Mevlânâ Celaleddin-i Rumi’nin ölüm yıldönümü

Şeb-i Arus Haftası

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şeb-i Arus Haftası
Abone ol
Türk İslam ve Tasavvuf edebiyatının öncüleri arasında yer alan Mevlânâ Celaleddin-i Rumi’nin ölüm yıldönümüne denk gelen 17 Aralık 1273) tarihlerde düzenlenen ”Şeb-i Arus Hazreti Mevlânâ’nın Uluslararası Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri’nin bu yıl 85.si düzenleniyor. Mevlânâ Celaleddin-i Rumi’nin ölüm yıldönümünü anmak için düzenlenen Şeb-i Arus, Düğün gecesi olarak da bilinmektedir.

Mevlana haftası her yıl 7-17 Aralık arasında kutlanır. Bu günlerde yurdun dört bir yanında etkinlikler düzenleniyor. Oldukça büyüleyici olan programlara binlerce insan katılıyor. Mevleviler tarafından yapılan, mesnevilerin ve semahların döndüğü etkinliklerle Mevlana'yı anıyorlar. Mevlana'nın ölüm günü 17 aralık 1273 olduğu için bu gece Şeb-i Aruz gecesi olmuştur. Şeb-i Aruz düğün gecesi demektir. Mevlana'nın Rabbine, sevgiliye kavuşması Düğün Gecesi olarak adlandırılmıştır. 

Hz. Mevlâna'nın 749. Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri (Şeb-i Arus) 07-17 Aralık 2022 tarihleri arasında düzenlenecektir. 

2008 yılından bu yana UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinde yer alan Mevlevî Sema Törenleri, Hazreti Mevlânâ’nın daha doğru anlaşılması ve anlatılması maksadıyla her yıl 07-17 Aralık tarihleri arasında “Hazreti Mevlânâ’nın Uluslararası Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri” (Şeb-i Arûs) kapsamında düzenleniyor. Kutlamalar Konya'da gerçekleşiyor ve törenler için bilet satışı https://ebilet.konyakultur.gov.tr/sayfasından yapılıyor. 

ŞEB-İ ARUS NEDİR? 

Şeb-i Arus, Düğün Gecesi, Mevlevilikte Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin öldüğü gecesidir. Mevlana, bu geceyi Rabb'ine, sevgiliye kavuşma gecesi olarak düşündüğü için Düğün Gecesi olarak adlandırılır. Rumi'nin ölüm yıl dönümüne denk gelen haftalarda yapılan ve Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri olarak isimlendirilmeye başlanılan törenler, halk arasında Şeb-i Arus olarak anılıyor. 


Yorum Yazın