Tam kapanmaya karşı esnafın hamlesi

Ticaret odalarında NACE Kodu izdihamı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ticaret odalarında NACE Kodu izdihamı
Abone ol
Ticaret odalarında, NACE kodu izdihamı yaşanıyor. 18 günlük kapanmadan muaf olmak isteyen esnaf, NACE kodunu değiştirmek üzere, ticaret odalarına koştu.

Murat Bayar: Muhalif Özel 
İMF’ye göre pandemi döneminde, vatandaşlarına sıfıra yakın destek olan Türkiye, dünyada destek konusunda en alt sıralarda yer alıyor. Dünya Bankası pandemiyle birlikte Türkiye’de yoksulluğun yüzde 12 seviyesine kadar yükseldiğini ve pandemi sonrasında da bu rakamı düşürmekte çok zorlanacağını açıkladı.

İşte böyle bir tabloda, Türkiye, 29 Nisan ile 17 Mayıs arasında tam kapanmaya gidiyor. Ana muhalefet Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, tam kapanmada vatandaşa hiçbir destek verilmemesini eleştiriyor.

Uzmanlara göre, zaten zor durumda olan pek çok işyeri bu 18 günlük kapanmada batacak.

İşte bu durumdaki esnaflar, bulundukları illerin ticaret odalarını doldurdular.
Talep, NACE kodunu değiştirmek. Esnaf batmamak için, tam kapanma sürecinde faaliyetine izin verilen “üretim” gibi branşları seçerek bu süreçte ayakta durmaya çalışıyorlar.

Esnaf Serhat N. İçinde bulundukları durumu, “Ciddi bir kredi yükü ile evdeki her bireyin kredi kartını son kuruşuna kadar işyerimiz için harcadık. Tam kapanma, bizim gibiler için iflas anlamına geliyor. NACE kodunu değiştirerek, bu durumu by pass etmeye çalışacağız” dedi.

Ticaret odaları ise NACE kodu değişiklik talebi nedeniyle yaşanan izdihama karşı, çalışma saatlerinde düzenlemeye gitti. Buna göre, ticaret odaları tam kapanmadan muaf olurken, 10.00 ile 16.00 arasında mesai yapacaklar.
Prof. Dr. İzettin Önder, parti kurultayları, toplu cenaze gibi yanlışlıklarla bugüne geldiğimizi belirtirken, kapanmanın doğru bir karar, olduğunu belirterek şöyle konuştu: 

“Birincisi, bu doğru karar ve gelinen nokta ise büyük yanlışlıklara dayanmaktadır
İkincisi, bu karar alındıktan sonra bunun bir mütemmim cüzinin olması lazım. Yani asgari bir ödeme yapılması lazım. Yoksa insanları açlığa mahkûm edersiniz.
Dünya ekonomisinin ilk 10’una girdiğini söyleyen ülkeler bunun böyle yapıyor.
Ticaret odaları buna ne kadar izin verir, bunu bilemem. Kaçak işe devlet de zımnen müsaade edecek, ya da vicdanen mecbur kalacaktır. Bu durumda da alınacak kısıtlama kararlarının hiçbir bağlayıcılığı kalmayacak.
Üçüncüsü, bu sonuç, devletin, halkın aleyhine ne kadar sermayeye teslim olduğunu gösteriyor. Yani verilmiş garantilerden vazgeçmeyerek, büyük sermayeye inanılmaz vergi avantajları sunarken, iş halka gelince para yok, demektir.”

NACE KODU NEDİR, NASIL ÖĞRENİLİR?

Nace Kodu Avrupa Birliğinde kullanılan istatiksel anlamda kullanılmak üzere farklı iş kollarının sınıflandırıldığı kod sistemine verilen isimdir. Nace Avrupa'da ekonomik faaliyetler ile ilgili istatistiklerin yayılması ve üretilmesi amacıyla uygulanan bir başvuru kaynağıdır. Bu kod sisteminde iş yerlerine ve işletmelere uyguladıkları faaliyet koluna göre 6 haneli bir kod verilmektedir. Nace Kodu ülkemizde birçok alanda kullanılmaya başlamıştır.
Nace kodunu içeren mesleklerin gruplandırılması rehberini ülkemizde Türkiye İstatistik Kurumu başkanlığında Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, KOSGEB, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile oluşturulmuştur. Rehber 2008 yılında yayımlanmış, 2009 yılında ise ilk kullanıma odalar başlamıştır. Daha sonra Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve KOSGEB 2010 yılında kullanmaya başlamıştır. 
 
NACE KODU NE İŞE YARAR?

Şirketlerin Ticaret Odalarına kaydettirilmeden önce Nace Kodunu öğrenmeleri gerekmektedir. Bunun sebebi Nace Kodu öğrenildiği zaman iş yerinde var olan tehlikenin derecesi de öğrenilir. Nace Kodu 6 haneden oluşur. Nace Kodunun ilk iki rakamı faaliyet sınıflandırılmasını belirtmektedir. Son dört rakamı ise alt faaliyet sınıflandırılmasını belirtir. 
Nace Kodu şirketlerin almaları gereken kodlardan birisidir. İş yerlerindeki tehlikenin derecesini öğrenmek oldukça önemlidir. İş yeri tehlike sınıflandırılması çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli şekilde sınıflandırılır. Bu sayede iş yerinin tehlike derecesini öğrenmek iş güvenliği yasalarının gerekliliklerini yerine getirilmesi ve işin sorunsuz sürdürülmesini de sağlayacağı için altılı faaliyet kodunun bilinmesinin oldukça faydası bulunmaktadır. Bu nedenle Nace Kodunun mutlaka öğrenilmesi gerekmektedir.


Yorum Yazın