Ankara'da neler konuşuluyor?

Siyasetin öne çıkan başlıkları

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Siyasetin öne çıkan başlıkları
Abone ol
18 Kasım Ekim tarihinde Ankara'da neler konuşuldu. Siyasi parti liderleri, bakanlar ve STK temsilcilerinin gündeminde neler var? Siyaset ve Türkiye gündemine dair önemli başlıkları sizin için derledik.
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin telefonda görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmede ABD ve Rus istihbarat başkanlarının hafta başında Ankara'da gerçekleştirdiği görüşmeye değinerek "Arazide kontrolsüz tırmanmanın önüne geçmek için anahtar rol oynadı" dediği belirtildi.  

  • Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşı ve tahıl koridoruna ilişkin gelişmeler ele alındı. 

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat  Oktay, "Dün 6'lı masadan birisi bir açıklama yapıyor. Önceden de bir başkası yaptı. Kılıçdaroğlu çıktı. Türkiye'nin bu gelişmelerinden rahatsız olduğu için bir şey söyleyecek ki; gitti burger yedi geldi ya. Herhalde dışarıda aklı başına geldi. Kim ne üflediyse. Veya Londra'da veya başka bir yerde. Bunlar otel lobilerinde buluşmaları seviyorlar ya. Belki orada üflediler. Türkiye'nin gelişmesini ve cari açığını uyuşturucuyla karşılayabildiğini iddia edecek kadar akıl ve izandan yoksun bir muhalefet liderinden bahsediyorsunuz ve bu adam Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin cumhurbaşkanlığına aday olabilmeyle alakalı çırpınıyor. Kimse de inanmıyor. Kendi teşkilatında da kimse inanmıyor, mücadele ediyor. Ben olacağım, sen olacaksın. Böyle bir şey olur mu? Nasıl böyle bir şey düşünebilirsin? Nasıl böyle bir şey söyleyebilirsin? Hiç mi akıl yok?"  

  • Oktay: “Dün bir tanesi de ona yanaşmaya çalışıyor. Onun yanaşmacılarından birisi anlamında aynı. Yine akıl ve şeyden yoksun. Yine Türkiye Cumhuriyeti'nin bir şekilde orayla aynı kareye sokmayla ilgili kendini zorluyor. Bu sadece siyasi ihtirastan kaynaklanan bir zorlama. Başka bir şey değil. Davutoğlu'ndan bahsediyorum. Allah'tan kork. Sen yıllarca bu teşkilatın bir üyesi olmuşsun. Yıllarca Cumhurbaşkanı'nın yanında olmuşsun. Bu ülkenin Başbakanlığını ve Dışişleri Bakanlığını yapmışsın. Nasıl böyle bir şey söyleyebilecek kadar siyasi ihtirasa sahip olabilirsin? Nasıl sen Türkiye'nin geleceğinde söz sahibi olabilecek bir masada ve böyle bir masa olmadığının en büyük delilidir bu. Bunlar Türkiye'ye gelecekte yön çizecek öyle mi?" 

  • İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: “Mersin Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Adana Seyhan Belediyesi, İstanbul Ataşehir Belediyesi'nin, terör örgütlerine neler yaptıklarını haftaya basın toplantısıyla açıklayacağım.” 

  • Soylu: “Türkiye cari açığı kapatmak için uyuşturucu ticareti yapıyor. Bu salonda kimin aklına geliyor bu. Kara parayı aklayan şerefsizdir, uyuşturucu ticareti yapan şerefsizdir, ispat etmeyen Kılıçdaroğlu da şerefsizdir." 

  • Soylu: “Terörle mücadelede; terör ilk kez ülke gündeminin alt sıralarına inmiştir. Bilinmesi lazım ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti dağdaki teröristin ayakkabı numarası dahil her şeyi bilmektedir. Son 12 ayda; 200 terör eylemi güvenlik güçlerimiz tarafından engellenmiştir. 2016 - 2022 yılları arasında bin 248 teröristin, 393’ü ifadelerinde PKK’ya HDP aracılığı ile katıldığını söylüyor." 

