Samanyolu İnsanları

Saçlarının renginde bir asırlık tiyatro "Nejat Uygur"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Saçlarının renginde bir asırlık tiyatro "Nejat Uygur"
Abone ol
Çocukluğumuzdan gençliğimizden biliriz bu beyaz saçlı, iri gözlü, çok komik ve hareketli, sakar adamı.

Komik bir adam vardı sahne de. Herkes ona gülüyordu.

Beyaz saçlı, iri gözlü, çok komik ve hareketli, sakar adam... 

Taklit yeteneği güçlü bir oyuncuydu. Süleyman Demirel ve Erdal İnönü taklitleri hala akıllardadır. 

Komedi oyunculuğu, disiplinli insanların yeteneğidir.

Nejat Uygur’u sahnede veya bir tv sohbet programında izlerken; bu komik adamın arkasında asker veya öğretmen disiplinine sahip başka bir adam varmış gibi hissedersiniz.  Baba subay, anne öğretmen bir ailenin çocuğudur zaten.  Hatta oğlu Behzat UYGUR bir anısını paylaşırken aile içinde sizli bizli konuştuklarını anlatmıştı. Disiplinin içinde komedi üretebilmek eşsiz bir başarı olsa gerek belki de başarılı bir komedinin kaynağı, vazgeçilmezi yüksek disiplin kurallarıdır.

Baba ve anne mesleğinden dolayı okul çağlarını şehirler, ilçeler dolaşarak geçirmişti. O yaşlarda başlamış tiyatroya aşkı. Okul döneminde birçok tiyatro müsamerelerinde roller almıştı. Ama Nejat UYGUR ustaya asıl dokunuşu Ortaoyunu ve tuluat ustası, Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun son temsilcisi İsmail DÜMBÜLLÜ yapmıştır. Ustası olmuştur.
Büyük usta 1998 de Devlet Sanatçısı ödülünü almıştır. 

Çok yönlü, cesur, yetenekli, ilkeli ve vefalı insandı.

Prestiji yüksek olan Güzel Sanatlar Akademisi heykel bölümüne girmesine rağmen, okulu bitirmekte çok da hevesli olmamıştı. On altı yaşında Sarıyer Halk Evi’nde boksa başlayınca spora karşı merakı ilgisi de artmıştı. Öyle ki atletizm yaptı, su topu oynadı ve iyi bir at binicisi de oldu. Yirmi iki yaşında kendini adını taşıyan “Nejat Uygur Tiyatrosu” nu kurar ve bir sene sonra kendi gibi tiyatro oyuncusu Necla Uygur ile evlenir. Necla hanımla birlikte yıllarca ailesi ve tiyatrosuyla birlikte karış karış Anadolu’yu gezer turneler yapar. Öyle oyunlar sahnelemiştir ki yıllarca kapalı gişe oynamıştır.  Turnelerin devam ettiği yıllarda biri ikiz olmak üzere beş erkek evlat sahibi olur. Evlatlarından Süheyl ve Behzat babaları izinden gider ve başarılı birer tiyatrocu ayrıca televizyoncu olurlar. Nejat Uygur’un tüm izlerini, istikrarlı ve mütevazi yaşamlarıyla örnek olan çocuklarından anlayabilirsiniz.

18 Kasım günü seksen altı yaşında hepimizin misafir olduğu bu dünyadan ayrıldı.

Bazı insanlar vardır, dünyadaki son nefesi, sonsuzluğunun ilk nefesi olur.

Teşekkürler Usta, seyircin olmuş nesillere kattıkların için...


Yorum Yazın