Tarihçi Sinan Meydan, İstanbul’un kurşun sıkılmadan alındığını ima eden kişiye savaşların nasıl kazanıldığını anlattı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarihçi Sinan Meydan, İstanbul’un kurşun sıkılmadan alındığını ima eden kişiye savaşların nasıl kazanıldığını anlattı
Abone ol
“İstanbul’u kurtarmak için İngilizlerle nasıl savaşlar oldu?” diye dalga geçmek amaçlı soran kişiye Tarihçi Sinan Meydan, “Seni mi kıracağım?” diyerek İstanbul’un Kurtuluşu’nu ve Cumhuriyet’in kurtuluş mücadelesini anlattı.

Ünlü tarihçi Sinan Meydan 6 Ekim İstanbul’un Kurtuluşu dolayısıyla sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunmuştu.  

Paylaşımında,  

“100 yıl önce bugün, 6 Ekim 1923'te İstanbul yaklaşık 5 yıl süren  işgalden kurtarıldı. Böylece İstanbul'u Türkiye'den koparma hayalleri Boğazın soğuk sularına gömüldü.  

İstanbul'u yeniden vatan topraklarına katan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, saygı ve minnetle anıyorum.” ifadelerini kullanmıştı. 

İSTANBUL'UN KURTULUŞU'NU AŞAĞILAYAN BİR TAVIR

Bir kullanıcı bu paylaşımla dalga geçmek ve İstanbul’un savaşarak kurtarılmadığını ima etmek amacıyla, “Sinan kardeş anlatsana nasıl savaşlar oldu ingilizlerle İstanbul'u kurtarmak için?” şeklinde yorumda bulundu. 

CEVAP SERT OLDU!

Sinan Meydan’ın ise yanıtı sert oldu. Meydan, “Seni mi kıracağım? Anlatırım tabi! Dinle bak!” şeklinde vurgulu ifadeler kullanarak kurtuluş mücadelesini birkaç paragrafta özetledi:

“İstanbul'u kurtarmak için koca bir Kurtuluş Savaşını kazanmak gerekti. Önce İnönü Savaşları oldu, sonra 22 gün 22 gece süren  Sakarya Meydan Muharebesi oldu.  Daha sonra, 225 bin kişilik Yunan ordusunu imha ettiğimiz Büyük Taarruz oldu. Bu zaferleri kazanarak İngiltere'yi en büyük dayanaklarından yoksun bıraktık. Yunan ordularını Anadolu'dan söküp attık. Bu sırada Fransa ve İtalya pes edip çekildi. Yunan'ı Anadolu'ya çıkaran İngiltere İstanbul ve Boğazlarda yalnız kaldı. Bu sırada Sovyet Rusya ve Hint Müslümanları da Türkiye'ye desteklerini açıkladı.  

 Ve şimdi sıkı dur şampiyon!

 9 Eylül 1922'de İzmir, 18 Eylül 1922'de Anadolu düşmandan temizlendikten sonra Mustafa Kemal, zafer kazanmış Türk ordularını İstanbul üzerine yürüttü ve Çanakkale'de İngilizlerin taafsız bölge ilan ettikleri İngiliz  kontrolündeki Erenköy'e girdi. Mustafa Kemal  D. Trakya'nın boşaltılıp Türkiye'ye verilmesini aksi  halde D. Trakya'ya ilerleyeceğini söyledi. Mustafa Kemal'in zafer kazanmış orduları karşısında İstanbul ve Boğazlarda az sayıda kuvvetle ne yapacağını şaşıran İngiltere, İstanbul'da Mustafa Kemal'e direnmek için önce sömürgelerinden yardım istedi. Sömürgeler yardım etmedi. Balkan ülkelerinden yardım istedi, onlar da yardım etmedi. Bunun üzerine İngiltere, Fransa ve İtalya temsilcileri ile Paris'te bir toplantı yaptı. 19 Eylül-23 Eylül 1922 arasındaki bu toplantıda İngiltere, Fransa,İtalya Mustafa Kemal'in isteğini kabul edip D. Trakya'yı Türkiye'ye bırakmak dışında bir çareleri olmadığına karar verdiler.

 11 Ekim 1922'de Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalandı ve D. Trakya Türkiye'ye teslim edildi. Buna karşılık Türk orduları barış antlaşması yapılana kadar İstanbul ve Boğazlara girmeyecekti. Ancak Mustafa Kemal bir oldu bitti ile Refet Paşa'yı 100 kadar jandarma ile İstanbul'a gönderdi. Refet Paşa fiilen İstanbul'un yönetimine el koyacaktı.

 24 Temmuz 1923'te Lozan imzalandı.  Lozan Barış Antlaşması Tahliye Protokolüne göre antlasma onaylandıktan sonra 6 hafta içinde İngilizler çekilecekti. Artık başka çareleri yoktu. 2 Ekim 1923'te Türk bayrağını selamlayarak çekildiler ve Türk orduları 6 Ekim 923'te İstanbul'a girdi.  

 Senin anlayacağın Sakarya'da, Büyük Taarruz'da kazanılan zaferler olmasa, İngiliz destekli Yunan orduları Anadolu'dan çıkarılmasa İstanbul kurtarılamaz ve sen bugün İstanbul'a ancak vizeyle girebilirdin. Yani senin anlayacağın İstanbul'u kurtarmak için koca bir İstiklal Savaşı kazandık. O zafer sayesinde Mustafa Kemal İngilizleri İstanbul'da adeta esir aldı. Kurşun sıkamamalarının nedeni buydu.

 Kurşun sıcak durumları yoktu. O sırada İrlanda sorunu, Mısır ve Hindistan sorunları ile uğraşıyorlar ve Musul'u daha çok önemsiyorlardı. Tüm orduları oralardaydı. Sömürgeler, İtalya ve Fransa ile İngiliz kamuoyu savaş istemiyordu. Sovyet Rusya özellikle  Boğazlar nedeniyle muhtemel bir savaşta Türkiye'yi destekleyeceğini açıklamıştı. İngilizlerin,  Mustafa Kemal'in zafer kazanmış ordularına karşı İstanbul'da direnebilecek güçleri yoktu. Anlayacağın, Mustafa Kemal onları çaresiz biçimde gitmeye mecbur bıraktı. Türk bayrağını selamlayıp gittiler.  

 Ha bu arada  İstanbul, Boğazlar ve Marmara'yı işgal eden İngilizlerle 1920 yılı içinde İzmit ve civarında, savaştık da. Hatta İngilizler, İzmit Tersane Bahçesinde Kuvayı Milliyecileri (Kemalistleri) kurşuna dizdiler. Mudanya,Karamürsel, Gemlik işgallerinde de Türk İngiliz çatışmaları oldu.”

 Sinan Meydan ayrıca “Cehaletini yenmek için şu yazılarımı öneririm” diyerek de çeşitli yazı önerileri sundu.

 


Yorum Yazın