BM:

Taliban kontrolü yeniden ele geçirdikten sonra 218 eski hükümet çalışanını öldürdü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Taliban kontrolü yeniden ele geçirdikten sonra 218 eski hükümet çalışanını öldürdü
Abone ol
Birleşmiş Milletler’in (BM) Afganistan misyonu UNAMA, Afganistan’da Taliban’ın kontrolü yeniden ele geçirmesinin ardından çok sayıda eski hükümet çalışanı, asker ve polisin öldürüldüğünü duyurdu.

Salı açıklanan rapora göre, Ağustos 2021 ortalarından beri 218 kişi, mahkemede yargılanmaksızın öldürüldü. BM misyonu, cinayetler işlenmeden kısa bir süre önce kurbanların Taliban güvenlik güçlerince tutuklandığını duyurdu. Raporda, en çok Batı yanlısı eski hükümet çalışanları ile asker ve polislerin hedef alındığına dikkat çekilen raporda, bazı erkeklerin tutuklu oldukları sırada bazılarının ise kaçırılarak bilinmeyen yerlerde öldürüldüğü vurgulandı.

800 insan hakları ihlâli 

BM misyonu, yargılama yapılmaksızın işlenen cinayetlerin yanı sıra eski hükümet çalışanlarının kaçırıldığını, işkenceye, keyfi tutuklama ve tehditlere maruz kaldığını da duyurdu. Raporda, insan hakları ihlâllerinin 34 vilayetin tamamında yaşandığı, en az 800 vakanın bilindiği ifade edildi. BM misyonu UNAMA, eski hükümete bağlı 424 asker ya da hükümet üyesinin keyfi biçimde tutuklandığına da işaret etti.

İktidara gelmesinden sonra eski hükümet çalışanları ile askerlerin affedileceğini duyuran Taliban rejimi, salı açıklanan BM raporundaki suçlamaları geri çevirdi. BM, rapora, Taliban’ın yaptığı açıklamayı da ekledi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, BM’nin raporunu, ”UNAMA raporu Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesinden beri Afganistan’daki eski hükümet ve güvenlik güçleriyle bağlantılı kişilere yönelik muameleye dair ciddi bir tabloya işaret ediyor” sözleriyle yorumladı. Türk ayrıca, ”Oysa bu insanlara, cezai kovuşturmaya maruz kalmayacakları sözü verilmişti. Bu, güveni suistimal” ifadesini kullandı.

Taliban, 15 Ağustos 2021’de, ABD’ye bağlı birliklerin ülkeden tamamen çekilmesi öncesinde iktidarı ele geçirmişti. Rejim, ilk başlarda ılımlı mesajlar vermiş ancak zaman içinde otoriter ve gerici çok sayıda icraata imza atmıştı.


Yorum Yazın