Sirkenin faydaları saymakla bitmiyor!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sirkenin faydaları saymakla bitmiyor!
Abone ol
Salataların en önemli malzemesi olarak bilinen sirke, sağlığa çok yararlıdır. Hayatın her alanında kolaylıklar sağlamasıyla bilinir.

Sirkenin Faydaları Nelerdir?

Sirke, doğal bir obezite savaşçısıdır. Kilo vermeye yardımcı olan besinler arasındadır.

Kötü kolesterolün düşmesini sağlar. Kan basıncını dengeler.

Güçlü bir detoks kaynağıdır.

Ciltte oluşan lekelerin giderilmesini sağlar. Doğal maske tariflerinde kullanılır.

Metabolizmanın hızlı ve düzenli çalışmasını sağlar.

Vücudun asit değerinin dengelenmesini kolaylaştırır.

İhtiyaç duyulan kalsiyum değerini tek başına karşılayabilir.

Sodyum etkilerini azaltır ve tansiyonun dengelenmesini sağlar.

Cilt yüzeyinin parlaklık kazanmasını ve pürüzsüzleşmesini sağlar.

Doğal antifungal, antiseptik ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.

Reflü ve kabızlık gibi sindirim sisteminde yer alan sorunların giderilmesini sağlar.

İçeriğinde fosfor, magnezyum, demir, potasyum, florin ve bakır minerali barındırır.

Kanser hücrelerini azaltıcı bir etkisi vardır.


Sirkenin Kullanım Alanları Nelerdir?

Koku Giderme; Ellere sinen sarımsak, soğan ve balık kokularının giderilmesini sağlar. Evde yoğun bir şekilde oluşan sigara ve duman kokularını azaltır.
Temizlik; Sirkenin antibakteriyel özellikleri sayesinde eşya yüzeylerinde bulunan kalıntıların giderilmesini sağlar. Kesme tahtası, mobilya yüzeyleri, buzdolabı ve beyaz eşyalarda sirkeyi kullanmak için ılık suyun içerisine damlatın.

Kullanacağınız bezi sirkeli suya batırın ve iyice sıkın. Ardından yüzey temizliğine başlayabilirsiniz.

Saç ve Cilt Bakımında; Sirke, cildi sıkılaştırır ve siyah nokta, sivilce gibi cilt sorunlarının azalmasını sağlar. Pamuğu sirkeli su karışımına batırıp yüzünüze sürün. 10 dakika beklettikten sonra ılık su ile durulayın. Saç bakımı için, duştan çıkmadan önce suyun içerisine az miktarda sirke damlatın. Bu karışımı saçlarınızdan dökün ve durulamadan çıkın.

Uyku Problemleri; Uykusuzluk sıkıntısı çekiyorsanız; bir bardak ılık suyun içerisine bir kaşık bal ve bir kaşık sirke ekleyin. Bu karışımı uyku saatinden yarım saat önce için.

Kilo Verme; Yemek öncesinde sirkeli su içmek veya yemeklerin içerisinde sirke kullanmak doyma hissini arttırır ve daha az yemenizi sağlar.

Teknolojik Ürün Temizliği; Bilgisayar, telefon, tablet, fotoğraf makinesi gibi teknolojik ürünleri temizlerken sirkeli su karışımı kullanabilirsiniz. Ancak temizliğe başlamadan önce aletlerin kapalı olduğundan emin olun.

Küf Lekeleri; Eşyalarda oluşan küflenmeyi önlemek için, sirkeli su kullanabilirsiniz.

Halı Temizliği; Halıların içlerinde oluşan kirleri temizlemek ve görünümünü canlandırmak için, temizleme suyunun içerisine sirke katın.

Kristalleri Parlatmak; Çelik, cam ve kristal eşyaları parlatmak için durulama suyunun içerisine bir yemek kaşığı sirke dökün.

Sebze ve Meyve Temizliği; Sebze ve meyvelerdeki kirleri, tarımsal ilaçları ve küçük böcekleri yok etmek için soğuk suyun içerisine sirke ilave edin. Meyve ve sebzeleri bir süre sirkeli suda duruladıktan sonra, suyun altında yıkayabilirsiniz.

Tuvalet Kokuları; Kokan tuvaletleri temizlemek için; 4 litre suya bir kaşık amonyak, bir kaşık karbonat ve bir fincan sirke ekleyin. Bu karışım ile tuvaletin zeminini, tavanını ve duvarlarını yıkayın.

Evde Sirke Nasıl Yapılır?

Elma Sirkesi Tarifi;
Malzemeler; 2 yemek kaşığı bal, 1 kilo elma, 1 çay bardağı nohut, 3 litre su, Yarım çay bardağı bulgur.

Elmaları iyice yıkayın ve kabuklarını soymadan doğrayın. Ardından cam kavanoz içerisine alın. Daha sonra elmaların üzerine nohut, bulgur ve balı ekleyin. Ardından üzerine 3 litre su ekleyin ve kaşıkla karıştırın. Sirkenin ağzını temiz bir tülbentle kapatın. 20 gün boyunca sirkeyi serin, kuru ve güneş görmeyen bir yerde saklayın. Sirkeyi her gün plastik kaşıkla karıştırın. 20 gün sonra sirkeyi tekrar aynı yere koyun ve hiç karıştırmadan 20 daha bekletin. Sirkeniz hazır.


Ayva Sirkesi;
Malzemeler; 3 kilogram ayva, 1 çay bardağı sirke ya da 3 kaşık bal, Arıtılmış içme suyu, 1 çay kaşığı kaya tuzu.

Ayvaları yıkayıp temizleyin ve kabuklarını soymadan doğrayın. Büyük bir cam kavanoza koyduktan sonra, üzerine balı ve suyu ekleyin. Kavanozu tülbent ile örtün ve güneş görmeyen yerde saklayın. Bu süre boyunca sabah ve akşam bir kez karıştırın. Karıştırma işlemini tahta, silikon veya plastik kaşık ile yapın. Sirkenin üzerinde sirke anası oluşunca süzün ve içine kaya tuzu ekleyin. Ağzını kapatarak kuru ve serin bir yerde saklayın. Ayva sirkesi yaklaşık 3 ayda hazırlanır.

Sirke Çeşitleri Nelerdir?

Ardıç sirkesi

Bal sirkesi

Ayva sirkesi

Beyaz şarap sirkesi

Balsamik sirke

Elma sirkesi

Çilek sirkesi

Kayısı sirkesi

Hurma sirkesi

Kırmızı şarap sirkesi

Nar sirkesi

Nane sirkesi

Üzüm sirkesi

Pirinç sirkesi


Yorum Yazın