Leyla Emeç Tavşanoğlu yazdı:

Su testisi su yolunda...

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Su testisi su yolunda...
Abone ol
Leyla Emeç Tavşanoğlu'nun Wagner’in komutanı Yevgeni Prigojin ve Putin ile ilgili kaleme aldığı "Su testisi su yolunda..." isimli yazı...

Geçtiğimiz Çarşamba akşamı dünya gündemine bomba gibi bir haber düştü. Rusya’nın paralı asker katiller grubu olan Wagner’in komutanı Yevgeni Prigojin’in içinde bulunduğu özel uçak Moskova yakınlarındaki Tver üstünde infilak edip düşmüştü. Uçakta Prigojin’in sağ kolu Dimitri Utkin’in de olduğu verilen haberler arasındaydı. Tass ajansı ve Prigojin’in sahibi olduğu haberleşme ağı Telegram aracılığıyla Interfax ajansı da  düşen 10 kişilik uçaktan mürettebat dahil, hiç kimsenin kurtulamadığını bildirdi. Saatler sonra alınan haberlere göre uçağı yerden ateşlenen iki Rus füzesi düşürmüştü. Interfax’a göre kurtarma ekipleri uçaktaki on kişinin hepsinin cesetlerine ulaşmıştı.  

Hatırlayacaksınız, Rusya lideri Vladimir Putin’in aşçısı olarak ünlenen eski cezaevi kaçkını Prigojin, daha sonra katil sürüsü Wagner isimli bir paralı asker grubu kurmuş, Wagner Ukrayna savaşında Rus ordusuna yardımcı olmuştu. Ancak Prigojin daha sonra Rusya Savunma Bakanı Şoygu ve Genel Kurmay Başkanı Gerasimov’un Wagner’e lojistik destek sağlamayı reddettikleri gerekçesiyle baş kaldırmış, 23-24 Haziran günleri arasında bir isyan hareketi başlattıktan sonra Putin’den neredeyse aman dilemişti. Putin Wagner ve komutanının Belarus’a gitmeleri şartını koymuş, Prigojin de bu şarta uyar görünmüştü. Ancak Prigojin bu. İki ay sonra Afrika’da, Nijer ve Burkina Faso’da meydana gelen askeri darbeler sırasında ortaya çıktı. Hatta Burkina Faso’dan çektiği bir videoda, ”Şanlı Rusya’ya selam olsun,” türünden ifadeler kullandı.  

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.


Yorum Yazın