  • Soylu: “Fabrikanda Suriyeliyi çalıştır, sömür, sigortasını yaptırma. Sonra ayak ayak üstüne at, ‘Ne olacak bu Suriyelilerin hali’ de. Bir milyon insan gidecek. Kim isyan edecek biliyor musun? O iş sahipleri.” 

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: “(Doğalgaz depolarındaki doluluk) Avrupa'da ciddi bir endişe var. Türkiye bu kışı sorun yaşamadan atlatacak. Ama yaz aylarındaki yüksek seviyenin gerilediğini görüyoruz. Ancak bu geçici mi olacak yoksa kalıcı mı olacak göreceğiz. Ama Aralık ayında doğalgaza zam yapılmayacak.” 

  • Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: “İlk Evim İlk İş Yerim projemizde arsa ve iş yerine başvuru sayılarımız da netleşti. 1 milyon 177 bin 56 vatandaşımız arsaya başvurdu. Müstakil arsa için 956 bin 79 Müşterek arsa için 220 bin 977 başvuru oldu. İş yeri için ise 73 bin 135 başvuru var.” 

  • İçişleri Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı: “Dezenformasyon haberini düzeltelim; İstiklal’deki saldırıda teröristin Kobanili tekstilcinin evinde barındırılması talimatı Kobani’den, Eylem talimatı Münbiç’ten, Saldırıdan sonra teröristin saklanması talimatı Kamışlı’dan! Çarpıtarak korumaya çalışmayın Olayın faili PKK/PYD’dir." 

  • CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “Doları baskılamak için gece saatlerinde kamu bankaları birbirine Dolar-TL al sat yapıyorlar. Her şeyleri suç, her şeyleri sahte. Şimdi benzer bir hareketi borsada da görüyoruz. Belli aracı kurumlar üzerinden bazı şirketlerin değerini bilerek şişiriyorlar. Farkında değiller ama Bay Kemal onları izliyor. Bu işledikleri suçların hesabı sorulacak. Sonra ‘emir geldi, yaptım’ demek yok. Benden söylemesi.” 

  • Kılıçdaroğlu: “Küçük yatırımcıyı da uyarıyorum. Tasarrufunuz enflasyona ezilmesin diye borsaya giriyorsunuz ama asıl yem, bu gördüğünüz şişirilmiş değerlerde. Maalesef avlanan siz olacaksınız. Sizlere şişirilmiş fiyatlarla hisse satılıyor, yabancılar da bu fiyatlardan sürekli hisse satıp payını azaltarak kaçıyor. Uyarıyorum, küçük yatırımcı büyük zarar görecek. Küçük yatırımcıyı soymaya hazırlanıyorlar.” 

  • Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ: “Bir an önce 7 Haziran ile 1 Kasım seçimleri arasında yaşanan bombalı saldırıları kimin yaptığını, bombaları kimin koyduğunu Türk Milleti'ne anlatmak zorundasınız. Ben anlatırsam iddia olur, siz anlatırsanız itiraf! Bir dönemin suç ortağı olarak itiraf edin. Sayın Davutoğlu siz bir yalancısınız ve bir yalancı olduğunuz Babala TV'de bütün Türkiye tarafından görüldü." 

  • Özdağ: “Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti'ye sesleniyoruz; sakın seçimlerin erken tarihe alınmasını gerçekleştirecek bir seçim yenilenmesi yasasına Meclis'te destek olmayın. Eğer CHP ve İYİ Parti 360'ı tamamlayıp, Erdoğan'ın adaylığının önünü açarlarsa yapabilecekleri bir şey kalır geriye, o da seçimlerin mart ayında yapılması için bastırmak. Çünkü seçimler mart ayında yapılırsa eski yasaya göre, yapılacak. Ve eski yasaya göre yapılırsa yüzde 10 barajı ittifak için geçerli olacak.” 

