Resmi yazışmalar ortaya çıktı

SBK'nın Kongo'da serbest bırakılması nasıl sağlandı? 

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
SBK'nın Kongo'da serbest bırakılması nasıl sağlandı? 
Abone ol
Türkiye'nin, Sezgin Baran Korkmaz’ın Kongo’dan iadesini talep ettiği iddia edildi.

Türkiye'nin, Sezgin Baran Korkmaz’ın Kongo’dan iadesini talep ettiği iddia edildi. Ahval Kongo yerel kaynaklarından, Sezgin Baran Korkmaz'ın uçağa bindikten sonra Türkiye Büyükelçiliğinden Kongo Dışişleri Bakanlığına 21 Ocak tarihinde gönderilen bir mektuba ulaştı.

İlhan Tanır'ın haberi şu şekilde:

"Sezgin Baran Korkmaz'ın Kongo'nun başkenti Kinşasa'da saatlerce gözaltında kaldıktan sonra oradaki Türkiye Büyükelçisi Salih Boğaç Güldere'nin  müdahalesi  sonrası serbest bırakıldığını geçen hafta yazmıştım.

Büyükelçi'nin 20 Ocak Çarşamba günü yaptığı ısrarlı müdahale sonrası Korkmaz, aynı günün gece yarısına yakın saatlerde, serbest bırakılmış ve bir gün sonra ise Paris'e geri dönmüştü. 

Ahval Kongo yerel kaynaklarından, Sezgin Baran Korkmaz'ın uçağa bindikten sonra Türkiye Büyükelçiliğinden Kongo Dışişleri Bakanlığına 21 Ocak tarihinde gönderilen bir mektuba ulaştı. 

İlk defa yayınlanan bu mektuba göre Türkiye, Kongo Büyükelçisi tarafından Korkmaz hakkında yakalama kararı olduğu kabul ediliyor ve Korkmaz’ın Türkiye'ye iadesi talep ediliyor. 

Kongo Dışişleri Bakanlığına ayrıca Korkmaz’ın İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesinin 'tutuklama kararının' Fransızcası da sunuluyor. 

Bu mektuptan bir gün önce, 20 Ocak Çarşamba günü ise aynı Büyükelçi, Korkmaz gözaltına alındığında Türkiye'ye iade etmeye hazırlanan Kongolu istihbarat güçlerine serbest bıraktırmak için uğraşmış ve bunda başarılı da olmuştu.

Büyükelçi, Sezgin Baran Korkmaz uçağa bindikten sonra Kongolu yetkili makamlara Korkmaz hakkında bir aydan fazla bir süredir çıkarılmış tutuklama  kararınının Fransızcasını iletti. Mektupla, kanuni olarak da Korkmaz’ın Türkiye’deki gerçek durumu Kongo otoritelerine ulaştırılmış oldu. Ama herşey çok geç olmuştu. SBK, uçağa binmişti bile.

Mektuba göre Türkiye, uluslararası kanunlara ve karşılıklık ilkesine göre SBK'nın iadesini talep ediyor. Dahası, Interpol ile de bu talebin resmi ve diplomatik yollardan ayrıca iletileceği bildiriliyor. 

Önceki yazılarda Sezgin Baran Korkmaz’ın Kongo'nun başkenti Kinşasa'da, ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, İsrail, Almanya ve Arap Ligi tarafından terörist örgüt olarak tanınan Hizbullah'a para aklayarak yardım etme suçlaması ile ABD tarafından 2019 yılının Aralık ayında ambargoya muhatap olan Lübnanlı iş insanı Saleh Assi ile birlikte olduğunu belirttik. Korkmaz'ın Kongo'ya varışını da ilk kez Ahval haberleştirmişti.
 
(Korkmaz’ın Amerikalı ortalığı Kingston Kardeşler'in ABD'yi dolandırması ve Korkmaz’ın ilişkilerine yoğunlaşan geniş haber için buraya bakınız.)
 
Ambargo sonrası birçok banka hesabı dondurulan ve Kongo içindeki büyük şirketlerine mal bulmakta zorlanan Assi'nin 2020 yılında yardımına Sezgin Baran Korkmaz’ın yakın iş ortakları Cüneyt Özen ve Kamil Feridun Özkaraman tarafından 2016 yılının ortasında kurulan Mikado Yatırım ve İş Geliştirme A.Ş. yetişiyor.

