Ankara'da neler konuşuluyor?

Siyasetin öne çıkan başlıkları

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Siyasetin öne çıkan başlıkları
Abone ol
01 Kasım Ekim tarihinde Ankara'da neler konuşuldu. Siyasi parti liderleri, bakanlar ve STK temsilcilerinin gündeminde neler var? Siyaset ve Türkiye gündemine dair önemli başlıkları sizin için derledik.
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "15 Temmuz darbe girişiminden bugüne kadar 38 bin emniyet mensubunu ihraç ederek teşkilatı FETÖ gölgesinden tamamen arındırdık."
  • Erdoğan: "Hükümetimizin cari açığını uyuşturucu kaynaklarından temin ettiği gelirle kapatacağını söyleyen zavallılara bir sözüm var, onu yarın söyleyeceğim."
  • Erdoğan: "(Kılıçdaroğlu'nun iddiaları) Biz haramı iyi biliriz, helali iyi biliriz, haram size kalsın ey siyasiler, bunu da böyle bilin.Haramı, helali gayet iyi bilen bir iktidarı bu şekilde lekeleyemezsin, onu sen aynaya bak kendinde ara."
  • Erdoğan: "(Kılıçdaroğlu'nun iddiaları) Uyuşturucuyla bu mücadeleyi veren emniyet teşkilatıma bu tür bir hakarette bulunamazsınız, bu tür bir iftirada bulunamazsınız."
  • Erdoğan: "Böyle bir teşkilata nasıl olur da 'Türkiye cari açığını uyuşturucu satmak suretiyle kapatıyor' dersiniz, bu ne insafsızlıktır, bu ne vicdansızlıktır."
  • Erdoğan: "Terörün hedefleri açısından Kızılay'da bomba patlatmakla yalanı bir silah olarak kullanmak arasında hiçbir fark yoktur."
  • Erdoğan: "Güvenlik güçlerimizi, seçilmiş Cumhurbaşkanını, İçişleri Bakanını ilzam ederek kendine siyasi alan açtıklarını sananlar uyuşturucu baronlarına hizmet ediyor."
  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: "(Kılıçdaroğlu’na) Ülkesinin askerine, polisine iftira atacak kadar bayağı bir siyasete savrulan Kılıçdaroğlu, bu akılları terör örgütleriyle kol kola gezen gizli ortaklarından mı alıyor bilemem ama kesin olan bir şey var ki, bu çirkin dilin hesabını kamuoyu vicdanında da yargı önünde de verecektir."
  • Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: "Şu anda yüklü gemilerde sorun yok. Tahıl sevkiyatının devam etmesi için sorunların aşılması lazım. Cumhurbaşkanı Erdoğan Zelenskiy ve Putin ile görüşecek.”
  • Çavuşoğlu: “Bir mahkeme süreci var, bugün 4’üncü mahkeme görüldü. 5’inci mahkeme 10 Kasım’da olacak, hukuki sürecin bir an önce tamamlanması ile birlikte bu şahsın (Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer) ülkemize iadesini bekliyoruz. Çok sayıda vatandaşımızı dolandıran bir sahtekardır.”
  • İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: “Kılıçdaroğlu’nun iddiaları hakkında) Sen, PKK ile kol kola gir, MLKP savunuculuğu yap, onun adamlarını, PKK'nın adamlarını belediyene yerleştir, DHKP-C'linin savunuculuğunu yap, normal gazetecilik işi yapanları zan altında bırak teröristleri koruyacağım diye, ondan sonra dön Türkiye'ye 'uyuşturucu ticaretinden açığını kapatıyorsun' diye iftira et. Allah'tan korkusu yok, kuldan utanması yok anlıyoruz. Bu konuda emeğini ortaya koyan Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı olarak suç duyurusunda bulunduk, tazminat davası açacağız.”
  • Soylu: “Bu işi bırakmayacağız. Öyle iftira, yalan atmakla Türkiye'de siyaset yapmanın devrinin geçtiğini Kılıçdaroğlu örneği olarak göstereceğiz. Buna şu denir, beni bağışlayın, bu kadar çok pespaye bir duruma, sokağa düşmüşlük denir. Sokağa düşmüş, Allah kurtarsın. Ana muhalefet partisi başkanı uluslararası istihbarat oyununa düşmektedir, bunu bilerek gündem değiştirmek için yapmaktadır. Türkiye'yi yalanlarla karartmaya çalışmaktadır.”
  • Soylu: "12 Kasım'da, 18.57'de ilk kez bir ülke tatbikatı yapacağız. Radyolar deprem tatbikat anonsu geçecek, televizyonlar tatbikat anonsu geçecek. Otomatik olarak anons geçilecek. Kurulan sistemden tüm Türkiye'ye aynı anda mesaj gelecek.”
  • Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: "Dün itibarıyla Ukrayna limanlarından ayrılmış olan ve denizde seyir halindeki gemiler yollarına devam ediyor. Bizim oradaki Türk bandralı gemilerin çıkışında ise bir sorun yaşanmıyor. Onlar çıkışa devam edecekler.”
  • Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati: "Kamu ve katılım bankaları, bu araçlara (Togg) ulaşım noktasında, gerekirse kazanmamak üzere düşük maliyetlerle gerekli destekleri verecek."
  • Nebati: "Gelecek süreç enflasyonun daha az konuşulduğu ve başarılı adımların arka arkaya geldiği bir süreç olacaktır. Gerek finansal, gerek makro ekonomik olarak tedbirlerimizi aldık, dünyada emtia fiyatlarının da sakinleşmesiyle enflasyon baskısından kurtularak gelecek yıl enflasyonun düştüğü ve bunun hissedildiği bir sürece girmiş olacağız.”
  • Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci: “Gayri safi milli hasıla içerisinde tarımsal hasılamız önemli bir tırmanış gösterdi. Şu anda Avrupa'da birinci, dünyada da 4'üncü sıradayız. Bu yönü itibarıyla da tarım, bu ülkede asla ihmal edilmedi, bundan sonra da edilmeyecektir.”
  • CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: "Uyuşturucu paraları Türkiye'ye gelsin diye bir değil, birden fazla kanun çıkardılar. Uyuşturucu parasını davet edersen uyuşturucu baronunu da davet ediyorsun demektir." 
  • Kılıçdaroğlu: "Temiz para gelirse kirli para gider. Bu para hem halka iner, hem işsizliği bitirir, hem uyuşturucuyu sokaklarımızdan söküp atar. Sürüklendiğimiz kriz girdabının tek çözümü budur.”
  • Kılıçdaroğlu: “(Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı Türkiye Uyuşturucu Raporu’na işaret ederek Süleyman Soylu’ya) Suçlularla boy boy poz vermeyi bırak, Emniyet'in raporunu oku önce” diye seslenen Kılıçdaroğlu, sözlerinin devamında da, “Uyuşturucu kullanımı 10 yaşına kadar düştü. Gerçekten de on yaşındaki bir çocuğun uyuşturucu kullanmak ne demektir? Allah belanızı versin! Bir yönetim, bir saray iktidarı kendi evlatlarına bunu nasıl yapar Allah aşkına!”
  • Kılıçdaroğlu: “Dünyadaki güçlü teknolojik yatırımcıları ve fonları Türkiye’nin potansiyeliyle buluşturmak amacıyla bu akşam Londra’ya gidiyorum… Bay Kemal’in Türkiye için çok büyük planları var, Kasım sonunu bekleyin.”
  • MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: ''Kılıçdaroğlu, sana bir kötü haber vereyim. Togg’un seri üretimi 2023 yılında başlıyor. Buna şimdiden hazır ol. Siparişini vermek için de şimdiden kuyruğa gir.'' 
  • Bahçeli: "Biz Sayın Cumhurbaşkanı'nın 'Gelin Türkiye Yüzyılı'nı birlikte inşa edelim' davetine icabet ediyor, çağrıya kulak veriyoruz. Türkiye Yüzyılı'nın 17 başlığını destekliyoruz." 
  • DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: “Ekonomik krizin sorumlusu ne çocuklar ne de aileleri. Herkes Beştepe yapımı bir krizin mağduru. Öğretmenimizin feryadı içimi yaktı fakat yokluğa alışmak yok. Refahımızı kazanacağız."
  • HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: “Şebnem Hoca'yı tutukladılar. Hakikati cesaretle dile getirdiği için. Şebnem Hoca'nın durduğu yer, tam da hakikatin yanıdır. Demokrasinin yanıdır. Barışın ve birlikte yaşamın yanıdır. Kısacası savaş karşıtlığının yanıdır. Demokrasiden ve toplumsal barıştan yana olan herkesin duracağı yer de Şebnem Hoca'mızın yanıdır. Buradan kendisine selam ve sevgilerimizi gönderiyor ve kucaklıyorum.”
  • Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik: “Kılıçdaroğlu’nun uyuşturucu iddialarıyla ilgili) Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’de cari açığının kapatılması için uyuşturucu ticaretine izin verildiğine dair Türk siyasi tarihinin en utanç verici açıklamalarına imza attığını görüyoruz. Bu başlı başına utanç verici bir iftiradır. Son derece ayıptır yakışıksızdır provakatiftir.”
  • Çelik: “(Anayasa çalışmaları) Cumhur İttifakı olarak ortak bir çalışma yürüyoruz. Adalet Bakanımız Bekir Bozdağ bey, MHP'den bu çalışmayı yürüten Fethi Yıldız beyle bir araya gelecekler.”
  • CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: “Kemal Bey’in pek çok açıklaması kişisel adaylık talebi olarak okunuyor oysa CHP’nin iktidar talebi olarak okunması lazım. Siyasetteki genel akışa göre CHP’nin içinde Genel Başkan’ın adaylığı konusunda neredeyse tam mutabakat var. Ancak kararı 6’lı Masa verecek. Kemal Bey ufacık bir sorun olsa talepkâr olmak yerine fedakârlığı seçer. İktidar ve yakınları ‘Aday niye belirlenmiyor?’ diye soruyorlar. Cumhur İttifakı bundan niye rahatsız? Acele ettiriyorlarsa, belirlemeyerek iyi bir şey yapıyoruz. Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nu tercih etmiyor, ondan çekiniyor."
  • Ahmet Mahmut Ünlü (Cübbeli): “Ünlü konuşmasında, "Ben bütün Müslümanlığımı Mahmut Efendi'ye borçluyum. İmam Hatip'e gitseydim ne olacaktım şimdi bilmiyorum. Benim potansiyelim de olabilirdi. Ağzım laf yapıyor çünkü. Çok tehlikeli bir durum. Biz imanımızı böyle muhafaza ettik. Gidiyor, ateist oluyor, deist oluyor. Abdurrahman Dilipak merkez olmuş diyor, merkez. Allah Resulü inkar merkezleri olmuş bu mektepler. Biz nasıl mekteplerin yanındayız deriz, nasıl destekleriz böyle bir şey olabilir mi?"
  • Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan: "Bugün itibarıyla mahkememize 123 bine yakın bireysel başvuru var. Dünyanın hiçbir anayasa mahkemesinde, hiçbir ulusal insan hakları mahkemesinin önünde bu kadar başvuru yok."
  • Arslan: "İdare makamları, ihlali gidermekle yükümlü olan makamlar Anayasa Mahkemesi'ne yeni bir şikayetin olmasını beklemeden hak ihlalinin kaynaklarını kurutmak durumundadırlar.”
  • İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran: “Bir an evvel serbest piyasa kurallarına dönmemiz gerektiğini düşünüyorum. Türkiye ekonomisini bugüne getiren şey serbest piyasa ekonomisini tercih etmemiz ve bu yolda ilerlememizdir. Alınan makro ihtiyati tedbirlerle birlikte artık biz ekonomi modelinin desteklediği sektörleri bile destekleyemeyecek noktaya geldik.”
  • TBMM Genel Kurulu’nda bugün, RTÜK üyeliği için yapılan seçim sonucunda RTÜK üyeliğine, AK Parti kontenjanından Mete Hacıarifoğlu seçildi.
  • Türk Tabipleri Birliği (TTB), ekim ayında ‘İyi Hal Belgesi’ için başvuru yapan hekim sayısı 1 yılda neredeyse 2 kat arttığını belirtti. 2022’nin ilk 10 ayında, 'İyi Hal Belgesi' başvurusu yapan hekim sayısının 2 bin 153’e ulaştığını açıklanırken 2021 yılında bu sayının bin 405 olduğu bildirildi.
  • İTO verilerine göre, İstanbul'da tüketici enflasyonu ekim ayında yıllık bazda yüzde 108.7 oranında artarak 27 yılın zirvesine çıktı. 2022 Ekim ayında İstanbul'da; perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 3.96, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise yüzde 5.89 oranında arttı. Böylece, ağustosta yıllık yüzde 99.91 oranında artarak yüzde 100'e dayanan; eylülde ise yüzde 100'ü aşan toptan fiyatlardaki artış, ekimde yüzde 108’e yükselerek son 27 yılın rekorunu kırdı.
  • Botaş 2021'de bütçe transferlerine rağmen 17,9 milyar TL'lik rekor zarar açıkladı. Kuruluşun borcu da 2021'de üçe katlanarak 151,2 milyar TL'ye ulaştı.
  • EGM bünyesinde faaliyet gösteren ve ülke genelinde uyuşturucu suçlarıyla mücadele eden özel birim olan Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi, geçtiğimiz aylarda metamfetaminin Türkiye’deki durumunu gözler önüne seren rapor hazırladı. Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi’nin metamfetamin raporunda dikkat çeken bilgilerin bir bölümü şöyle:
  • “(...) Ülkemizde 2016 - 2021 döneminde, her geçen yıl metamfetamin yakalama miktarlarında artışlar yaşanmıştır. En keskin artış 2020 yılında yaşanmış ve metamfetamin yakalama miktarı bir önceki yıla göre dört kat artış göstererek 4 bin168 kilograma ulaşmıştır.”
  • “Ülke genelinde 2021’deki metamfetamin yakalama miktarı 5 bin 528 kilogram, 2022’nin yedi ayındaki miktar ise, 8 bin 600 kilogram oldu. (...)”

Gündemin diğer başlıkları

  • Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis: “(Rusya’ya yaptırım) Ancak bir turizm destinasyonu olarak, AB ile tüm yaptırımlara katılmamızın sonuçlarını yaşadık. Zira, pratikte bu yaz Rusya'dan Yunanistan'a kimse gelmedi, neredeyse seyahat etmek isteyen tüm Ruslar Türkiye’ye gitti."

Yorum Yazın