
Abone ol
Rekabet Kurumu, Çin’in e-ticaret firması Alibaba’nın sahibi olduğu Trendyol hakkındaki soruşturmasını tamamladı. Firmaya Rekabet Kanunu’nu ihlal eden uygulamalarından dolayı 61 milyon 342 bin TL para cezası kesildi. Trendyol, yeni e-ticaret yasası aleyhinde haber yapılması için bazı medya kuruluşlarına para verdiği iddialarıyla gündeme gelmişti.

Rekabet Kurumu, Trendyol hakkında 2021'de başlatmış olduğu soruşturmayı sonuçlandırdı. Soruşturma sonucunda, firmanın e-pazaryerindeki hakim durumunu, rekabete aykırı olarak kullandığı ve algoritmaya müdahale ederek, pazaryerinde satış yapan üçüncü taraf satıcıların verilerini kullanarak kendi perakende faaliyetine haksız olarak avantaj sağladığı tespit edildi. Bu doğrultuda firmanın eylemlerinin, rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırıcı nitelikte olduğuna ve 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiğine hükmedildi. Rekabet Kurumu’ndan yapılan açıklamada bu nedenlerle Türkiye’de DSM Grup Danışmanlık adı altında faaliyet gösteren Trendyol’a 61 milyon 342 bin 847 TL para cezası uygulandığı belirtildi.

Algoritma müdahaleleri için tedbir alınmasına hükmedildi

Kararda ayrıca, Trendyol’un, kendisine ait pazaryeri (www.trendyol.com) üzerinden yürüttüğü perakende faaliyetine ilişkin özel markalı ürünlerine (Private Label) rakiplerine kıyasla avantaj sağlayacak nitelikte algoritma ve kodlama aracılığıyla yapılan müdahalelerden kaçınmasına, pazaryeri faaliyetinden elde edilen ve üretilen/türetilen her türlü verinin, perakende faaliyetine ilişkin özel markalı ürünler (Private Label) için kullanımından kaçınması ve bunu teminen gerekli her türlü teknik, idari ve organizasyonel tedbirleri almasına hükmedildi.

CHP, Meclis’te desteklediği yasayı AYM’ye taşımıştı

Yerli firmaları korumayı ve e-ticaret sektöründe rekabetin sağlanmasını hedefleyen e-ticaret yasasının Meclis’teki görüşmeleri sırasında CHP, yasayı desteklemiş Grup Başkanvekili Engin Altay da hazırlanan yasadan dolayı Ticaret Bakanı Mehmet Muş’u tebrik etmişti. Ancak, CHP’nin daha sonra yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulunması iktidarın tepkisine neden olmuştu. AYM,  geçtiğimiz günlerde verdiği kararla CHP’nin başvurusun reddetmişti.


Yorum Yazın