Madımak katliamı davası:

Tansu Çiller’in tanık olarak dinlenmesi talebi reddedildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tansu Çiller’in tanık olarak dinlenmesi talebi reddedildi
Abone ol
Zaman aşımına uğrayan Madımak katliamı davasında dosyası ayrılan üç firari sanığın yargılandığı davada dönemin başbakanı Tansu Çiller’in tanık olarak dinlenmesi talebi "karara etkisi olmayacağı" gerekçesiyle reddedildi.

Diken'den Canan Coşkun'un haberine göre: Madımak katliamına ilişkin zaman aşımına uğrayan ana davadan dosyaları ayrılan firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş’ın yargılandığı davaya bugün Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

9 Haziran’da hakkında yakalama kararı çıkarılan firari sanıklar ile ilgili MİT’ten bilgi istenmişti. Duruşmada mahkemenin MİT’e yazdığı yazıya bir cevap verilmediği belirtildi.

"Sanıklar Almanya’da ve adresleri biliniyor"

Duruşmada katliamda kardeşini kaybeden Hüseyin Karababa söz alarak davanın 29 yıldır sürdüğünü hatırlattı ve “Sanıklar Almanya’dadır ve adresleri bilinmektedir. Yakalanmaları için mahkemenizin de gayrette bulunması gerekli” dedi.

"Madımak ve Gazi katliamlarının en büyük sorumlusu"

Katılanların avukatlarından Coşkun Özgür Piroğlu da Madımak katliamından sonra 1995’te Gazi Mahallesi’nde yaşanan olayları hatırlatarak ikisinini de ‘Alevi soykırımı’ olduğunu ve en büyük sorumlularından birinin dönemin Başbakanı Tansu Çiller olduğunu söyledi. Avukat Piroğlu, Çiller’in ve Madımak katliamı sırasında Sivas Belediye Başkanı olan Temel Karamollaoğlu’nun tanık olarak dinlenmesini talep etti. Piroğlu, Madımak katliamı dosyasını önümüzdeki günlerde Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşıyacaklarını da belirtti.

Almanya sanığı iade etmiyor

Ardından katılan avukatlarından Şenal Sarıhan söz aldı ve firari sanıklarla ilgili şunları söyledi:

“Suç işleyen bu kişilerin arkasında bir takım kişiler ve yasa dışı dinci, gerici örgütler vardır. Sanık Murat Sonkur’u Almanya iade etmemektedir. Bu sanıklar katliam sanığıdır ve insanlığa karşı suç işlemişlerdir. Bu davanın zaman aşımına uğraması söz konusu değildir.”

Katılanların avukatlarından Ali Yılmaz, Adalet Bakanlığı’nın Almanya ile usulüne uygun yazışma yapmadığını belirterek Bakanlığın davayı sahiplenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Bir diğer katılan avukatı Hüsniye Şimşek de Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 2 Temmuz 1993’te Sivas’taki etkinliğin programının, hangi derneklerle işbirliğine gidildiğinin ve kimlerin davetli olduğunun sorulmasını talep etti.

Çiller’in tanıklığının karara etkisi yokmuş

Mahkeme de sanıklar hakkındaki yakalama kararının devamına hükmederek MİT’e yazılan yazının akıbetinin sorulmasına karar verdi. Çiller’in tanık olarak dinlenmesi talebini ‘karara etkisi olmayacağı’ gerekçesiyle reddeden heyet, avukat Şimşek’in Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sorulmasını istediği hususları kabul etti. Karamollaoğlu’nun tanık olarak dinlenmesi talebini daha önce reddeden heyet, bu konuda tekrar karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.

Bir sonraki duruşma 19 Ocak 2022’de yapılacak.

Madımak Katliamı

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Radikal İslamcı bir grup olduğu iddia edilen kişilerin Madımak Oteli'ni  yakması ve 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetmeleri ile sonuçlanan olaylardır.

Ayrıca dışarıda toplanan saldırganlardan iki kişi ölmüştür. Katliamdan ağır yaralı olarak sağ çıkan Aziz Nesin, olaylardan sonra yaptığı basın açıklamasında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i ve Tansu Çiller'i sert şekilde eleştirmiş, "Bir devlet var, diyordum ben. Bir devlet var, inanılacak devlet var. İyi-kötü, yanlış yapıyor-doğru yapıyor ama devlet var. Elbette bunu önleyecekler. Bu kadar ödün verilemez, diye düşünüyordum. Yanılmışım." demiştir.

Madımak katliamında hayatını kaybedenler

Muhibe Akarsu (35 yaşında, misafir), Muhlis Akarsu (45 yaşında, sanatçı), Gülender Akça (25 yaşında, sanatçı), Metin Altıok (52 yaşında, şair, yazar), Ahmet Alan (22 yaşında, sanatçı), Mehmet Atay (25 yaşında, gazeteci), Sehergül Ateş (30 yaşında, sanatçı), Behçet Aysan (44 yaşında, şair), Erdal Ayrancı (35 yaşında, yönetmen), Asım Bezirci (66 yaşında araştırmacı, yazar), Belkıs Çakır (18 yaşında, sanatçı), Serpil Canik (19 yaşında, sanatçı), Muammer Çiçek (26 yaşında, aktör), Nesimi Çimen (67 yaşında, şair, sanatçı), Carina Cuanna (23 yaşında, Hollandalı gazeteci), Serkan Doğan (19 yaşında, sanatçı), Hasret Gültekin (23 yaşında şair, sanatçı), Murat Gündüz (22 yaşında, sanatçı), Gülsüm Karababa (22 yaşında, sanatçı), Uğur Kaynar (37 yaşında, şair), Asaf Koçak (35 yaşında, karikatürist), Koray Kaya (12 yaşında, çocuk), Menekşe Kaya (17 yaşında, sanatçı), Handan Metin (20 yaşında, sanatçı), Sait Metin (23 yaşında, sanatçı), Huriye Özkan (22 yaşında, sanatçı), Yeşim Özkan (20 yaşında, sanatçı), Ahmet Öztürk (21 yaşında, otel görevlisi), Ahmet Özyurt (21 yaşında, sanatçı), Nurcan Şahin (18 yaşında, sanatçı), Özlem Şahin (17 yaşında, sanatçı), Asuman Sivri (16 yaşında, sanatçı), Yasemin Sivri (19 yaşında, sanatçı), Edibe Sulari (40 yaşında, sanatçı), İnci Türk (22 yaşında, sanatçı), Kenan Yılmaz (21 yaşında, otel görevlisi).

 


Yorum Yazın