Ankara'da neler konuşuluyor?

Siyasetin öne çıkan başlıkları

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Siyasetin öne çıkan başlıkları
Abone ol
19 Ekim tarihinde Ankara'da neler konuşuldu. Siyasi parti liderleri, bakanlar ve STK temsilcilerinin gündeminde neler var? Siyaset ve Türkiye gündemine dair önemli başlıkları sizin için derledik.
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda konuştu.
  • Erdoğan: "Bartın'daki maden faciasında ihmali olan kimsenin gözünün yaşına bakılmayacak. Amasra'daki maden kazası devletin tüm kurumları tarafından takip edilecek, hiçbir meselenin karanlıkta, hiçbir ihmalin cezasız kalmaması temin edilecek."
  • Erdoğan: “Amasra’daki ocakta yaşanan kaza öncesi kayıtlara göre, saat 18.05’te havadaki metan gazı oranının yüzde 1,5 seviyesine çıkması sebebiyle ocaktaki elektrik kesilmiştir. Maalesef saat 18.09’dan sonrasına ilişkin kayıt mevcut değildir.”
  • Erdoğan: “Biz aynı zamanda kadere inanan insanlarız. Özellikle kaza ve kadere inanan insanlarız. Elbette tespit edilirse suçlunun yakasına yapışacağız. Şehitlerimizin geride kalanlarına tüm imkânlarımızla sahip çıkacağız. Bunları yaparken de mukadderata teslim olacağız. Yeri geldiğinde bu ülkenin yüzde 99'u Müslümandır diyor muyuz? Diyoruz.”
  • Erdoğan: “(Kılıçdaroğlu’na) Senin İslamla alakan yoksa onu zaten biz bıraktık, gitti. Bu ikisi birbiri ile çelişen değil birbirini tamamlayan tutumlardır. Hadisenin nasıl yaşandığı dahi tam olarak bilinmiyorken işi kader kavramını aşağılamaya kadar vardıranlar tehlikeli bir mecrada ilerlediğini bilmelidir. Ben kader ve kazaya iman etmiş bir insanım ve böyle yürüyorum. Bu bizim imanımızın gereğidir. Amasra'daki maden kazası takip edilecek, hiçbir meselenin karanlıkta, hiçbir ihmalin cezasız kalmaması temin edilecektir.”
  • Erdoğan: “(Kılıçdaroğlu’na) Buradan Kılıçdaroğlu’na açık bir çağrı yapmak istiyorum. Madem kendine bu kadar güveniyorsun, siyaset tarzının doğruluğundan bu kadar eminsin, ülkenin geleceğinden sorumluluk almak istiyorsa hodri meydan! Gücün yetiyorsa, yüreğin varsa, kendi özgür iradenle hareket edebiliyorsan çık karşımıza birikimlerimizi, projelerimizi, heyecanlarımızı yarıştıralım. Aday olmak istiyor ama birilerinin şantajına, baskısına maruz kalıyor ve ilan edemiyorsan korkma. "
  • Erdoğan: “(AK Partiye katılan İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi’ye) Olmaz ya bu işin kariyeri, çocuk da olmalı… Sayıları artırmak lazım.  Allah’tan isteyelim… Devam… Çocuk çok önemli… Bak PKK’nın beş tane on tane on beş tane.” BİLGİ: Erdoğan bu konuşması tepkiye neden oldu.
  • Erdoğan: "Muhtarlık binalarının elektrik faturalarının ticari tarife yerine konut tarifesi üzerinden düzenlenmesi uygulamasını başlatıyoruz."
  • Erdoğan: "Son 20 yılda olduğu gibi 2023'e giden süreçte de icazeti başka mahfillerde değil milletimizin tertemiz iradesinde arayacağız."
  • Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati: “Vatandaşlarımızın Bireysel Emeklilik Sistemi'ne olan ilgisi artarak sürüyor. 17 Ekim 2022 tarihi itibarıyla, BES'te yaklaşık 14,3 milyon katılımcıya ve 362 milyar TL'lik fon büyüklüğüne ulaşıldı. 1 yıl gibi kısa bir sürede yaklaşık 500 bin çocuk ve gencimiz sisteme dahil oldu; 2 milyar TL'lik fon birikimine ulaşıldı.”
  • CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “Erdoğan bugün yine bazı laflar etmişsin. Vizyonlarımızı karşılaştıralım demişsin… Korkmuyorsan, bir ‘prompter balonu’ olduğunun ortaya çıkmasından çekinmiyorsan, istediğin TV kanalında, önünde prompter, arkanda danışmanların, karşında sadece ben. Gel vizyon konuşalım. Halkımız da Bay Kemal'in vizyonu ile Erdoğan ve danışmanlarının vizyonunu görsün. Yakın bir gelecekten bahsetmiyorum, gel bu akşam yapalım. Korkaklıktan bahsetmişsin, net söylüyorum, korkak sensin ve bu akşam gelemeyeceksin. Hodri meydan kim, sen kim.”
  • Kılıçdaroğlu: “Türkiye'nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yok. Bütün sorunlar birikimle, insana değer vererek çözülür. Bunu çözmek için bizi iktidara taşımanız lazım. Biz altı siyasi partinin genel başkanları bir araya gelip Millet İttifakı'nı oluşturduk. Önümüzdeki süreçte seçim tarihi belli olduğunda cumhurbaşkanı adayımızı belirleyeceğiz.”
  • İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: “Bir kazanın, tüm şartları oluşmuşsa ve sen tedbir almıyorsan, o kaza meydana gelir. Tedbir almayıp, sorumluluğunu yerine getirmeyip, üstüne de, tevekkülden bahsetmek, meseleyi kadere havale etmek, en hafif tabiriyle, terbiyesizliktir.”
  • Akşener: “Bu açıklama sayın Erdoğan ve arkadaşlarının bu ülkeye verecek hiçbir şeyleri kalmadığının ibretlik ispatıdır. Bu çirkin şuuraltı ve bu kirli zihniyet Türkiye’yi hak ettiği geleceğe taşıyamaz. Kadınları; tek fonksiyonu çocuk doğurmak olan sürtük organizmalar olarak görenlerin artık miatları doldu. Onlar isteseler de istemeseler de Türkiye Cumhuriyeti; 2’nci yüzyılında her alanda çalışan, üreten ve başaran kadınların omuzlarında yükselecek. Kimse merak etmesin, çok az kaldı!”
  • DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: "(Erdoğan’a) Gördüğü her kadına kaç çocuk doğurması gerektiğini söylüyor. Dağda 5-10 çocuk doğurmadıklarını biliyor ama milyonlarca Kürt vatandaşımızı teröristlikle itham ediyor. Yazık, utanç verici.”
  • Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: “(Erdoğan’a) Bu ülkenin çocukları Kandil’de doğmadığına göre, kastınız apaçık ortada Sn. Erdoğan! İfadeleriniz insan haklarına ve kadın haklarına saygısızlıktır. Bu ülkede doğan her çocuk onurlu bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Çocuklar arasında ayrım yapmak ırkçılıktır.”
  • Davutoğlu: “Kılıçdaroğlu Altılı Masa'nın adayı olsa  da olmasa da masa dağılmaz."
  • HDP eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş: “Sosyal medyada PKK’lilere karşı kimyasal silah kullanıldığına dair görüntüler olduğunu avukatlarım aktardılar. Durumun tespiti için bağımsız, uluslararası bir heyetin bölgeye giderek inceleme yapması gerekir. Bunun koşulları sağlanmalıdır. Bu görüntülere TBMM ve muhalefet sessiz kalamaz. Bunu sessizlikle geçiştirmek suçu onaylamaktır. Gerekçesi ne olursa olsun kimyasal silah kullanmak dünyanın her yerinde ağır bir suçtur. Böyle bir suçun açık sorumlusu, savaş politikasında sınır tanımayan AKP-MHP iktidarı olur. Hiç kimse bir an bile aklından çıkarmasın ki, kimyasal silah kullanımı insanlığa karşı suçtur ve insanlığa karşı suçlarda zaman aşımı yoktur. Böyle bir suç işleyenler, bağımsız yargı önünde mutlaka hesap vereceklerdir."
  • AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız: “(Amasra maden faciası) Gerçekler, yalnızca bu dünyadaki verilecek hesap makamları ile alakalı değildir. Dünya vardır, ahiret vardır. Her birimiz Allah'a hesap vereceğiz. NASA, bugüne kadar 135 tane uzay mekiği fırlattı. Her fırlatmada 1,5 milyar dolarlık maliyeti olan bir yapıyla gitti, iki tane ölümlü kazası var.”
  • AK Parti MKYK üyesi Şamil Tayyar: “Cumhurbaşkanımız çok açık şekilde Kılıçdaroğlu’nu yeniden aday olmaya çağırdı. Ayrıca tehdit/şantaj ihtimaline karşı güvence verdi. Artık Kılıçdaroğlu’nun adaylıktan başka yolu kalmadı. Aday olmalı ve bizi bu final maçından mahrum bırakmamalı. Heyecanla bekliyoruz."
  • CHP Sözcüsü Faik Öztrak: “2017'den 2023'e bütçe kanunları ile alınan borçlanma yetkisindeki artış, yüzde 100 değil, yüzde 200 değil, yüzde 500 değil, yüzde 800 değil, yüzde 1000 değil… Tamı tamına yüzde 1.292. ‘Ucube saray rejimi’ sebep, batan ekonomik dengeler sonuçtur.”
  • MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın: "Sayın Devlet Bahçeli, her zaman sözünün arkasında durmuş tutarlı bir siyaset adamıdır. Soma’da vaktiyle yaşanan facia hakkındaki değerlendirmelerini de inkâr edecek değildir. Ama önemli olayların kategorik olarak, yerinde ve zamanında ele alınması da ahlaki bir sorumluluktur.”
  • Bartın Baro Başkanı Avukat Ferhat Parlatır: “(Amasra maden faciası) Bizim genel olarak izlenimimiz ve tespitlerimiz burada olayın bir ihmal olduğu. Yakın bir zamanda bilirkişilerin ön raporları doğrultusunda sorumluların tespit edilip adalet önünde hesap vereceklerini düşünmekteyiz.”
  • TBMM Genel Kurulunda AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti ve HDP'nin ortak önergeleriyle, Bartın Amasra'da meydana maden kazasıyla ilgili Araştırma Komisyonu kuruldu.
  • TBMM’ye sunulan 2023 yılı bütçe yasa teklifiyle 5 siyasi partiye önümüzdeki yıl toplam 5 milyar 25 milyon lira devlet yardımı yapılacak.

Gündemin diğer başlıkları

  • Avro Bölgesi'nde ağustosta yüzde 9,1 olan yıllık enflasyon, eylülde yüzde 9,9'a yükselerek rekor kırdı.

Yorum Yazın