Prof. Dr. Tevfik Dalgıç yazdı:

Teksas’ın adam öldüren ateş karıncaları

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Teksas’ın adam öldüren ateş karıncaları
Abone ol

Teksas Amerika’nın en büyük eyaletidir, toprak büyüklüğü Türkiye topraklarının büyüklüğüne yakındır. Bu eyalet değişik kovboy filmlerine konu olmuş, Hollywood’un değişik yapımlarında adı geçmiş, halen dünyanın değişik televizyonlarında  yayında olan Dallas dizisi ile yaklaşık 30 kusur yıllık bir sürekli öykü zincirinin geçtiği yer olarak tanınmıştır.

Teksas’ın en önemli özelliklerinden birisi de askerlerin açtığı büyük çukurlara yağmur sularının dolmasıyla oluşturulan çok sayıda golü ile de tanınır. Oklahoma ile Teksas sınırındaki Teksoma golü adeta küçük çapta bir deniz gibidir.

Teksas’ın herkesin bilmediği bir başka yani vardır ve doğaya karışmanın yanlışlığını ortaya koyan bir olgu ortaya beklenmedik sonuçlar çıkaran bir bilim kurgu romanı gibi.

Bu olgunun adı Teksas’taki karıncaları yok etsin diye Güney Amerika’dan, Brezilya’dan getirilen Ateş Karıncalarıdır. Yani Amerika’nın yerlisi olmayan ısırıkları tehlikeli yaratıklardır. Ateş karıncaları kırmızı  ve siyah renkte, kraliçelerinin çevresinde toplanan bir tür doğa zararlısı yaratıklardır. Yeraltında tüneller açarak, hiç beklenmedik yerlerde toprak tümsekleri yapıp yüzeye çıkan bu yaratıkların en kötü yani ısırdıklarının vücuduna giren ve allerjik reaksiyonla insanları öldürebilen zehirleridir. Yapılan bir hesaplamaya göre Ateş Karıncalarının  Amerika’da yarattığı zarar 5 milyar doları bulmaktadır.

Özellikle birden fazla Ateş Karıncası ısırığına uğrayan çocuk ve gençlerde ölümcül bir tehlike yaratan Ateş Karıncalarını yok etmek için Amerikalı bilim adamları  Phorid Sinek-Kambur Sinekler-göğüsleri kamburca, kanat damarlarının önden ilk üçü kalınlaşmış-bir sinek türünü Teksas ve çevre eyaletlerde havadan bir tür ilaçlama yapar gibi tarlaların üzerine serpmeyi planlıyorlar.

Kambur Sinekler Ateş Karıncalarının baş düşmanları olarak nitelendiriliyorlar. Bu sineklerin dişi türleri ateş karıncalarının üstüne larva yumurtluyorlar. Zamanla büyüyen larvalar Ateş Karıncasının beynini yiyorlar, ve salgıladıkları bir enzimle de karıncanın kafası kopuyor. Uzmanlar Kambur sineklerin doğaya zarar vermediği görüşünde birleşiyorlarsa da doğanın işine karışmanın uzun vadede ne gibi sorunlar yaratabileceği  henüz belli değil.

Aşağıdaki haber kupürü Ateş Karıncalarının ısırığı ile ölen bir gencin başına geleni anlatıyor. 

“Sept. 16,2013 – Bir Teksas Orta okul öğrencisi  geçen hafta bir futbol maçı sırasında ateş karıncası ısırıkları ile ölümcül allerjik reaksiyonla  hayatını kaybetti.

Cameron Espinosa isimli 13 yaşında bir çocuk  Corpus Christi şehri  Haas Orta Okul  öğrencisi  Pazar günü  uzun bir süre Driscoll Çocuk hastanesinde  beyni şiştiği için komada uyutulduktan  sonra hayatını kaybetti.  Ölen çocuğun arkadaşları karınca ısırığından sonra yere yatıp karınca karınca diye bağırmaya başladığını bayıldığını ambulansla acilen hasteneye kaldırıldığını söylediler.

Dr. Stanley Fineman isimli bir Allerji ve Astıma Kliniği uzmanı  Ateş karıncalarının ısırıklarının Anafilaktik reaksiyon  yaptığını ve tek bir ısırığın bile hayati tehlike yaratacağını ve ölümcül sonuçlar doğurabileceğini söyledi gazetecilere.”.


Yorum Yazın