MHP’den Can Atalay taktiği

TBMM’de Can Atalay görüşmelerinde MHP Grup Başkanvekili Akçay’dan, Misak-ı Milli konuşması

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TBMM’de Can Atalay görüşmelerinde MHP Grup Başkanvekili Akçay’dan, Misak-ı Milli konuşması
Abone ol
Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinde ısrarlı tutum sahibi MHP, Meclis’in dün oldukça gergin geçen oturumunda tartışmalara seyirci kaldı. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, tansiyonun yüksek oturumda, Misak-ı Milli'nin kabul edilişinin 104'üncü yıl dönümünü kutlayan konuşma yaptı. Muhalefetin, AKP’lilerle karşılıklı atışmalarda da MHP, sessiz kaldı.

Muhalif- Ankara

Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinde ısrarlı tutum sahibi MHP, Meclis’in dün oldukça   gergin geçen oturumunda tartışmalara seyirci kaldı. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, tansiyonun yüksek oturumda, Misak-ı Milli'nin kabul edilişinin 104'üncü yıl dönümünü kutlayan konuşma yaptı.  Muhalefetin, AKP’lilerle karşılıklı atışmalarda da MHP, sessiz kaldı.

 Akçay’ın konuşması şöyle:

ERKAN AKÇAY (Manisa) – Teşekkür ederim Sayın Başkan.

28 Ocak 2024 Türk Kurtuluş Savaşı’nın manifestosu, cumhuriyetimizin siyasi ve hukuki dayanağı olan Misakımillî’nin kabul edilişinin 104’üncü yıl dönümüdür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Sivas Kongresi’nde ana hatlarını belirlediği ilkeler Meclis-i Mebusan tarafından 28 Ocak 1920’de Misakımillî yani millî ant olarak oy birliğiyle kabul edilmiştir. Misakımillî, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş senedi, Millî Mücadele’nin zafere ulaşmasını sağlayan ruh ve varoluş beyannamesidir. Misakımillî, Osmanlı Meclis-i Mebusan’ında 28 Ocak 1920’de kabul edilmesini takiben ayrıca 18 Haziran 1920'de de Türkiye Büyük Millet Meclisinde açıklanan dış politika ilkeleri doğrultusunda Misakımillî’ye bağlı kalınacağı tüm dünyaya duyurulmuştur. Misakımillî emperyalistlere karşı millî iradenin vermiş olduğu en önemli tarihî cevaptır. Misakımillî Türk milletinin bağımsızlık karakterinin ete kemiğe bürünmüş hâlidir. Milletimizin ebedî vatanında ilelebet varolacağının ilanıdır, vazgeçilmez yeminimizdir, yol haritamızdır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk Misakımillî’yi doğrudan doğruya Türk milletinin anayasası olarak belirtmiş ve şöyle tarif etmiştir: “Vatanın dış düşman karşısındaki durumunu ve yerini tespit eden kutsal bir kuraldır. Misakımillî’mizde muayyen ve müspet bir hat yoktur, kuvvet ve kudretimizle tespit edeceğimiz hat hattıhudut olacaktır.”

Misakımillî’nin ana felsefesi Mondros Mütarekesi imzalandığı sırada işgal edilmemiş, çoğunluğu Osmanlı ahalisi olan bölgeler Türk yurdudur ve parçalanamayacaktır anlayışına göre bina edilmiştir. Misakımillî mülkümillettir, millet Türk’tür. Tarih coğrafyaya dar geliyor. Misakımillî konusunda tarih henüz hükmünü vermemiştir, coğrafyanın da bir asırlık özlemi dinmemiştir Misakımillî’nin mirasıyla ilgilenmek hakkımız olduğu kadar ecdadımızın bize yüklediği tarihî görevdir. Misakımillî millî bir yemindir, bu yemini yaşatılacak ve tutulacaktır. Misakımillî’den aldığımız bağımsızlık, birlik ve bütünlük ülkümüzü yaşatacağız.

Misakımillî’nin 104’üncü yıl dönümü vesilesiyle Osmanlı Meclis-i Mebusanın da düşman tehdidine aldırmadan onu kabul eden ve ilan eden vatansever milletvekillerini…

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN – Sayın Akçay, lütfen tamamlayalım.

ERKAN AKÇAY (Manisa) - …ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerini, Millî Mücadeleyi zafere taşıyan Meclisimizin kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyoruz.


Yorum Yazın