Ambargodan dolayı iş yapmakta zorlanan Assi, Mikado'nun dünyanın dört bir yanından temin ettiği mallar ile ayakta kalabiliyor.

Bugün, Mikado ile de yeni bir bilgi elde edildi. Mikado Yatırım şirketinin aslında sadece Sezgin Baran Korkmaz yakın iş ortakları Özen ve Özkaraman tarafından değil, ayrıca SBK'nın bizzat kendisi tarafından sahibi olduğu Auto Land Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim şirketinin tarafından, Mikado şirketinde tek pay sahibi şirketlerden biri olduğu da Sicil Gazetesinde belirtildiği görüldü. 

Böylece Sezgin Baran Korkmaz’ın, ABD Hazine Bakanlığı tarafından Hizbullah'a fonlama faaliyetlerinden dolayı ambargolu Saleh Assi'ye olan ambargoyu aşmak için Türkiye'de kullandığı Mikado Yatırım şirketinin, sadece Korkmaz’ın ortakları değil aynı zamanda bizzat kendisinin sahibi olduğu Auto Land Otomotiv tarafından ortak olduğu da belli oluyor. 

Bu yeni bilgilerle, bugüne kadar Sezgin Baran Korkmaz'ın Kongo'daki işleri, ortaklıkları ve nasıl gözaltına alındığı ve serbest bırakıldığı ortaya çıktı.

Bilmediğimiz ise Türk Büyükelçisi'nin Ankara'daki hangi kanallar tarafından yönlendirilerek Korkmaz’ın Türkiye'de arandığı halde, Kongo'da serbest bıraktırma girişimini yaptığı. Zira o kanallar ve bağlantılar aynı zamanda Hizbullah-Korkmaz arasındaki ticaretin de nemalanıyor olabilir.

Bu kanalların Cumhurbaşkanlığına yakın olduğu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Mehmet Ağar ekibine karşı Korkmaz ile geçmişten gelen ilişkiler nedeniyle Sezgin Baran Korkmaz'ın Kongo'da iade yerine koruma yolunu aldığını düşündürtüyor. 

Bu konu içinde Korkmaz'ın ABD'den başlayarak bazı işlerinde yakından çalıştığı damat Berat Albayrak'ın dahi olduğu iddiaları var. Sezgin Baran Korkmaz'ın Cumhurbaşkanlığında bir eski çalışanı da Korkmaz Karaca.

Karaca, hem Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi hem de basınla ilgili bazı sorumlulukları olduğu biliniyor. Bazıları Karaca'ı 'basın komiseri' olarak anıyor.

Karaca, Deniz Baykal'ın eski danışmanı aynı zamanda ve kökleri CHP'den gelse, CHP son yıllarda Karaca'dan uzak.

Buna karşı CHP'den kopan ve parti kurma gayretlerindeki bazı figürlerin ise Karaca ile arasının iyi olduğu haberleri var. 

Korkmaz’ı Kongo'dan kurtaran aktörlerden birinin damat olduğu iddiası da var. Ben bu iddiayı doğrulayamadım. Sezgin Baran Korkmaz’ın Cumhurbaşkanlığındaki bu ilişkilerle, Süleyman Soylu ve Mehmet Ağar cephesine karşı direnmeye gayreti olduğu bir başka iddia.

Sezgin Baran Korkmaz'ın gerçekten bu kanat tarafından mı Kongo'dan çıkarıldığı sorularına bakalım cevap bulabilecek miyiz!

SBK'nın BElçilik tarafından Kongo yetkilili kurumlarına gönderdiği tutuklama kararı, Fransızca

Türkiye'nin Kongo Büyükelçiliğinin Kongo Dışişleri Bakanlığına 21 Ocak tarihinde ilettiği ve SBK'nın hakkında tutuklama kararı olduğunu söylediği mektup. Bu mektup, SBK'nın uçağa binip Paris'e gitmesinden sonra verildi ve mektubun içerğinde SBK'nın iadesi talep edildi.

Para aklayarak Hizbullah'a yardımdan dolayı ABD'nin ambargosuna uğramış Saleh Assi'nin Kongo'daki şirketlerine Türkiye'den Mikado şirketi yardımcı olmaya başladı. Mikado'nun ortaklarından biri ise Auto Land Otomotiv. Bu şirket SBK'nın."


Yorum Yazın