Ankara'da neler konuşuluyor?

Siyasetin öne çıkan başlıkları

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Siyasetin öne çıkan başlıkları
Abone ol
14 Kasım Ekim tarihinde Ankara'da neler konuşuldu. Siyasi parti liderleri, bakanlar ve STK temsilcilerinin gündeminde neler var? Siyaset ve Türkiye gündemine dair önemli başlıkları sizin için derledik.
  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: “Çevresi ateş çemberiyle dolu olan bir bölgede, bir coğrafyada aslında barışın sembolü, huzurun sembolü bir ülkeyiz. Her ne yaparlarsa yapsınlar, kim hangi mesajı vermeye çalışırsa çalışsın, Türkiye Cumhuriyeti devletiyle, milletiyle birlikte dimdik ayakta, gerekli cevapları da verecektir.”
  • TBMM Başkanı Mustafa Şentop: “Türkiye'nin huzurunun bozulmasından, Türkiye'de yaşayan insanların rahatsızlığından keyif alanlar, memnuniyet duyanlar var dünyada şüphesiz ama şunu söylüyorum: Terör iki tarafı keskin bıçak gibidir. Mutlaka bunu kullananları da bundan memnuniyet duyanları da vurur. Türkiye'yi istikrarsızlaştırmak isteyenler kendileri istikrarsızlaşacaktır. Huzurunu bozmak isteyenlerin de tez zamanda huzuru bozulur. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Tabii bizim milletimiz dostunu düşmanını bilir, gerektiği zaman da bunlara cevabını veririz. Buna muktediriz her zaman."
  • İletişim Başkanı Fahrettin Altun: "Uluslararası toplum bilmeli ki sivillerimize yönelik terör saldırıları bazı ülkelerin terör örgütlerine desteğinin doğrudan ve dolaylı sonuçlarıdır. Bu ülkeler, Türkiye'nin dostluğunu istiyorlarsa teröre doğrudan ve dolaylı desteklerini derhal kesmelidirler."
  • Altun: “Bu saldırının arkasındaki gerçek failleri bulacağımızdan ve onlara ağır bedeller ödeteceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Teröristler bu menfur saldırılarla milletimizi ve hükümetimizi yıldırabileceklerini, ülkemize korku yayabileceklerini sanıyorlar. Masum sivillere yaptıkları saldırılarla milletimizi sindirebileceklerini zannediyorlar. Ama başaramayacaklar.
  • Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı İstanbul Bölge Laboratuvarındaki incelemede, Beyoğlu'ndaki saldırıda kullanılan patlayıcının TNT olduğu tespit edildi.
  • BM Genel Kurulunun Rusya'nın Ukrayna'ya savaş tazminatı ödemesini isteyen kararı kabul edildi.
  • ABD Büyükelçiliği: “Amerika Birleşik Devletleri, terörün her şeklini kesin olarak kınamakta ve değerli NATO Müttefikimiz Türkiye ile dayanışma içinde hareket etmektedir.”
  • Emniyet Genel Müdürlüğü: “Pazar günü Beyoğlu ilçesi Taksim İstiklal Caddesinde meydana gelen Bombalı Terör Saldırısı ile ilgili olarak yapılan çalışmalarda; Şahsın taksi ile olay yerinden ayrılarak Esenler ilçesine gittiği tespit edilmiş, yapılan fiziki ve teknik çalışmada şahsın irtibatının olduğu tespit edilen 21 adrese operasyon düzenlenmiştir.Belirlenen adrese saat 02.50’de yapılan operasyonda, olayı gerçekleştiren Suriye uyruklu Ahlam ALBASHIR isimli şahıs sağ olarak ele geçirilmiştir. Şahıs yapılan sorgusunda, PKK/PYD/YPG Terör örgütü tarafından özel istihbarat elemanı olarak yetiştirildiğini ve Afrin üzerinden ülkemize eylem yapmak için kaçak yollarla giriş yaptığını beyan etmiştir. PKK/PYD/YPG terör örgütünün Suriye Kobani’deki merkezinden İstanbul’da eylem talimatı alarak 13.11.2022 Pazar günü saat 16:20 sıralarında Bombalı eylemi gerçekleştirdiğini ve kaçtığını beyan etmiştir.”
  • İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: “Biz, bize verilen mesajı biliyoruz, bize verilen mesajı aldık. Tekrar altını çizerek ifade ediyorum: Amerikan Büyükelçiliğinin taziye dilemesini kabul etmiyoruz, reddediyoruz. Kobani'yi, terör bölgelerini besleyen ve oradan Türkiye'nin huzurunu bozmaya çalışan bu anlayışa, kendi senatolarından para gönderen bir devletle müttefikliğimiz elbette tartışılmalıdır. Biz kimsenin düşmanı değiliz, kimsenin topraklarında gözümüz yok, kimseye kalleşlik yapmıyoruz ama bu kalleşliklere elbette ki tahammül edecek gücümüzün kalmadığını ifade etmek istiyorum."
  • Soylu: “Bize ne cevap verildiğini, ne mesaj verildiğini iyi bir şekilde biliyoruz. Operasyonlar devam ediyor. Başarılı bir şekilde yapılan operasyonla elbette ki teröristler yakalandı. Eğer yakalamasaydık bugün Yunanistan'a kaçıracaklardı. Onun için nasıl ve ne şekilde koordine edildiğini bildiğimiz, nereden hareketlendiğini bildiğimiz bir terör yapısıyla karşı karşıyayız. PYD'yi orada kim besliyorsa, PKK'ya kim iç istihbarat sağlamaya çalışıyorsa fail odur. Piyonları çok fazla tartışmanın bir anlamı yoktur.”
  • Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: "İstanbul Beyoğlu ilçesi İstiklal Caddesindeki patlamayı gerçekleştiren terörist yakalandı, teröriste yardım edenlere ve teröristin temasta bulunduğu kişilere bir bir ulaşıldı. Şu ana kadar 46 kişi gözaltına alındı. Bu menfur terör saldırısının faili teröristi, teröriste yardım edenleri ve bunlarla temas halinde olanları kısa sürede tespit edip yakalayan güvenlik güçlerimizi ve adlî tahkikatı yürüten Cumhuriyet Savcılarımızı tebrik ediyor, her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Her tür terörü ,bölücü terör örgütü PKK’yı, terör saldırısını ve bu saldırıyı gerçekleştiren teröristi lanetliyorum. Bilinmeli ki hiçbir terör saldırısı, Türkiye’nin huzurunu, birliğini, dirliğini ve istikrarını bozamayacaktır. Terörle mücadelemiz, terör bitene kadar devam edecektir."
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık: “Türkiye'yi terörle terbiye etmeye çalışanlar bugüne kadar sonuç alamadılar, bundan sonra da alamayacaklar. Türkiye, terörle terbiye edilemeyecek kadar büyük, güçlü ve tarihsel birikimi olan bir ülke.”
  • PKK: “(Taksim İstiklal Caddesi’nde yaşanan patlama ile ilgili) Bu olayla ilişkimizin olmadığı, doğrudan sivilleri hedeflemeyeceğimizi ve sivilleri hedefleyen eylemleri kabul etmediğimizi halkımız ve demokratik kamuoyu yakından bilmektedir.”
  • Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ: "Biz Zafer Partisi olarak, yeni bir Haziran-Kasım Dönemi yaşanmasına izin vermeyeceğiz. Ahmet Davutoğlu, sen sustuğun için insanlar ölüyor. Korkma, çık Haziran, Kasım arasında ne oldu anlat! Utanmadan 6'lı masada oturma. Bak ben ölümü göze aldım, Türk Milleti'ne karşı sorumluyuz!" 
  • Özdağ: “Patlama sırasında kendisi Suriye’de olan Süleyman Soylu’nun bir açıklama yaptığını, bazı imalarda bulunduğunu duyduk… Gerçekten Süleyman Soylu’nun ifade ettiği gibi bu hadisenin arkasında bahsettiği devlet mi var? Yoksa bir başka devlet ile mi bağlantı var? Önümüzdeki günlerde bunun ortaya çıkacağını göreceğiz. Çünkü benim edindiğim bilgi Süleyman Soylu’nun kamuoyuyla paylaştığı bilgiden oldukça farklı gözüküyor.”
  • BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş: “Gençleri iyi tanıyın, kafalarına bir şey koyduklarında yaparlar. Biz yine de iktidarın seçimi kazanamaması için elimizden geleni yapacağız.”
  • Gelecek Partisi Genel Sekreteri Kani Torun: "İktidarın gizli destekçisi ırkçı partinin başındaki zat, Genel Başkanımız Ahmet Davutoğlu'na saldırmış. Sen kimin maşasının, kime hizmet ediyorsun Ümit Özdağ?"
  • Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar: "Ülkemizin iktisadi kalkınmasında öncü sektörlerle işbirliklerine fevkalade ehemmiyet atfediyor ve bu istikamette adımlar atıyoruz.”