  • TBMM eski Başkanı Cemil Çiçek: “KKTC'nin, Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olması çok önemli. Şimdi sıra Birleşmiş Milletler'e üye ülkelerin KKTC'yi tanımasında. O da olacak. Dünya bilmelidir ki, Kıbrıs davası 85 milyonun ortak davası. PKK'nın arkasındaki devlet sayısı en az 28. Bunların arasında aynı ittifak içinde olduğumuz bazı ülkeler de var, aynı kıbleye döndüğümüz bazı ülkeler de. Şimdi kimse Müslüman kardeş ayağına falan yatmasın. Bazılarının, terörün arkasında oldukları bir gerçek. Bu coğrafya bizim ezeli vatanımızdır. Burada yaşamamızdan rahatsız olan, sıkıntısı olan her ülke, aparat olarak terörü kullanıyor. Devlet sorunu ile hükümet sorunu birbirine karıştırılınca. Ortaya yeni yeni sorunlar çıkıyor.” 

  • HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş: “Bunca yaşananlar hafızalarda henüz canlıyken, haksızlıklar ve hukuksuzluklar artarak devam ederken beni değil jetle Diyarbakır’a, mekikle Mars’a da götürseler durum değişmez. Ortada jest değil, konumum nedeniyle ve güvenlik hassasiyetiyle bir zorunluluk vardı sanırım.” 

  • AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan: “Amerikan Büyükelçiliği'nin taziye dilemesini kabul etmiyoruz, reddediyoruz diyen Bakan Soylu'nun açıklamaları duygusal yoğunluklu demekten ibaret değil. Tek başına duygusallık yok konuşmamda. Amerika'nın yaptıklarını anlatıyorum ve duygusallık diyorum. Bakan Soylu yanlış yaptı demiyorum.” 

  • AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen: “Son 2 aydır AK Parti'nin oy oranı yüzde 40'ın üzerine oturdu. Fakat biz parti olarak bunu yüzde 45-46'ya çıkarabileceğimizi hesaplayabiliyoruz."  

Gündemin diğer başlıkları

  • Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: “Hurafelerle, aşırılıklarla, aşırı birtakım anlayışlarla toplumun zihni bozulmaya çalışılıyor. Onun için biz hep ilmin faydalısını isteriz.” 

  • TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan: “Türkiye’yi jeopolitik yönden bir tampon bölgeye çeviren, pek çok ilimizde demografik dengeleri de bozan mülteci anlaşmasının sürmesi giderek daha sakıncalı hale geldi. Alışveriş ilişkisi modelinin artık sona ermesi ve Türkiye ile Avrupa Birliği arasında entegrasyonu hedefleyen, değer ve kural temelli ilişkinin yeniden canlandırılması gerektiğine inanıyoruz.” 

  • Zafer Havalimanı, bu yıl da hedefi tutturamadı. 2022 yılı için 1 milyon 317 bin 733 yolcu garantisi verilen Kütahya Zafer Havalimanı'nı 2022 yılının ilk 10 ayında 238 bin 626 yolcu kullandı. 

  • Türkiye'nin yurt dışı varlıkları ile yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan net uluslararası yatırım pozisyonu, eylülde eksi 224.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye'nin eylül sonu itibarıyla yurt dışı varlıkları 294.2 milyar dolar, yurt dışı yükümlülükleri ise 519.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. 

  • TOBB verilerine göre, ekim ayında 1799 şirket daha kapandı ve yılın ilk 10 ayında toplam 17 bin 663 şirket kapanmış oldu. İlk 10 ayda kapanan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56 oranında arttı. 

  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Kasım ayına ilişkin piyasa katılımcıları anketinin sonuçlarını yayımladı. Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 67,78'den yüzde 68,06'ya çıkardı. Ankete göre; yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 68,06, gecelik faiz yüzde 9,47, haftalık repo faizi yüzde 9, yıl sonu döviz beklentisi 19,54 TL ve 2022 yıl sonu büyüme beklentisi ise 5,1 oldu. 

  • TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İstanbul Üniversitesi'nde düzenlenecek "Yetim ve Kimsesiz Çocuklar Sempozyumu"na katılacak. 

  • Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Uluslararası Asya Siyasi Partiler Konferansı (ICAPP) Genel Kurul Oturumu'na iştirak edecek. 

  • Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı, 81 ilde 1489 okulda merkezi sistemle tek oturum şeklinde yapılacak. 


Yorum Yazın