Tek gecelik içki içenler dikkat! "Haftada birkaç kadehten daha tehlikeli"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tek gecelik içki içenler dikkat! "Haftada birkaç kadehten daha tehlikeli"
Abone ol
Bilim insanları, kısa sürede fazla içki içen kişilerin alkole bağlı siroza (ARC) yakalanma olasılığının, haftada birkaç kez içen kişilere kıyasla üç kat daha yüksek olduğunu tespit etti.

University College London (UCL), Royal Free Hastanesi, Oxford Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi’nden bilim insanları, ARC’ye yakalanma riskini araştırırken içki içme modelinin miktardan daha önemli olduğunu buldu.

Independent’ın haberine göre aktif şekilde içki içen 312 bin 599 yetişkinin Birleşik Krallık (BK) Biyobankası’ndaki verilerini inceleyen araştırmacılar, bir günde 12 birim içki içmek diye tanımlanan, kısa sürede aşırı içki içen kişilerin ARC’ye yakalanma olasılığının üç kat daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Genetik yatkınlığı yüksek olanlar için risk dört kat, tip-2 diyabeti olanlar için de iki kat daha fazla.

Kısa sürede aşırı alkol tüketimi ve yüksek genetik yatkınlık hesaba katıldığında ARC’ye yakalanma riski, temel alınan riskten altı kat daha yüksek. Buna tip-2 diyabet de eklendiğinde risk daha da artıyor.

Britanya Karaciğer Vakfı CEO’su Pamela Healy, araştırmanın önemini şu sözlerle vurguluyor: “Bu araştırma önemli çünkü sadece toplamda ne kadar içtiğinizin değil, içki içme şeklinizin de önemli olduğunu ortaya koyuyor. Çok fazla içkiyi hızlı içmek ya da sarhoş olmak için içmek karaciğer sağlığınız açısından ciddi sonuçlar doğurabilir.”

Haftaya yaymak yerine tek seferde içmek daha zararlı

UCL Tıp Bölümü ve Royal Free Hastanesi’nden Dr. Gautam Mehta da şöyle belirtiyor:

“Yüksek düzeyde içki içen her üç kişiden yalnızca birinde ciddi karaciğer hastalığı görülüyor. Genetik yapı bir rol oynasa da bu araştırma, içki içme modelinin de kilit bir faktör olduğunun altını çiziyor. Örneğin sonuçlarımız, 21 birim içkiyi bir haftaya eşit şekilde yaymak yerine iki üç seferde içmenin daha zararlı olduğuna işaret ediyor. Gelecek yıllarda belki de sağlık hizmetlerinde geniş çapta kullanılacak genetik bilginin eklenmesi, riskin daha da isabetli bir şekilde tahmin edilmesini sağlıyor.”


Yorum Yazın