Gündemin diğer başlıkları

  • Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), aylık istatistikleri yayınlandı. 31 Ekim 2022 itibariyle Türkiye, 19 bin 850 dosya ile en fazla başvuru yapılan ülke oldu.
  • IMF, ocak ayında yüzde 3.8 olarak açıkladığı, temmuz ayında ise yüzde 2.9 olarak güncellediği 2023 yılı küresel büyüme tahminini bir kez daha düşürerek yüzde 2.7 seviyesine indirdi. Büyümenin yüzde 2'nin altına inme ihtimali ise yüzde 25 olarak belirtildi.
  • Dış ticaret haddi yıllık bazda 17.2 puan azalarak 71.2 değerini aldı. Dış ticaret haddi, son 9 yılın en düşük seviyesinde yer alıyor.
  • Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre hindi eti üretimi yüzde 21,1, tavuk yumurtası üretimi yüzde 6.5, tavuk eti üretimi yüzde 5.7 ve kesilen tavuk sayısı yüzde 4.5 arttı.
  • Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.4; Ocak-Eylül döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.7 azaldı.
  • Allianz Trade’in Küresel İflaslar Raporu’na göre, küresel çapta ticari iflaslarda 2022'de yüzde 10, 2023'te ise yüzde 19 artış öngörüldü. Türkiye'deki iflaslar ise yüzde 69 artarak 2019 seviyesinin üzerine çıktı.
  • NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: “Rus orduları bazı bölgelerden çekilse de hala Ukrayna'daki büyük büyük bir alanı kalabalık bir orduyla kontrol ediyorlar. Önümüz kış, Putin Ukrayna'yı dondurmak istiyor. Çoğu savaş masada biter ama masadakiler tamamen sahadaki başarılara bağlı. Savaşın bedelini Ukraynalılar ödüyor. Bu sebeple ne zaman ve hangi şartlarda müzakerelere başlanacağına Ukraynalılar karar vermeli.”

Yorum Yazın