İnanç Uysal yazdı:

Tek kutuplu siyaset riski

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tek kutuplu siyaset riski
Abone ol
Yazarımız İnanç Uysal kaleme aldı.

Türkiye siyaseten tek kutuplu bir ülke olma yolunda hızla evriliyor. Bu duruma dur demesi gerekenler şu an aşırı derecede meşguller ve bu nedenle konuyla pek ilgilenmiyorlar.

Kaybedilen seçimin, halka "Bu son şansımız" şeklinde izah edilmesi. Kaybın etkilerini normalin çok daha üzerine çıkardı. Muhalif seçmen enerjisini ve umudunu son seçimde tüketmiş ve yeniden başlamak için ekstra bir doping bekliyor.

Muhalefet partileri ise seçimlerden önce her şeye rağmen sahip olduğu psikolojik üstünlüğü de kaybetmek üzere. Halktaki değişim arzusu şekil değiştiriyor, muhalefetten yavaş yavaş umudunu kesmeye başlayanlar iktidarın kendi içinde gerçekleştirebileceği bu rasyonalite değişimine tav duruma geldi. 

Bir an önce muhalefet olduğu yerde saymaktan vaz geçmezse son seçimde oluşmuş geniş katmanlı muhalefet enerjisi ya parçalanarak,ya da iktidar tarafından 'razı edilerek' ihmal edilebilir bir seviyeye düşecek.  Tek kutuplu bir siyaset.

Burada muhalefet tarafının lokomotifi olan CHP de yaşananların etkisi çok büyük. Değişim beklentisi, seçimler kaybedilince muhalefet kanadındaki parti içi değişimlere yöneldi daha çok. İktidar kanadında ise hükümet eden siyasi ve bürokratik kadrolardaki değişim beklentisine. İktidar kanadının eli çok daha güçlü olduğu için bu işi çok daha hızlı ve radikal gerçekleştirdi. Hatta değişim beklentisinin iktidar tarafından karşılandığı ya da karşılanacağı fikri muhalif seçmen de bile oluştu. Yeni kabine ve bürokratik değişimler seçmen için yeterli gibi görünüyor. 
 

Yazının tamamı için tıklayınız.


Yorum Yazın